Hajnalka (Ipomoea) gondozása, ültetése

A trópusokon és a szubtrópusokon elterjedt több mint 400 hajnalka (Ipomoea) faj közül a kertészek számára elsősorban a kerti hajnalka (Ipomoea purpurea) és a kék hajnalka (Ipomoea tricolor) érdekes.

Az Ipomoea purpurea (újabb nevén Pharbitis purpurea) virágai bíborpiros, liláskék, rózsaszín és fehér színűek. A kereskedelemben színkeverékek kaphatók. A kék hajnalka 10 cm szélességet is elérő virágai égszínkékek.

Mindkét faj gyors növekedésű egynyári kúszónövény, amelyek csavarodó szárukkal rácsokon, kerítéseken vagy függőlegesen kifeszített zsinórokon akár 3 m magasra is felkapaszkodhatnak.

Palántanevelés és gondozás

A hajnalkák magját március végén-áprilisban kis cserepekbe vethetjük.  Minthogy a gyökérnyak megnyúlik, csak félig töltött cserepekbe vessük, és csak csírázás után töltsük fel földdel fokozatosan az edényt. Egyenletesen melegen és nedvesen tartva a magokat, 2-3 hét múlva kicsíráznak.

A kék hajnalkát április végén már szabadföldbe is vethetjük. Az előnevelt palántákat fagyérzékenységük miatt májusban ültethetjük ki. A hajnalkák a védett, napos helyet kedvelik. Nyár folyamán bőségesen öntözzük és tápoldatozzuk őket.

Hajnalka virág felhasználása

Falak, teraszok, lugasok, pergolák befuttatására igen jól használhatóak. Az erkélykorlátot és szomszédos növényeket is gyorsan befutják.