Ciklámen (Cyclamen persicum) gondozása, szaporítása

A szoba ciklámen vagy perzsa ciklámen (Cyclamen persicum) a primulafélék (kankalinfélék) családjába tartozik, akárcsak a kerti primulák (Kankalin, Primula). A ciklámen nemzetségbe mintegy 16 faj tartozik, főként a Földközi-tenger térségéből.

A ciklámen elnevezés a görög kyklos szóból származik, ami kört jelent, és a gumó gömb alakjára utal.

A ciklámenek évelő növények, amelyeket néha a hagymás növények közé sorolnak, és gumókat termelnek. Viszonylag alacsonyak – cserépben termesztve –  kb. 30 cm magasak és kb. 15 cm szélesek. Sötétzöld, dekoratív, szív alakú levelei vannak. Gyakran ezüst rajzolással vagy mázzal borítják őket.

A ciklámen virágai a legkülönbözőbb színekben pompáznak – a fehértől kezdve a rózsaszín, a lila, a lazac és a piros színűeken át. Vannak fodros virágú, kétszínű és miniatűr fajták is. A virágzási időszak ősztől tavaszig tart. A legtöbb fajta nyáron nyugalmi időszakon megy keresztül, ezért ha a növény virágzott, ne dobja ki.

A ciklámen igényei, szaporítása

A ciklámenek szeretik a félárnyékos helyeket és a hűvös levegőt. Normál szobahőmérsékleten túl, nagyon gyorsan elpusztulnak. Az optimális hőmérséklet napközben 10-15 °C, éjszaka pedig valamivel hűvösebb. A ciklámenek inkább alkalmasak hűvös előszobába vagy lépcsőházba való elhelyezésre, mint nappaliba vagy meleg hálószobába.

A cserépben lévő szubsztrátumot folyamatosan nedvesen kell tartani. Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy ne locsoljuk a leveleket és a virágokat; a legjobb, ha a vizet egy csészealjba öntjük, és a felesleget eltávolítjuk. A ciklámen szaporítása elsősorban magvetéssel történik. A fiatal növények 7-9 hónap után virágoznak.

Felhasználás

A ciklámeneket cserépben termesztik. Bár a nemesítőknek sikerült számos olyan keresztezést és fajtát létrehozniuk, amelyek egész évben virágoznak, a virágzó ciklámenek még mindig télen a legnépszerűbbek.