Hajnalka (Ipomoea) gondozása, ültetése

A hajnalka változatos formájával és színeivel minden erkély, terasz vagy kert dísze lehet, méghozzá egész nyáron. Virágai tölcsér alakúak, törékeny levelei pedig pillangókra emlékeztetnek.

A hajnalka jellemzői

A hajnalka nagyon gyorsan növő egynyári kúszónövény, amelynek hazája Amerika. Rokona az édes burgonyának, de a nálunk is megtalálható kerti és sövényszuláknak is. Erre a rokoni ágra utal a növény azon tulajdonsága, hogy ha nincs más, még a fűszárra is felkúszik. Rokonaihoz hasonló a hajnalka csavart bimbója és kifejlett virága is. A vadon élő hajnalka kisebb, mint a termesztett példányok: a virágok mérete kisebb és színviláguk is eltérő.

Lassú fejlődés, gyors növekedés

Meglehetősen sokáig tart, amíg a magból hajnalkát nevelünk, de a fejlődés ezután felgyorsul, ezért már kora tavasszal érdemes időt fordítanunk erre a növényre.

A hajnalka a szabadban is kitűnően fejlődik.

A lakásban és a szabadban egyformán szép

A nagyobb növényeket megfelelő méretű cserépbe ültetve elhelyezhetjük világos ablakban, de a szabadba is kitehetjük. A szabadban azonban mindenképpen szélvédett helyet keressünk a növény számára. A hajnalkának erős támasztékra is szüksége van, amelyre felkúszhat. A támaszték fajtája nem meghatározó, de ajánlatos a külső környezettel harmonizálót választani.

Virága egy napig díszlik

A virág már kora reggel kibontakozik. A hajnalka bimbóját mintha láthatatlan kéz hajtogatná szét és alakítaná ki a vékony, érdekes tölcsérformát. A finom viráglevelek ráncosnak hatnak és a pillangók szárnyára hasonlítanak. A virágok kifelé hajlanak és ellen fényben átlátszóak. A virágcsoda délutánra elhervad, de másnap több új virág lép a helyébe. Ez egyrészt hátrányos helyzetbe hozza a hajnalkát a virágkedvelők körében, ugyanakkor jól mutatja, milyen meglepetéseket rejteget a természet.

A fajták megjelölései a következő színeket rejtik:

  • Heaven Blue: égszínkék,
  • Pearly Gates: fehér,
  • Scarlett O’Hara: piros.
A hajnalka színes virágai

Hajnalka gondozása

A hajnalka kúszónövény, amely nyáron akár több méter hosszú indákat is nevelhet. A növény támasztékra tekeredik fel, ami lehet valamilyen korlát vagy kihúzott drót is.

Virágzás

A nagyalakú kék, lila, piros és fehér virágok tölcsér formájúak. Kora reggel nyílnak ki, és délutánra bezáródnak. Egy virág csak egyetlen napot él, de a következő napon már több új virág nyílik helyette. Jellegzetes illatuk nincs.

Fényigénye

A növény nagy fényigényű, még a tűző napfényt is jól viseli. A szabadban bármilyen meleg és szélvédett helyet kereshetünk számára, a hideget viszont nem bírja.

Öntözése

Ha a hajnalkát edénybe ültetjük, a teljes növekedési és virágzási időszak alatt bőségesen adjunk neki vizet, és hetente egyszer folyékony trágyát is adjunk az öntözővízhez.

Föld és átültetés

A hajnalkamagot speciális vetéshez való földbe ültessük. A későbbiekben helyezzük át a kis magoncokat tápanyagban gazdag virágföldbe. Átültetéskor inkább nagyobb edényt válasszunk, hogy a növényt ne kelljen még egyszer átültetnünk.

Környezet

A hajnalka nyáron minden ablakban, erkélyen és teraszon jól mutat, de a kert egy szélvédett szegletében is nagyon jól érzi magát. Ha van rá lehetőségünk, egy-egy ámpolnába akár két-három tövet is ültethetünk, de ilyen esetben válasszunk nagy virágtartót.

A hajnalka (Ipomoea) finom virágai tölcsérformájúak.

Hajnalka szaporítása, palántanevelés

A hajnalka magját már kora tavasszal vegyük meg. A magokat a szaküzletekben vásárolt tőzegcserepekbe is vethetjük. Ez tulajdonképpen olyan közeg, amely a ráöntött víz hatására felduzzad. Természetesen használhatunk csíráztató tálat vagy mini üvegházat is. Az elvetett magokat tegyük világos, meleg helyre.

A csíráztató tálat és a mini üvegházat többször is szellőztessük, hogy az edény falán lecsapódó pára ne csöppenjen le. Ha ugyanis a vetemény túl sok vizet kap, az a magok rothadásához vezethet. Ugyanakkor az is igaz, hogy megfelelő mennyiségű víz hiányában a magok kiszáradnak. A magoncokat később ültessük cserepekbe, és tegyünk melléjük például fogvájót támasztéknak.

Fontos a nagy cserép

Ha a növény gyökérzete kitölti a cserepet, ültessük át a hajnalkát egy olyan nagy cserépbe, amelyből már nem kell újra átültetnünk. A szabadba szánt hajnalkát lassan szoktassuk a kinti szigorúbb körülményekhez. Minden nap tegyük ki fokozatosan egyre több időre a szabad levegőre, de utána vigyük vissza a lakásba.

A növény edzésének feltétele azonban, hogy a szabadban ne legyen túl hideg a levegő. Ha éjszakai fagyra van kilátás, éjszakára takarjuk le a növényt. Erre a célra alkalmas egy kendő vagy egy zsák. Ügyeljünk azonban arra, hogy a takarást a szél ne tudja elfújni. Ha elmúlnak a fagyos éjszakák, a hajnalkát nyugodtan tegyük végleges helyére.

A lakásban maradó növényeket is ültessük nagyobb cserépbe. Nyáron a hajnalka rendszeres öntözést és hetente egyszer trágyázást igényel.

Kártevők és betegségek

A lakásban a hajnalkát is a más növényekre jellemző kártevők támadhatják meg: fehér pók, levéltetvek, takácsatka. Fontos, hogy a növényt gyakran tusoljuk le, mert ezzel például a takácsatkák elterjedését előzhetjük meg.

Levéltetvek és takácsatkák megjelenésekor, először próbáljuk meg a kártevőket erős vízsugárral lemosni. Ha ez nem vezet eredményre, hetente egyszer fújjuk be a leveleket rovarirtó szerrel.