Fűszer- és gyógynövény

Koriander (Coriandrum sativum) termesztése

A fűszernövény friss leveleinek és virágainak illatát egyesek kellemesnek, mások kellemetlennek találják. Az érett, száraz magok aromája azonban általános népszerűségnek örvend.

Koriander jellemzői

Az ernyősvirágzatúak (Umbellifereae) családjába tartozó koriander könnyen nevelhető egynyári növény. Növekedése a kaporéra, illetve az ánizséra emlékeztet a legjobban. Általában 40 centiméter magasra nő, de kedvező körülmények között ennél is magasabbra.

Szokatlan illat és íz

Zölden a levelek jellegzetes, fűszeres illatot árasztanak. Sokan taszítónak tartják ezt az intenzív illatot, mások viszont kedvelik.

Elűzi a tetveket

A növény neve a görög ‘koris’ (tetű)  szóból ered. Régen azt tartották, hogy hasonló a hasonlót irtja. A koriander intenzív illata miatt úgy vélték – tévesen -, hogy a növény elűzi a tetveket. E hiedelemnek azonban a kertben nem lehet sok hasznát venni.

A koriander magok mennyei illata

A fehér szirmú virágok elnyílása után megkezdődik a magérlelés. Ellentétben más ernyős virágzatúakkal, a magok bordásak és gömbölydedek, mint a borsszemek. Az érés során, amikor a magok aranysárgára színeződnek, kialakul a fűszer jellegzetes aromája: szilvára és narancsra emlékeztető illatot áraszt, emiatt szívesen használják a konyhában. Az enyhén megtört magokkal édességeket és süteményeket ízesíthetünk. Adhatjuk hal- és kagylóételekhez éppúgy, mint borjú- vagy szárnyas sültekhez.

Illata olyan kellemes, hogy a koriandert nem csak fűszerként, hanem parfümök készítéséhez is felhasználják.

Még szokatlan az illata

A friss levelek illata ugyan szokatlan még a magyar orrnak, de megéri kipróbálni, mert egyedülálló ízkompozíciót alakíthatunk ki, ha a petrezselyemhez hasonlító leveleit levesekhez vagy főzelékekhez adjuk. Nem véletlen, hogy a gazdag távol-keleti konyha már évezredek óta használja a magok mellett a koriander friss leveleit is.

Étkezési kultúránkban a korianderlevél csaknem ismeretlen fűszer. Indiában, Kínában, Mexikóban és Kaliforniában ugyanakkor a petrezselyemhez hasonlóan, frissen finomra vágva használják. A szárított, morzsolt leveleket az indiai curry fűszerkeverékhez adják.

Koriander gondozása

A magokat egymás után több alkalommal vessük el. A felhasználandó leveleket még a virágzás előtt vágjuk le. A koriandert vethetjük sűrűn, nagyobb cserépbe is, és a kifejlett leveleket azonnal felhasználhatjuk.

Ha a fűszer magjait is szeretnénk begyűjteni, akkor a szabadban kell nevelnünk a növényt. A teljes kifejlődéshez mélyen megmunkált talajt igényel. Kisebb cserepekben vagy szűk erkélyládákban nem fejlődik megfelelően.

Méret és növekedés

A koriander általában 40 cm magasra nő. Alsó levelei finoman osztottak, a petrezselyemre emlékeztetnek. A felső keskeny levéllemezek inkább a kaporra hasonlítanak. Az alsó leveleket fűszerként használhatjuk.

Virágzás

Az egész növény intenzív illatot áraszt, ha megérintik, kivéve a virágokat, amelyek nem illatosak. Az érett, száraz magok aromája fűszeres, különösen összetörve vagy megőrölve.

A koriander érdekes fűszernövény, amely zöldségekkel vagy más fűszerekkel együtt termeszthető. Ha edényben neveljük, vessük mély cserépbe vagy dézsába.

Hőmérséklet, napfény, talaj

Világos, napos helyet kíván. A legjobban a szabadba kiültetve fejlődik. Hideg vidéken helybevetés helyett a célszerűbb az előnevelt palántákat kiültetni.

Az öntözések között hagyjuk a földet kissé kiszáradni. A kertbe kiültetve nem igényel trágyázást, edényben nevelve hetente egyszer keverjünk az öntözővízéhez alacsony koncentrációjú tápoldatot is.

Általános kerti- vagy virágföldbe ültessük. Átültetnünk nem kell.

Nem szükséges a növényt visszavágni. Csak azokat a leveleket vágjuk le, amiket fűszerként szeretnénk felhasználni.

Szaporítás

A magok rendszerint könnyen csíráznak. Levélfűszerként sűrűn vessük. Ha a magjait szeretnénk használni, a magokat sorokban szórjuk el, és néhány héttel később ritkítsuk ki.