Kerti növények

Leander betegségei, képekkel

A leandert sajnos rengeteg kártevő támadhatja meg. Elsősorban azokat a növényeket érintik ezek a problémák, amelyek nem kapnak elég tápanyagot, nem jutnak elegendő vízhez, vagy kinőtték az edényt, amibe ültetve vannak.

Kártevők

Az oleander-levéltetű (Aphis nerii) az egyik leginkább látványos kártevője, de megjelenhetnek rajta különféle pajzstetvek és gyapjastetvek is. Ezek ellen legjobb, ha felszívódó rovarölő szerekkel védekezünk.

leander-levéltetű (Aphis nerii)
leander-levéltetű (Aphis nerii)

Az atkák kártétele talán még súlyosabb. Ráadásul ezt általában csak akkor vesszük észre, ha már komoly a baj. A levelek elvesztik fényüket, felszínük matt szürkés árnyalatúvá változik. Ha közelről nézzük, látható a leveleken a rengeteg szívogatás okozta folt. Illetve megfigyelhetjük az apró vörös színű atkákat, melyek a pókokhoz hasonlóan finom szövedéket is készítenek. Az atkák ellen a rovarirtó szerek nem hatásosak, atkaölő készítményekkel tudjuk kiirtani őket.

Jellemzően akkor jelennek meg, ha a leander nem kap elég vizet, és nagyon száraz, álló levegő veszi körül. A szél és a nedvesség nem kedvez az atkáknak.

Betegségek

Megjelenhet néhány gombás betegség is, mely időnként a levelek foltosodását okozza, illetve a virágok megpenészednek tőle. Ez nedves, hűvös időben jelenhet meg, a telelés ideje alatt lehet veszélyes. Ha pincében teleltetjük növényeinket, időnként érdemes szellőztetni a helyiséget. Nálam eddig nem okozott problémát a gomba. Ha valahol megjelenik, ott is könnyen leküzdhető. Használhatunk réztartalmú permetszereket, melyek hatékonyak a gomba ellen.

Sok nagykereskedésben is belefuthatunk beteg növényekbe, ezért mindig megbízható helyről szerezzük be a leandereket.

Sajnos az utóbbi években egyre gyakoribb a leanderrák (Pseudomonas savastanoi pv. nerii) nevű bakteriális betegség is. Nem öli meg a növényt, de elcsúfítja és legyengíti. Sajnos gyógyíthatatlannak tartják, és a növény megsemmisítését javasolják. A leanderrák eleinte a tokterméseken jelenik meg, melyek torzak és fejletlenek maradnak. Később a leveleken és szárakon is göcsörtös gubók képződnek. Ezekből a nedvesség hatására kijutnak a baktériumok, és más leandereket is megfertőznek. Sajnos a fertőzés átvihető bármely nem fertőtlenített szerszámmal is.