Szobanövény

Korallbogyó (Nertera granadensis)

Szemet gyönyörködtető, kicsiny kúszónövény. Apró levelei lekerítettek, zöldek. Sárga virágai júniusban jelennek meg, míg narancssárga bogyótermései több hónapon át díszlenek. Ha a bogyók lehullanak, nem érdemes tovább tartani, bár gondos ápolás mellett megpróbálkozhatunk vele.

Korallbogyó jellemzői

Ezt a takaros évelőt gyakran – méltatlanul – rövid életű, alkalmi dísznövénynek tekintik. Az Andokból származó korallbogyót némi ügyességgel hosszabb ideig továbbnevelhetjük, sőt szaporíthatjuk is. De alapfeltétel, hogy a növény soha ki ne száradjon! Különben menthetetlenül elveszett. A zöldes, jelentéktelen, apró csillag alakú virágok a nyár első felében nyílnak.

Az alig borsó nagyságú, korallpiros bogyók igen nagy számban, késő nyáron jelennek meg, és ha növényünket gondosan ápoltuk, több hónapon át megörvendeztetnek bennünket látványukkal.

A korallbogyó azon ritka növények közé tartozik, melyeknek nem a virágai vagy levelei a díszítő értékűek, hanem a gyümölcsei

Korallbogyó gondozása

Nyáron és télen egyaránt nagyon világos, de a tűző napfénytől védett helyet kíván. Roppant fontos számára a friss levegő! Nyáron lehetőség szerint hűvösen, télen 8-12 °C-on tartsuk. Talajigénye;  tőzeg alapú földkeverék, pl. Florasca B virágföld, amihez keverjünk folyami homokot. Nyáron tartsuk állandóan nyirkosan, télen valamivel szárazabban. Októbertől februárig csak keveset öntözzük.

A virágzási idő kivételével olykor permetezzük meg a növényt. Tápanyagellátás: tavasszal és nyáron havonta egyszer tápoldatozzuk, lehetőleg nitrogénben szegény műtrágyával, különben a levelek puha szövetűek lesznek. Ha több évig tartjuk, minden tavasszal ültessük át. Szaporítás: a termések lehullása után tőosztással szaporíthatjuk.

Kártevők, betegségek

Huzatos helyen levéltetvek támadják meg a hajtáscsúcsokat. A mohaszerű lombot a csigák károsíthatják. Érzékeny a rothadásra.