Kerti növények

Kúpvirág (Rudbeckia)

A sötét középrészt citromsárga, narancssárga, rézszínű vagy barna szirmok övezik.

Kúpvirág jellemzői

A borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta), egynyári kúpvirág fészkes virágzatai élénk színű virágokból állnak, amelyek a gömb alakba rendeződött, sötét színű csöves virágok alkotta középrészt övezik. Az évelők aranysárga virágokat hoznak, az egynyári faj egyszerű vagy telt virágú változatai sokféle színben nyílnak.

A legkedveltebbek az egyszerű virágú, aranysárga szirmú változatok. Jól bevált fajta a ‘Marmalade’ (50 cm), valamint a nagyvirágú fajták közül a ‘Meine Freude’, az ‘Indian Summer’ és a ‘Tetragold’ (mindhárom fajta 70-80 cm magasra nő). Tömött növekedésű, kis virágú fajta a ‘Toto’ (25 cm).

A többszínű, vörösbarna és narancssárga virágú fajtákat fajtakeverékként árusítják. Ajánlható a ‘Gloriosa Daisy’ (100 cm), ‘Rustic’ (50 cm) és egyes alacsony fajták, például a ‘Sonara.’ (35 cm) vagy a ‘Becky Mixture’ (25-30 cm).

Telt virágú fajta a ‘Doppelte Freude’, a ‘Gloriosa Double Daisy’, valamint a díjnyertes, nagy és félig telt virágú ‘Goldilocks’.

borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta)
Borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta)

Kúpvirág ültetése

Élénk színei és hosszan tartó virágzása miatt az egynyári kúpvirág rendkívül kedvelt növény. Tarka virágágyásban más egynyári virágokkal társíthatjuk. Évelők közé ültetve mutatós köztes növény. Az alacsonyabbra növő fajtákat magas évelőkkel beültetett ágyások szegélyezésére is használhatjuk.

A magasabb növekedésű fajták a fás szárú növényekhez is illenek. Sötétzöld lombú fenyők és lomblevelű örökzöld cserjék előterében a virágok élénk színe fokozottabban érvényesül. Társíthatjuk őket tarka őszi lombszínt adó cserjékkel is. Dézsában nevelve az egynyári kúpvirág fáradhatatlanul virágzik a fagyokig.

Ültetés lépései

1. Márciusban/áprilisban töltsünk a ládába steril vetőföldet. Az apró magokat nem túl sűrűn szórjuk a talajra.

2. Rostáljunk a magokra egy vékony réteg földet, és nedvesítsük meg. Csírázásig tartsuk nyirkosan. Az edényt tároljuk meleg, világos helyen.

3. Négy hét múlva egyenként tűzdeljük át a csíranövényeket virágfölddel megtöltött cserepekbe. Tegyük őket világos, szellős, nem túl meleg helyre.

4. Április végétől melegebb napokon tegyük ki a palántákat a szabadba, hogy megedződjenek. A fagyok ellen vigyük be őket a lakásba.

5. Május közepétől 30 cm tőtávolságra ültessük ki őket a szabadba. Egész nyáron öntözzünk és trágyázzunk. Az elnyílt virágszárakat vágjuk le.

Ha cserepekbe vetjük a magokat, nem kell áttűzdelni a magoncokat. Minden cserépben csak a három legerősebb egyedet hagyjuk meg.

Kúpvirág gondozása

A kúpvirág egyszerűen gondozható egynyári növény. Júliustól októberig virágzik. Vágott virágnak alkalmas. Napfényes, meleg, védett helyen fejlődik a legjobban. Középkötött, humuszos talajt igényel. Tartsuk a talajt egyenletesen nyirkosan, de ne túl nedvesen, és rendszeresen trágyázzuk.

Tavasz – magvetés és ültetés

Márciusban vagy áprilisban a lakásban elvethetjük a magokat. A csíranövényeket egyszer tűzdeljük át. A vásárolt palántákat vagy a saját magunk által magról nevelt növényeket május közepétől 30 cm tőtávolságra ültessük ki a szabadba.

Nyár – gondozás

Tartsuk egyenletesen nyirkosan a talajt, és rendszeresen trágyázzuk. A magasra növő fajták szára sokszor nem elég erős, ezért karózzuk ki őket. Az elnyílt virágokat folyamatosan szedjük le.

Ősz – felszedés

A virágzás október végéig tart, az első fagyokig. A megfagyott töveket szedjük ki a talajból és komposztáljuk.

Kártevők és betegségek

Csapadékos időjárás esetén peronoszpóra támadhatja meg: a levelek fonákján fehér-szürke penészbevonat keletkezik. A levelek felszínén általában csak halvány foltok láthatók. Távolítsuk el és semmisítsük meg a fertőzött leveleket. Nem érdemes vegyszert használni.