Kerti növények

Közönséges agávé (Agave americana) gondozása, teleltetése

Az amerikai agávé csodálatosan termeszthető szoba- vagy dézsás növényként. Mutatjuk hogyan kell gondozni.

Agávé jellemzői

A közönséges agávé (amerikai agávé – Agave americana,Variegata) a spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartozó zamatos növény. Százéves agávé néven is ismert, mivel egykor úgy gondolták, hogy csak százévente egyszer virágzik. Otthona, ahogy a neve is mutatja, valójában az USA és Mexikó fagymentes területein található. Ma már azonban az egész világon termesztik, és ennek következtében néhány helyen meg is telepedett.

A mi éghajlatunkon általában szoba- vagy dézsás növényként tartják, ahol az amerikai agávé, mint a legkeményebb faj, akár a mínusz tíz Celsius-fokos hőmérsékletet is könnyen elviseli. Minden agavé enyhén mérgező.

Növekedése

Az amerikai agávé rövid szárat képez, amely körül a levelek rozettaszerűen csoportosulnak. A növény összességében eléri az egy-két méteres magasságot, szélessége pedig akár ennek a kétszeresét is.

Levelei

Az amerikai agávé levelei hosszúak és keskenyek, akár másfél méter hosszúak és 20 centiméter szélesek is lehetnek, és az évek múlásával egyre vastagabbak. Többnyire sima, kékes-zöld színűek, és úgy néznek ki, mintha szürke porral lennének bevonva. A levél szélén hullámos rovátkolású és fogazott. Egyes levelek csavarodva nőnek, ill. a felső felük hátrafelé hajlik. A hegyükön három-öt centiméter hosszú barna vagy szürke tüske található. Mint minden szukkulensnél, a levelek vastagok és húsosak, mivel víztározóként működnek.

Agávé virágai

Az amerikai agávéknak hosszú időbe telik, amíg virágot hoznak. A vadon növő példányoknál legkorábban 10-15 év múlva jelennek meg. A szobanövények és a cserepes növények esetén még tovább – akár 50 évig is eltarthat mire virágot hoznak! Amikor végre eljön az idő, egy hatalmas, hihetetlenül öt-tíz vagy akár tizenkét méter magas, egyenes szár tolja ki magát a levélrozettából. A felső harmadban, egy fürtben elrendezve, 15-35 legyezőszerű virágzat nyílik, amelyek hét-tíz centiméter hosszú, sárga színű, egyedi virágokból állnak. A hatalmas virágnak ára van, mert utána a virágot termő rozetta elhal.

Agávé gondozása

Az amerikai agávé szereti a világos, napos és meleg helyeket. Még a nagyon meleg vagy szeles helyek sem zavarják. Áprilistól októberig jól érzi magát a szabadban, a melegebb területeken hosszabb ideig. Egyébként a növényeket egész évben bent lehet tartani, lehetőleg déli fekvésű ablakban. A télikertek ideálisak számára, még fűteni sem kell őket.

Az amerikai agávénak – a kék agávéhoz hasonlóan – nagyon szellős, jó vízelvezetésű talajra, valamint vízelvezető edényre van szüksége, hogy meglehetősen szárazon álljon. A szukkulensek számára speciális szubsztrát alkalmas. A normál virágföld kevésbé alkalmas, kivéve, ha kaviccsal, lávagranulátummal vagy kvarchomokkal van keverve. Semmilyen körülmények között nem fordulhat elő vizesedés.

Öntözése

Az agávék, mint szukkulensek, amelyek képesek a vizet a növényi részeikben tárolni a szükség idejére, ritkán igényelnek öntözést. Még azoknak a növényeknek is, amelyek nyáron kint állnak a tűző napon, csak hetente egyszer van szükségük öntözésre. Fontos azonban, hogy ne csak egy kicsit öntözzük, hanem alaposan áztassuk be az edényt.

A szobanövények akár 10-14 napig is kitartanak. Csak arra ügyeljen, hogy az Agávé földje mindig jól ki tudjon száradni, amíg a víz utánpótlásra kerül. Mindig a növény tövét öntözze, és soha ne a leveleket, különben azok elrohadhatnak vagy megrepedhetnek. Télen csak nagyon keveset (meleg helyen) vagy egyáltalán ne (hűvös hőmérsékleten) öntözze. Ha kétségei lennének akkor jobb ha inkább kevesebb vizet, mint túl sokat adjunk neki!

Tápanyag igénye

Az amerikai agávé a tápanyagok tekintetében is takarékos. Elég, ha áprilistól szeptemberig havonta legfeljebb egyszer adunk neki trágyát a szukkulensek számára. A vízzel együtt folyékony műtrágya vagy vízben oldódó porok is adhatók. Alternatív megoldásként műtrágyarudakat is nyomhat a talajba, amelyek fokozatosan feloldódnak.

Átültetése

A növényeket körülbelül háromévente, lehetőleg tavasszal ültessük egy új, nagyobb cserépbe. Érdemes kesztyűt használni mely védelmet nyújt a tüskék ellen, különösen a levelek hegyén lévő tüskék ellen.

Metszése

A közönséges agávék nem igazán igénylik a metszést. Tavasszal azonban levághatja a levelek csúcsán lévő tüskéket, amelyek könnyen megsebezhetik. Az elhalt leveleket is el lehet távolítani – de csak akkor, ha már teljesen kiszáradtak.

Teleltetése

Az amerikai agávék meglehetősen szívósak, és elviselnek néhány hét fagypont alatti hőmérsékletet is. A fagymentes téli szállás mindazonáltal ajánlatos, például fűtetlen télikertben vagy lépcsőházban, illetve 10-15 Celsius-fokos helyiségben. A helynek mindig világosnak kell lennie, öntözésre (szinte) nincs szükség.

Betegségek, kártevők

Az agávék nagyon robusztus növények, amelyek alig betegszenek meg, vagy alig támadják meg őket kártevők. Ha mégis szenvednek, az általában a gondozási hibák miatt van, például a túl meleg téli tartás, a túl gyakori öntözés vagy a nem megfelelő aljzat miatt.