Érdekesség

Csattanó maszlag (Datura stramonium)

Ez az a növény amit semmi esetre se tartsunk otthon, még dísznövényként sem!

Csattanó maszlag jellemzői

A csattanó maszlagot (Datura stramonium) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, Közép- és Dél-Amerikából származó, de mára világszerte elterjedt, inváziós fajnak számít. Magyarországon is őshonosnak tekinthető, és  erősen mérgező növényként tartjuk számon. Néhány mag elfogyasztása is végzetes kimenetelő lehet embernél, állatnál egyaránt.

Mérgező volta miatt veszélyes gyomnövénynek számít. Legeltetett állatállományra nézve komoly veszélyforrás, mert már kis mennyiség is mérgezést okozhat.

A csattanó maszlag gyakori és veszélyes gyomnövény hazánkban. Elsősorban a tápanyagban, nitrogénban gazdag, humuszban dús talajokon és a napos, meleg termőhelyeken terjedt el országszerte. Tipikus nitrogénkedvelő faj, leginkább ruderális gyomnövénytársulásokban és az üde réteken fordul elő. Nyár eleji csírázású, őszi magérésű gyomnövény.

Kiemelten fontos kártétele, hogy jelentősen gyomosítja a kukorica, napraforgó, szója, burgonya és cukorrépa vetéseit. Különösen a lassan záródó növényállományokban képes gyors fejlődésre és agresszív terjedésre. Mélyre hatoló csírázóképességének köszönhetően a talaj mélyebb rétegeiből is képes kikelni.

csattanó maszlag virág
csattanó maszlag virága

Növény felépítése

A maszlag terebélyes, bokorszerű, akár 2 méter magasra is megnövő évelő növény. Sziklevelei rövid nyelűek és lándzsás alakúak, hosszabbak vagy ugyanolyan hosszúak, mint az első lomblevelek. A lomblevelek oválisak, öblösen fogazott szélűek, hosszú nyelűek és csúcsosak, az alsó levelek pedig igen nagy méretűek, elérhetik a 20 centiméter hosszúságot is.

A virágok 2,5-4 centiméter hosszú, vékony csövű, tölcséres, harangszerűek, fehér színűek, hegyes cimpákkal. Június és szeptember között virágzik. Az erősen tüskés toktermése tojásdad alakú, 4 kopácsú. Rendkívül sok, akár több száz vagy ezer magot is képes termelni növényenként, melyek életképesek maradhatnak akár egy évtizedig is.

A magok vese alakúak, fénytelenek, feketék, pontozott felületűek, átmérőjük kb. 3 mm.

Védekezés

Fiatalon jól irtható különböző gyomirtó szerekkel, leginkább a pigmentbioszintézist gátló hatóanyagok érzékenyítik. Preemergens szerrel is pusztítható. Legjobban a 2-4 leveles korban irtandó.