Koriander (Coriandrum sativum) termesztése és felhasználása

A fűszernövény friss leveleinek és virágainak illatát egyesek kellemesnek, mások kellemetlennek találják. Az érett, száraz magok aromája azonban általános népszerűségnek örvend.

A koriander bemutatása

Az ernyősvirágzatúak (Umbellifereae) családjába tartozó koriander könnyen nevelhető egynyári növény. Növekedése a kaporéra, illetve az ánizséra emlékeztet a legjobban. Általában 40 centiméter magasra nő, de kedvező körülmények között ennél is magasabbra.

Szokatlan illat és íz

Zölden a levelek jellegzetes, fűszeres illatot árasztanak. Sokan taszítónak tartják ezt az intenzív illatot, mások viszont kedvelik.

Elűzi a tetveket

A növény neve a görög ‘koris’ (tetű)  szóból ered. Régen azt tartották, hogy hasonló a hasonlót irtja. A koriander intenzív illata miatt úgy vélték – tévesen -, hogy a növény elűzi a tetveket. E hiedelemnek azonban a kertben nem lehet sok hasznát venni.

A koriander magok mennyei illata

A fehér szirmú virágok elnyílása után megkezdődik a magérlelés. Ellentétben más ernyős virágzatúakkal, a magok bordásak és gömbölydedek, mint a borsszemek. Az érés során, amikor a magok aranysárgára színeződnek, kialakul a fűszer jellegzetes aromája: szilvára és narancsra emlékeztető illatot áraszt, emiatt szívesen használják a konyhában. Az enyhén megtört magokkal édességeket és süteményeket ízesíthetünk. Adhatjuk hal- és kagylóételekhez éppúgy, mint borjú- vagy szárnyas sültekhez.

Illata olyan kellemes, hogy a koriandert nem csak fűszerként, hanem parfümök készítéséhez is felhasználják.

Még szokatlan az illata

A friss levelek illata ugyan szokatlan még a magyar orrnak, de megéri kipróbálni, mert egyedülálló ízkompozíciót alakíthatunk ki, ha a petrezselyemhez hasonlító leveleit levesekhez vagy főzelékekhez adjuk. Nem véletlen, hogy a gazdag távol-keleti konyha már évezredek óta használja a magok mellett a koriander friss leveleit is.

Étkezési kultúránkban a korianderlevél csaknem ismeretlen fűszer. Indiában, Kínában, Mexikóban és Kaliforniában ugyanakkor a petrezselyemhez hasonlóan, frissen finomra vágva használják. A szárított, morzsolt leveleket az indiai curry fűszerkeverékhez adják.

A koriander termesztése, gondozása

A magokat egymás után több alkalommal vessük el. A felhasználandó leveleket még a virágzás előtt vágjuk le. A koriandert vethetjük sűrűn, nagyobb cserépbe is, és a kifejlett leveleket azonnal felhasználhatjuk.

Ha a fűszer magjait is szeretnénk begyűjteni, akkor a szabadban kell nevelnünk a növényt. A teljes kifejlődéshez mélyen megmunkált talajt igényel. Kisebb cserepekben vagy szűk erkélyládákban nem fejlődik megfelelően.

Méret és növekedés

A koriander általában 40 cm magasra nő. Alsó levelei finoman osztottak, a petrezselyemre emlékeztetnek. A felső keskeny levéllemezek inkább a kaporra hasonlítanak. Az alsó leveleket fűszerként használhatjuk.

Virág és illat

Az egész növény intenzív illatot áraszt, ha megérintik, kivéve a virágokat, amelyek nem illatosak. Az érett, száraz magok aromája fűszeres, különösen összetörve vagy megőrölve.

A koriander érdekes fűszernövény, amely zöldségekkel vagy más fűszerekkel együtt termeszthető. Ha edényben neveljük, vessük mély cserépbe vagy dézsába.

Fény, talaj, öntözés

Világos, napos helyet kíván. A legjobban a szabadba kiültetve fejlődik. Hideg vidéken helybevetés helyett a célszerűbb az előnevelt palántákat kiültetni.

Az öntözések között hagyjuk a földet kissé kiszáradni. A kertbe kiültetve nem igényel trágyázást, edényben nevelve hetente egyszer keverjünk az öntözővízéhez alacsony koncentrációjú tápoldatot is.

Általános kerti- vagy virágföldbe ültessük. Átültetnünk nem kell.

Nem szükséges a növényt visszavágni. Csak azokat a leveleket vágjuk le, amiket fűszerként szeretnénk felhasználni.

Szaporítás

A magok rendszerint könnyen csíráznak. Levélfűszerként sűrűn vessük. Ha a magjait szeretnénk használni, a magokat sorokban szórjuk el, és néhány héttel később ritkítsuk ki.