Közönséges mirtusz (Myrtus communis) gondozása

Illatáról, amelyet a lombozat és a kis fehér virágok árasztanak, azonnal felismerjük a mirtuszt. Az örökzöld cserje a Földközi-tenger környékén honos, és júniustól szeptemberig virágzik.

Régi kultúrnövény, amelyhez történetek és legendák fűződnek. Állítólag már a Paradicsomkertben is ott pompázott, később Aphrodité görög istennőnek szentelték; a fiatalság és szépség szimbólumának számított. A régi görögöknél és rómaiaknál elterjedt szokás volt a menyasszonyt mirtuszkoszorúval övezni.

Ma mirtuszbokrok és rendkívül drága mirtuszfácskák vannak forgalomban. Jó ápolással a növény igen magas kort érhet meg.

A Közönséges mirtusz (Myrtus communis) általában kis, örökzöld, bokros bokorrá nő, de akár öt méter magas fává is fejlődhet. Cserépben a mirtusz általában 100-150 centiméteres magasságot ér el.

A mirtusz igényei

Világos környezetet kíván. Májustól szeptemberig levegős ablak mellé vagy a kert védett helyén a szabadba kerüljön. Októbertől áprilisig világos és hűvös (10 °C-os) helyet igényel. Talaj: tőzeg alapú földkeverék. Ügyeljünk, hogy földlabda ne száradjon ki, de csak mérsékelten öntözzük lágy vízzel. Tavasszal és nyáron hetenként tápoldattal locsolgassuk. Az oldat töménységét csökkentsük a javasolt érték felére. A fiatal növényeket évente, az idősebbeket szükség szerint ültessük át. Szaporítás: félfás dugványai vízben is meggyökeresednek.

Fontos: rendszeresen metsszük a növényt!

Kártevők, betegségek

Zárt levegőjű, kedvezőtlen helyen pajzstetvek és az üvegházi molytetvek támadják meg.