SzobanövényKerti növények

Pompás medinilla (Medinilla magnifica)

Ismerd meg a medinilla virág szépségét.

Medinilla gondozása

Nem kétséges, a Medinilla, mint fajneve is jelzi, nagyszerű látványt nyújt. Drága is ez a Fülöp-szigetekről származó szépség, amelynek főképpen az az oka, hogy szaporítása nehéz és hosszadalmas. Egyelőre tehát nem is várható, hogy ez a növényprimadonna tömegáruvá válik.

Hazájában több méter magas, fás növény, levelei vastagok, bőrszerűek. Virágzási ideje februártól augusztusig tart. Csak ekkor szabad bevinnünk a lakószobába, mint különleges díszt, egyébként tartsuk inkább meleg növényházban vagy elegendő térrel rendelkező, trópusi klímájú virágablakban.

Világos, de nem közvetlenül napsütötte, egész évben 20-30 °C hőmérsékletű helyet kíván. Télen két hónapos nyugalmi időt tart, ekkor 16 °C szükséges számára, hogy hajtásai és virágkezdeményei jól kifejlődhessenek. Talajigénye tőzeg alapú földkeverék, pl. Florasca B virágföld, amihez keverjünk folyami homokot.

Pompás medinilla (Medinilla magnifica) virága

Állandóan tartsuk egyenletesen nedvesen. A nyugalmi időben csak keveset öntözzük. Amikor a bimbók megjelennek, növeljük a vízadagolást és a hőmérsékletet. Kizárólag langyos, lágy vizet használjunk! Tavasztól őszig kéthetenként tápoldatozzuk. Átültetés szükség szerint, tavasszal. A felnyurgult növényeket az idős fás részig vágjuk vissza. Szaporítása laikusok számára rendkívül nehéz feladat.

Kártevők, betegségek

Ha nagyon száraz a levegő, növekedési zavarok jelentkezhetnek, és kártevők is megtámadják a legyengült növényt.