Kerti növények

Leander teleltetése

A legtöbb leander képes átvészelni akár a -10 °C-os hideget is, de a tartós fagyot nem viseli el.

Leander téliesítése

Sajnos a mi éghajlatunkon a legtöbb leander fajta teleltetést igényel, ezért edényes, dézsás növényként neveljük őket. A legjobb, ha -5 °C és +10 °C közötti hőmérsékleten tudjuk őket tartani egy világos, gyengén fűtött vagy fűtetlen növényházban.

Az ilyen növényházak nagyon hasznosak, mert napközben az üvegházhatás miatt mindenképp megemelkedik a benti hőmérséklet, így tartós fagy nem alakul ki akkor sem, ha teljesen fűtetlenül tartjuk növényeinket. Ez a mai energiaárak mellett nagyon hasznos. Persze sok embernek nincs lehetősége erre sem, de szerencsére nem feltétlenül kellenek luxuskörülmények a leandernek ahhoz, hogy egészségesen átteleljen.

leander téliesítése
leander téliesítése (kép forrása: oleanderhaus. at)

Megfelelő lehet akár sötét fagymentes pince vagy kamra, fűtetlen melléképület. Ha a növény sötét helyen telel, figyeljünk rá, hogy ott ne menjen a hőmérséklet 5 °C fölé. Bárhogy teleltetjük a leandert, időnként nedvesítsük meg a talajt, mivel a teljes kiszáradás télen is megölheti a növényt. Ilyenkor ugyan kevés vizet igényel, de havonta egyszer azért nem árt megnedvesíteni.

A gyakori ellenőrzés fontos a telelés alatt, még akkor is, ha növényeink ilyenkor gyakorlatilag szundikálnak. A teleltetés alatt érnek be a magtokok is, és elkezdenek szétnyílni. Ha magot akarunk gyűjteni, legyünk résen, mert a pihés magok könnyen szétszóródnak.

Leander teleltetése szabadban

Ha nem tudunk telelőhelyet biztosítani a növényeinknek, akkor sem kell lemondanunk a leanderről. Több olyan fajta is létezik, amely kimagaslóan tűri a téli fagyokat. Az ‘Atlas Nain de Tidili’, ‘Cavalaire’, ‘Italia’, ‘Provence’ és a ‘Villa Romaine’ nevű fajták kimagasló fagytűrő képességgel rendelkeznek. Ezek a fajok szabadban is teleltethetőek.

télálló leander fajta
Télálló leander fajta – Atlas Nain de Tidili’

Leander fagytűrése

Kiültetett egyedeik némi takarással károsodás nélkül áttelelnek. Nem árt védett fekvésű helyre telepíteni őket, déli fal elé vagy belső kertekbe. Tapasztalatok szerint ezek a fajták rövid ideig jól viselik akár a -17 °C-ot is, de sajnos a tartósan fagypont alatti hőmérséklet károsítja őket. Ennek oka, hogy a tartós fagy a talajt is megfagyasztja, ami már a gyökerek károsodásához vezet.

Az utóbbi években egyre ritkábbak az ilyen tartósan fagyos időszakok hazánk legtöbb részén. Előfordul néhány -12 °C-os lehűlés, de másnap már megint enyhe az idő. Ez valószínűleg a klímaváltozás következménye, de pont ezért nehéz biztosat mondani a szabadban teleltetéssel kapcsolatban.

Leander teleltetése szabadban
Leander teleltetése szabadban

Egyre több leanderkedvelő ülteti ki nem kimondottan fagytűrő fajtáit is próbaképpen a szabadba. És az utóbbi 2 évben gyenge takarással, úgy tűnik, az átlag leanderfajták is átteleltek. Ez viszont csak az utóbbi évek tapasztalata, így nem vonható le biztos következtetés a leanderek szabadban teleltetésével kapcsolatban.