Szobanövény

Könnyezőpálma (Monstera deliciosa)

Könnyezőpálma jellemzői

A könnyezőpálma (Monstera deliciosa) hatalmas, lyukacsos, szív alakú leveleivel s kúszó száraival e szép pálma a 70-es években a legelterjedtebb szobanövények közé tartozott.

Később veszített népszerűségéből, ám az utóbbi időkben újra a kedvencek közé került, talán azért is, mert nagyon egyszerű gondozni. Feltéve, ha van rá elég hely a lakásban. Filodendronnak is szokták hívni, ez az elnevezés azonban félrevezető: a könnyezőpálma ugyanis nem a philodendron nemzetségbe tartozik – ellentétben számos más, szintén filodendronnak hívott szobanövénnyel.

Tökéletesen alkalmas arra, hogy egy nem különösebben vonzó területet vagy egy unalmas sarkot feldobjunk vele. Ugyanakkor fontos, hogy túl sötét helyre ne tegyük, mert olyankor a könnyezőpálma levelein nem jelennek meg a jellegzetes lyukak. A kertészek gyakran mohás karóra felfuttatva árulják, de ha hagyjuk szabadon terjedni, vagy más támasztékot találunk neki, akkor is jól érzik magát.

A Mexikó és Panama őserdeiben honos könnyezőpálma levelei azért ilyen szalagos-lyukas szerkezetűek, hogy a fény és a víz át tudjon hatolni a levelek között, egészen a növény alsóbb hajtásaiig., illetve gyökereiig.

Könnyezőpálma gondozása

Amint a földje kezd száraz lenni, rögtön öntözzük meg. Télen viszont hagyhatjuk kissé jobban kiszáradni. A leveleket – és ha adtak hozzá, a mohás karót is – néhány naponta permetezzük meg vízpárával, vagy tegyük a növényt vízzel és kavicsokkal teli tálcára. A növekedési időszakban havonta tápoldatozzuk. Ha nem szeretnénk, hogy túl gyorsan nőjön hatalmasra, tavasszal metsszük vissza!

Fényigénye, öntözés

A világos, szórt fényű és félárnyékos helyeken érzi jól magát 18-27 C fok között. Öntözését tekintve, a növekedési időszakban tartsuk nedvesen.

Tipp

A levelek méretéből lehet tudni, mennyire érzi jól magát a könnyezőpálma. Mennél nagyobbak, annál vidámabb a növény.