Kerti növények

Leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii)

Gyors és sűrű növekedésével a Leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii) tökéletes sövénynövény. Megmutatjuk hogyan kell helyesen ültetni és gondozni.

Leylandi ciprus jellemzői

A leylandi ciprus rendkívül erőteljes örökzöld növény, amely akár a 30 méteres magasságot is elérheti, a tűlevelű fa évente akár egy métert is nőhet, és az első tíz métert már tíz év alatt eléri. A fa oszlopos, sűrű koronájú, a csúcsok kissé túlnyúlnak. Ágai sűrűn tűlevelekkel borítottak, ami bokros megjelenést kölcsönöz neki. A Leyland ciprus sekély gyökérzettel rendelkezik, és teljesen ellenálló.

A Leylandi ciprus tűlevelei pikkelyszerűen helyezkednek el, puhák és érdesek, elöl lekerekítettek, és fajtától függően sötétzöld, szürkészöld vagy sárgászöld színben csillognak, a hajtások tavasszal valamivel világosabbak.

Vigyázat: A lombozat a bőrrel érintkezve allergiás reakciókat okozhat

Gondozása

A tűlevelű növény a részleges árnyékban és a napon is jól érzi magát. Szél- és esőálló, de védtelen helyen hajlamos kiszáradni. A talaj tekintetében a ciprus nem kényes. A gyorsan növő fa számára a talajnak tápanyagban gazdagnak, frissnek és nedvesnek kell lennie. Ideális esetben jól drénezettnek kell lennie, hogy megakadályozza a vizesedést, és enyhén savas, legfeljebb 6-os pH-értékkel.

Leylandi ciprus ültetése

A Leylandi ciprust tavasszal vagy ősszel ültethető, konténerben egész évben (ha fagymentes). Sövény ültetéséhez legalább egy méter magas példányokat válasszon. A sűrű sövényhez méterenként két-három növényt tervezzen. Az ültetőgödörnek (sövény ültetése esetén az ároknak) kétszer akkorának kell lennie, mint a cseréplabda. A nehéz talajokat homokkal vagy kaviccsal kell javítani. Szükség esetén az ültetőgödörbe vízelvezető réteget is lehet tenni.

Az ültetési távolság általában 60-90 cm. Ez biztosítja, hogy a növények összeérjenek, de mégis elegendő hely maradjon a levegő és a fény számára az egyes növények között.

Ültesse a növényt olyan mélyre, amilyen mélyen a cserépben volt. Ültetés után tapossuk meg jól a talajt, és sárral dolgozzuk be. Célszerű egy réteg mulcsot is teríteni a növény köré. Ha edénybe ültetjük, válasszunk megfelelően nagy edényt, hogy a sekély gyökereknek elegendő helyük legyen. Ezeket a gyökereket átültetéskor rendszeresen metsszük meg.

Leylandi ciprus szaporítása

A leylandi ciprust dugványozással szaporítják. A dugványozáshoz a fáról körülbelül tíz centiméter hosszúságú ágakat szakítanak le (ún. repedések), a felső végét levágják, és az alsó végén lévő tűket eltávolítják. Tegyük a dugványokat egy tálcába, amelybe táptalajt és fóliatakarót helyezett, és gyorsan gyökeret fog ereszteni. A dugványokat csak akkor ültessük ki a szabadba, amikor már körülbelül egy méter magasak, mert a tűlevelű csak ekkor válik ellenállóvá.