A kerti zsázsa (Lepidium sativum) termesztése, felhasználása

A kerti zsázsát régóta ismerik fűszer- és gyógynövényként: erős, enyhén keserű az íze. Nemcsak a kertben, hanem a konyha ablakában egy tálkában is nevelhetjük. Nagyon egyszerűen gondozható.

A kerti zsázsa bemutatása

A kerti zsázsa (Lepidium sativum) hazája valószínűleg Irán, ahol emberemlékezet óta termesztik, és az ókor óta gazdagítja az ázsiai és európai konyhát. Csaknem minden éghajlatot elvisel, és gyorsan növekszik. Korábban gyógyászati célra is használták: Hippokratész i. e. 400 körül, Galen, a nagy természetgyógyász pedig az i. sz. második évszázadban javasolja a használatát.

Keresztesvirágú

A keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozik. A hosszú, vékony főgyökérből kinövekvő, elágazó száron szeldelt levelek és apró, fehér vagy enyhén pirosas virágok ülnek. A vörösesbarna magok kis egymagvú becőke termésekben helyezkednek el.

Vitaminokban gazdag

A kerti zsázsa nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, illóolajokat és egy anyagot, amely víz hozzáadásával antibiotikus hatású mustárolajjá alakul.

Kerti zsázsa gyógyhatásai

A népi gyógyászatban a húgyutak gyulladásakor vizelethajtóként használják. Méz hozzáadásával kiváló hurutoldó, köhögés elleni szer: 2-4 g zsázsára öntsünk forrásban lévő vizet, és ezt a teát igyuk naponta háromszor.

A friss növény étvágygerjesztő hatású, jótékonyan hat a szájüreg nyálkahártya gyulladására, és kedvező a hatású a májra.

Egész évben gazdagítja ételeink ízét

A kerti zsázsa a legigénytelenebb növények közé tartozik. Gyorsan csírázik, már 8-14 nap elteltével fogyasztható.

Minden évszakban

Egész évben folyamatosan vethető ládákba, cserepekbe vagy tálakba. A kertbe márciustól kezdve vessük el a magvait és ugyanúgy, mint a lakásban, folyamatosan vessük újra őket, hogy mindig legyen friss növényünk.

Vigyázzunk, mert a magvak gyorsan elvesztik, csírázóképességüket, ezért minden évben friss magot vásároljunk, és vessünk. Magvai aprók, mintegy 500 darab tesz ki egy grammot. Sűrűn vessük, és ne takarjuk be őket.

Földjét tartsuk mindig nyirkosan. Föld helyett használhatunk lapos csészébe vagy tálba helyezett, jól megnedvesített vattadarabot is.

A csíráztató edényt helyezzük árnyékos helyre, és ne hagyjuk kiszáradni. A kertben nevelve a fűszerezésre használt csíralevelek mellett lombleveleket is fejleszt. Ezekből kitűnő, jellegzetes csípős ízű salátát készíthetünk.

A kerti zsázsa az ablakpárkányon és a kertben egyaránt jól érzi magát. Gyógyászati célra virágos állapotban vágjuk vissza, fűszerezésre és egyszerűen pl. vajas kenyérre szórva a csíraleveleket használjuk. A kifejlett levelekből ízletes salátát készíthetünk.

Távolítsuk el a maghéjat

A kinyílt, barnás színű maghéjak gyakran rajta maradnak a csíraleveleken. Ezeket kézzel, ami meglehetősen fárasztó művelet, vagy óvatosan egy kefe segítségével távolíthatjuk el. A csíralevelek akkor a legfinomabbak, ha néhány napig világos és hűvös helyen tartjuk őket.

Virágzáskor keserű

Virágzáskor már nem használható fűszerezésre, mert keserű lesz. Gyógyászati célra, tea készítéséhez viszont virágzó állapotban kell begyűjteni.

A kerti zsázsa igényei, gondozása

A kerti zsázsa mintegy 30 cm magas, egyéves növény. Fűszerezésre élénkzöld, háromkaréjú csíraleveleit használhatjuk. A kifejlett növény levelei szeldeltek, ezek ugyancsak fogyaszthatóak: kiválóan alkalmasak saláták lészítésére.

Kertben nevelve június-júliusban virágzik. Szára elágazik, és hosszú fürtvirágzatban végződik, amelyen apró, fehér virágok ülnek. Az egész növény fűszeres illatot áraszt.

Fény, talaj, hőmérséklet

Az előcsíráztatás során kevés fényt igényel, de három-négy nap elteltével állítsuk a kikelt növényeket világos, hűvös helyre, mert ekkor lesznek a legfinomabbak. A kertben nevelve már márciusban vessük el a magvait napos vagy félárnyékos ágyásba.

A csírázás ideje alatt ne hagyjuk a földjét kiszáradni. A kikelt növénykéket folyamatosan öntözzük, de ne adjunk nekik tápoldatot. A kertben nevelt zsázsát szárazság esetén bőven öntözzük.

A kertbe jó minőségű, közepesen kötött talajba vessük. Ha az ablakpárkányon neveljük, általános virágföldet használjunk. Mint már említettük, nedves vattadarabra is vethetjük.

Magvetéssel szaporítható. Általában két-három hetente vessük újra, hogy mindig friss fűszerünk legyen.