Magas mákkóró (Macleaya cordata)

Magas mákkóró (Macleaya cordata)

A mákkóró látványos szoliter évelő, jól mutat kőfal, kerítés és házfal előtt.

Mákkoró jellemzői

A mákkóró erőteljes növekedésű, nagy állományt alkotó növény, amely különleges dísze a kertnek. Tekintélyes méretű, akár 90 cm hosszú virágbugái a fügelevelekre emlékeztető kékeszöld, karéjos levelek fölé emelkednek. Az egyes virágokban található porzóknak köszönhetően a virágzat kecses megjelenésű és illatos. A többi mákféléhez hasonlóan a mákkóró-fajok is tartalmaznak mérgező tejnedvet, amely irritálja a bőrt és foltot hagy a ruhán.

A mintegy 3 m magasra növő magas mákkóró (Macleaya cordata) jellegzetessége a halvány elefántcsontszínű virágzat. A fehér virágú ‘Alba’ fajta különösen szép látványt nyújt. A kistermésű mákkóró (Macleaya microcarpa) virágzata az előző fajéval ellentétben barnás rózsaszín árnyalatú vagy rézszínű. Ez a növény valamivel alacsonyabbra: 2,5 m magasra nő. Jól bevált fajtája a pirosas-rózsaszín virágú és fahéjszínű lombozatú ‘Korallenfeder’, a ‘Coral Plume ‘ és a ‘Kelways Coral’.

Mákkóró ültetése

A nagy kiterjedésű állományokat alkotó mákkóró-fajokat olyan helyre ültessük, ahol sarjaikkal éveken át zavartalanul terjedhetnek. Ha nem szeretnénk, hogy túlságosan nagy területet foglaljanak el, legjobb, ha nagyméretű dézsába ültetjük őket, vagy tetőfedő lemezzel vesszük körbe a gyökereiket.

Ha egymagában áll, a mákkóró magas, kecses formája kőfal, házfal vagy kerítés előtt érvényesül a legjobban. Sötét tűjű fenyők vagy sűrű ágú cserjék alkotta háttér előtt a virágbugák szinte világítanak. Pihenőhely közelében, a gyepen, a kerti tó partján vagy a kavicságyásban uralkodó elem lehet. Több növény egymás mellé ültetve a belátás elleni védelemről is gondoskodik.

Ültetés lépései

Ültetési idő: ősz vagy tavasz

1. Az ültetés helyén lazítsuk fel a talajt. A kötött vagy homokos talajhoz keverjünk komposztot.

2. Ássunk a növénynek a földlabda méreténél szélesebb, ugyanolyan mély ültetőgödröt.

3. Lazítsuk fel a gyökereket, s közben ütögessük meg a konténer alját. Óvatosan vegyük ki a növényt az edényből.

4. A szövedékes gyökereiket enyhén lazítsuk fel, a növényt helyezzük a gödörbe. Töltsünk földet a gyökerek köré és nyomkodjuk meg.

5. Öntözzük meg a tövet, hogy a föld megülepedjen és a talajszemcsék érintkezésbe kerüljenek a gyökerekkel.

Mákkóró gondozása

A mákkóró fajták egyszerűen gondozható évelő növények. Virágzása júliustól augusztusig tart. Mérgező növény! Napos és félárnyékos helyen egyaránt jól fejlődik. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt kíván, amely nem túl száraz és nem túl nedves. A könnyű talajhoz keverjünk komposztot.

Tavasz – ültetés és magvetés

Ültetési idő: márciustól áprilisig. Magvetéssel szaporíthatjuk. A magokat szórjuk tálakba és kevés földdel takarjuk őket. Tegyük az edényt meleg helyre és tartsuk nyirkosan a talajt. A magoncokat május közepétől ültessük ki a szabadba.

Nyár – gondozás

Talajtakarással megakadályozhatjuk a talaj kiszáradását. Szárazság idején rendszeresen öntözzük a növényeket. Szükség esetén havonta trágyázzuk őket.

Ősz – ültetés és metszés

Enyhébb éghajlaton az ültetéshez kedvező időszak. Vágjuk le az elnyílt virágokat, hogy ne érlelődjön túl sok mag. Ha magot szeretnénk begyűjteni, egy bugát hagyjunk meg.

Kártevők és betegségek

A mákkóró leveleit néha ellepik az aknázómoly lárvái, amelyek berágják magukat a levelekbe, és ott világos járatokat alakítanak ki. A fertőzött leveleket azonnal szedjük le és semmisítsük meg, hogy a kártevők ne szaporodhassanak.