Hagymás virágok

Kockásliliom (Fritillaria) fajták nevelése

A kockásliliomok tarka, harang alakú virágaival teljessé tehetjük a tavaszi kert színpompás látványát.

Kockásliliom változatok

A császárkorona (Fritillaria imperialis) legismertebb faja. Feltűnő sárga vagy narancsszínű virágzata 60-90 cm magas száron fejlődik. Kedvelt fajtái az aranysárga ‘Lutea’, a narancssárga ‘Aurora’ és az élénk téglavörös ‘Rubra’ .

szibériai kockásliliom (Fritillaria pallidiflora)
szibériai kockásliliom (Fritillaria pallidiflora)

A császárkoronához hasonló, de kevésbé ismert faj a 8o-10o cm magas száron számtalan sötétlila virágot hozó perzsa kockásliliom (Fritillaria persica) és az igénytelen szibériai kockásliliom (Fritillaria pallidiflora) amelynek halványsárga virágai 40-50 cm hosszú tőkocsányokon állnak.

perzsa kockásliliom (Fritillaria persica)
perzsa kockásliliom (Fritillaria persica)

A Kevésbé feltűnő faj a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris). Díszes harangjai egyesével fejlődnek a 20-30 cm hosszú száron. A különleges, sakktáblamintás virágok fehérek (‘Aphrodite’ és ‘Alba’), bíborvörösek (‘Orion’) vagy szürkéslila színűek lehetnek (‘Emperor’).

mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris)
mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris)

Manapság egyre gyakrabban találkozhatuk olyan ritkaságokkal, mint a vörösesbarna színű, sárga szélű virágokat hozó kockásliliom fajta a fritillaria michailovskyi a hasonló árnyalatú fritillaria pyrenaica és a sötét bíborszínben nyíló kamcsatkai kockásliliom (Fritillaria camschatcensis). Mindhárom faj 15-30 cm magasra nő.

fritillaria michailovskyi
fritillaria michailovskyi

Kockásliliom gondozása

A kockásliliom egyszerűen gondozható hagymás növény. Virágzási ideje áprilistól májusig tart. Kártevő rovarokkal szemben többnyire ellenálló növény. A növény mérgező! A kockásliliomok a tűző napfényt kedvelő császárkorona kivételével félárnyékban is jól fejlődnek. Jó vízáteresztőt talajt igényel. A kockásliliomok a tápanyagban gazdag, mély, humuszos talajt kedvelik.

Kora ősz – ültetés

Amilyen hamar csak lehet, ültessük el a hagymákat. A császárkoronát 30, a perzsa kockásliliomot 1 5-20, a kisebb fajokat 5-10 cm mélyre ültessük. Takarjuk a talajt lombbal vagy komposzttal.

Kora tavasz – trágyázás

Amikor a kockásliliomok kihajtanak, csak vékony rétegű takarást hagyjunk a talajon. Szórjunk a növények köré szerves trágyát, és könnyedén dolgozzuk bele a talajba.

Késő tavasz

Vágjuk le az elnyílt virágokat. Hagyjuk elhalni a leveleket, csak akkor távolítsuk el őket, amikor elszáradtak és megbarnultak. Vessük el a vad fajok magvait.

kamcsatkai kockásliliom (Fritillaria camschatcensis)
kamcsatkai kockásliliom (Fritillaria camschatcensis)

Kockásliliom hagyma ültetése

A gazdag nemzetség fajaiból a kert minden részébe találhatunk megfelelőt, a napos ágyástól a csendes, árnyékos zugokig. Valamennyi faj kis csoportba ültetve érvényesül a legjobban.

A császárkorona kiterjedt telepet alkothat a napos virágágyásban. A kockásliliom réti virág, amely hamar elszaporodik a ritkás cserjék alatt vagy a tóparton. A további vad fajok az erdei tisztásokon és a sziklás hegyoldalakon honosak. Telepítsük őket lombos fák alá vagy a fal tövébe, ahol különösen jól érvényesülnek.

Ültetés lépései

1. A hagymákat kora ősszel ültessük el. Lazítsuk fel a talajt kb. 40 cm mélyen. Keverjünk a földbe komposztot és szerves trágyát.

2. Ássunk 20 cm mély és 30 cm átmérőjű gödröt. Ha kötött a talaj, homokból készítsünk kb. 2-5 cm vastag drénréteget.

3. A drénrétegre töltsünk egy kevés földet. Tegyünk a gödörbe több hagymát, egymástól 5 cm távolságra.

4. Takarjuk be a hagymákat földdel, úgy, hogy közben ne csússzanak el. Tűzzünk jelölőtáblákat az ültetés helyére.

5. Öntözzük meg a hagymákat, majd takarjuk be a talajt aprított fakéreggel, lombbal vagy komposzttal.

6. A kisebb vad fajok magházát hagyjuk meg. A szétszóródó magokból rövid idő alatt kiterjedt növényállomány fejlődik.

Kártevők és betegségek

Kötött talajban, különösen nedves tél után a hagymák rothadásnak indulhatnak. Ezért már ültetéskor ügyeljünk a jó vízelvezetésre. A kötött talajhoz keverjünk homokot és komposztot. Ha szükséges, ássuk ki és ültessük újra a hagymákat