Kerti növények

Legyezőfű (Filipendula)

A legyezőfű számos tetszetős fajából minden kertbe választhatunk megfelelő méretűt.

Legyezőfű fajták jellemzői

A nyirkos réteken honos legyezőfű szára és virága kaszálás után és édes illatot áraszt. Az évelő növény erőteljes levelei szárnyaltak vagy karéjosak, a föléjük emelkedő krémfehér, rózsaszín vagy piros virágbugák enyhe illatúak.

A 2-2,5 m magas és ugyanilyen átmérőjű kamcsatkai legyezőfű (Filipendula kamtschatica) eléri egy tekintélyes cserje méretét. Nagy, krémfehér bugái júliustól augusztusig jelennek meg.

A magas legyezőfű (Filipendula rubra) 1-1,8 m magasra nő, és júniustól júliusig virágzik. Rózsaszín vagy piros virágai erős illatot árasztanak. A ‘Venusta’ fajta rózsaszín virágokat hoz, míg a ‘Venusta Magnifica’ fajta különösen nagy virágai kárminvörösek.

A piros legyezőfű (Filipendula purpurea) sötét rózsaszín vagy kárminvörös virágai júniusban nyílnak, magassága 80-100 cm. Ismert fajtája az ‘Elegans’ és a fehér virágú ‘Alba’.

A rózsaszínű legyezőfű (Filipendula palmata) 30-100 cm hosszú szárain júniustól augusztusig jelennek meg a halvány rózsaszín virágok. Kedvelt fajta a dúsan nyíló, rózsaszín ‘Nana’, amely csak 30-50 cm magasra nő.

A réti legyezőfű (Filipendula ulmaria) krémfehér színben nyílik júliustól szeptemberig, magassága 50 és 200 cm között változik. Tetszetős fajta a telt szirmú ‘Plena’.

réti legyezőfű (Filipendula ulmaria)
réti legyezőfű (Filipendula ulmaria)

A koloncos legyezőfű (Filipendula vulgaris) a legalacsonyabb (mindössze 30-60 cm magas) a különböző fajok között. Nagyban eltér a többitől: gumós gyökértörzset és páfrányszerű leveleket fejleszt, amelyek rozettát alkotnak a talaj felett. Fehéres virágai júniustól júliusig nyílnak. Bevált fajtája a ‘Plena’ és a ‘Rosea’.

Legyezőfű ültetése

A legyezőfű a természetes kertek növénye. Tóparton vagy patak mentén, félárnyékos helyen a koloncos legyezőfüvet kivéve valamennyi faja jól érzi magát. Nagy helyigényű a kamcsatkai legyezőfű. Mocsaras, 3 cm-nél nem magasabb vízállású területen hagyhatjuk elvadulni a réti legyezőfüvet. Félárnyékos szegélyágyások középső és hátsó részén minden faj nagyon mutatós, kivéve a koloncos legyezőfüvet, amely meszes talajú, napos szegélyágyásba vagy sziklakertbe való.

Ültetés menete

1. Tavasszal mélyen lazítsuk fel az ágyás talaját.Terítsünk rá bőven komposztot és komplex műtrágyát, majd egyenletesen dolgozzuk be.

2. Ássunk ültetőgödröket egymástól 40-100 cm távolságra. Ültetés előtt alaposan öntözzük meg a növényeket.

3. Helyezzük a növényeket olyan mélyre. ahogyan a cserépben voltak. Nyomkodjuk le a földet a gyökérlabda körül.

4. Jól öntözzük meg a palántákat. Takarjuk a talajt, és a növekedés időszakában tartsuk nyirkosan.

5. Májusban adjunk a növényeknek még egy adag műtrágyát. A szilárd trágyát dolgozzuk a talajba, a tápoldatot keverjük az öntözővízhez.

A legyezőfűből többféle természetes színezőanyagot készíthetünk. Virága sárgászöldre, levele és szára kékre, gyökere feketére fest_

Legyezőfű gondozása

A legyezőfű, egyszerűen gondozható évelő növény. Júniustól szeptemberig virágzik, enyhe illatú. Minél naposabb helyen áll, annál több talajnedvességet igényel. Hűvös helyen jól fejlődik. Nyirkos, tápanyagban gazdag talajt kíván. A kötött, agyagos, humuszos talajt kedveli.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Kedvező ültetési idő. Adjunk a korábban elültetett növényeknek szerves műtrágyát, és komposzttal takarjuk körülöttük a talajt.

Nyár – gondozás

Száraz időben hetente öntözzünk. Takarjuk a talajt, hagy nyirkos maradjon. Májusban adjunk a növényeknek még egy kevés komplex műtrágyát. Támasszuk meg a növekedésnek indult évelőket.

Ősz – teleltetés és tőosztás

A fagy beállta előtt vágjuk le a hajtásokat tenyérnyivel a talaj felett. A növényeket tőosztással szaporíthatjuk. Visszavágás után ássuk ki a gyökérlabdát, és éles késsel vágjuk darabokra. A részeket ültessük nyirkos talajba.

Kártevők és betegségek

A ramuláriás gombafertőzés a leveleken megjelenő sárgásbarna, világos szélű foltokról ismerhető fel. A lomb később megbarnul. A betegség elsősorban a legyengült, nem megfelelő helyen álló növényeket veszélyezteti. Távolítsuk el a fertőzött lombot a növényről és a talajról, mert a gomba abban telel át.