Cikász pálma (Cycas revoluta)

A cikász családfája egészen a dinoszauruszok idejére nyúlik vissza. A cikász nem való türelmetlen kertészeknek, hiszen évente csak egy levélkoszorút hoz.

Cikász pálma jellemzői

A még ma is létező cikászfajták élő bizonyítékai azoknak az ősi növényeknek, melyek a földtörténeti őskorban, a triász és kréta időkben, mintegy 100-130 millió évvel ezelőtt éltek.

A törzsépítő páfrányok (Cycadacea) ritka családjának ezen tagjai fejlődésükkel a virágos és spórás növények közötti átmenetet alkotják. A petesejtek megtermékenyítése inkább a spórás növények, állatok és az emberek szaporodásához hasonlít – és nem a virágos növényekéhez. A hímivarsejtek a virágos növényekkel ellentétben mozgékonyak. A cikász lehet vagy nő vagy hímnemű növény. A botanikusok ezt kétlakiságnak nevezik. A cikász pálma másik ismert elnevezése a japán cikász.

cikász pálma, japán cikász
cikász pálma, vagy más néven japán cikász

A tűlevelű fákkal rokon

Bár növekedése miatt a pálmákhoz hasonló, botanikailag mégsem közéjük tartozik. Inkább a tűlevelű fákkal áll rokonságban. A legtöbb cikásznak fa jellegű, henger- vagy gumó formájú törzse van és nagy, kemény, méteres hosszúságú pálmalevelei.

A pálmalevelek sötétzöldek, egymáshoz közel álló tűkkel, melyek a levél végén inkább tüskékre hasonlítanak. A hosszú, merev, sokáig megmaradó cikászlevelek voltak korábban az ismert „virágvasárnapi pálmalevelek”.

Manapság a legszebb és legnagyobb cikászokat a botanikus kertek melegházában találjuk.

Cikász pálma gondozása

Az idősebb cikászok elérhetik egy fa magasságát is. Ez azonban hosszú évekig is eltart. A cikász minden második évben egyszer virágzik, hím- és nőnemű virágokkal, két különböző növényen. A virágok jelentéktelenek. A hímnemű növényeken vastag, golyó formájú virágzat található, a nőneműek egyes levelek szélén magokat termelnek.

Napfény, hőmérséklet

Tavasszal és nyáron a félárnyékos-árnyékos, télen a világos hely ideális. A cikász meleg helyet igényel: hajtatáshoz 25 °C-ot, nyáron 22 °C-ot, teleltetéshez 15 °C-ot. Az idősebb növények egy kevés napfényt is eltűrnek.

Öntözés

öntözésre és trágyázásra csak az első levelek megjelenésekor van szükség. A levegő nedvességtartalma legyen magas. Rendszeresen permetezzük vízzel a növényt. Az időnkénti zuhanyozás lemossa a pálmalevelekről a port.

Átültetés

Tavasszal a növényt új, de nem túl nagy cserépbe kell tenni, félnehéz homokkeverékbe.

Nyesés

A csúnya, öreg pálmaleveleket tőből lehet levágni.

Környezet

A cikász rendkívül szép egyedi növény – különösen az idősebb példányokat kell úgy elhelyezni, hogy minden oldalról jól láthatóak legyenek. A padlóra téve is igen jól mutat egy színes levelű borostyán vagy egy kúszófüge társaságában.

Cikász pálma szaporítása

A cikászt magról is lehet szaporítani, de oldalhajtások vagy a szár egyes darabjainak segítségével is. Egyik módszer sem kimondottan amatőr munka. Ha azonban van egy cikászunk magokkal, oldalhajtásokkal, akkor próbáljuk ki mi is egyszer.

Szaporítás magról

Érésük után egy hónappal vessük el a magokat virágföld és homok keverékét tartalmazó cserépbe. A legjobb csírázási hőmérséklet: 25-30 °C. Hónapokig is eltarthat, míg a2 első hajtások megjelennek. Két-három hónap múlva kell a csírákat átültetni, és félárnyékos
helyre állítani.

Szaporítás oldalhajtásokról

Az idősebb növények törzsén gyakran jelennek meg oldalhajtások. Ezeket levághatjuk és felhasználhatjuk. Hogy ne párologtasson el túl sok vizet, esetleg a meglévő nagyobb leveleket is levághatjuk. Tegyük a hajtást földbe, és a cserepet tartsuk 30 °C-os hőmérsékleten, míg néhány hónap múlva új gyökereket nem ereszt.

Szaporítás a szár darabjainak segítségével

Amennyiben a cikász messziről érkezik, az út végére gyakran csak egy levél és gyökér nélküli szárdarabot kapunk. Ilyenkor, ha megérkezett rendeltetési helyére, az oldalhajtásokhoz hasonlóan lehet gyökereztetni

Bármelyik szaporítási módszert alkalmazzuk, mind nehézkes és fáradságos. A csírázás hónapokig tart, a növekedés évekig. Egyszerűbb, ha a virágboltban kiválasztunk egy „kész” növényt.

Cikász betegségei

Az idősebb cikászok többnyire egészséges, ellenálló növények. A fiatalabb kisebb növények azonban könnyen megbetegszenek, és ezért figyelmes gondozást igényelnek. Az oldalhajtások levágásának helyén fertőzés alakulhat ki. Kenjük be ezt a terültet faszénnel.