Kerti növények

Lonc fajták, kúszó loncok

A májustól októberig virágzó kúszó loncok virágai főként az esti órákban árasztják bódító illatukat. Nem csoda hát, hogy kedvelt terasz- és lugasnövények.

A kúszó lonc jellemzői

Az erdeinkben honos, vadon élő lonc illata átható. A fák törzsén felkúszik, és akár nagyméretű fák lombkoronáját is átszövi sűrű hajtásrendszerével. E faj botanikai neve Lonicera periclymenum, magyarul búbos loncnak nevezzük.

Vad és nemes változatok

A jerikói lonc néven ismert Lonicera caprifolium nemesítés útján jött létre. Legszembetűnőbb jellemzője  a virágzat alatti utolsó levélpár lapos tálhoz hasonló összenövése. Virágai kevésbé illatosak.

A kúszó loncok talaja nem száradhat ki. Jó minőségű, agyagos kerti talajban fejlődnek optimálisan.

A loncok között akadnak lombhullató és örökzöld fajok is. Ősszel a legtöbb faj narancsvörös bogyókat érlel, amelyek nem ehetőek, de szárítva szaporításra alkalmas magként felhasználhatók.

A kúszó loncok erkélyek, teraszok és lugasok erőteljesen, buján növő, illatos színfoltjai.

Magyar lonc (Lonicera x tellmanniana), lombhullató fajta. Virága: sötétsárga. Virágzási időszak: június-július. Nem illatos.
Búbos lonc (Lonicera x periclymenum). Lombhullató. Virágszíne kívül karmazsin vörös, belül sárgásfehér sötétbarna. Virágzási idő május-június. Virágai illatosak.
Bíbor lonc (lonicera x brownii). Lombhullató fajta. Virágszín: narancsvörös. Virágzási időszak: május-augusztus. Nem illatos.
amerikai lonc (Lonicera x americana). Lombhullató. virágszíne: kívül lila, belül fehér. Virágzási időszak: június-augusztus. Virága illatos.

Virágai a nap felé fordulnak

A jerikói lonc félárnyékos helyen fejlődik a legjobban. A virágokat tartó hajtások a nap felé fordulnak. Indái az óramutató járásával megegyező irányba forogva keresik a megfelelő támasztékot, ha megtalálják, akár öt méter magasra is feltekeredhetnek rá. Sűrű lombozata a madarak kedvelt búvóhelye.

A lonc metszése

A jerikói lonc igénytelen növény. Kedvező feltételek mellett gyorsan fejlődik. Ahhoz, hogy a növény megtartsa tetszetős alakját, erősen metszenünk kell, különben lombozata megvastagszik, összegubancolódik. Kisebb méretű egyedeknél elegendő a legidősebb, már elvirágzott hajtásokat eltávolítani. A metszésre legalkalmasabb időszak közvetlenül a virágzás után van, illetve télen. Ha a növény felkopaszodik, a talaj felett visszavághatjuk. Az egészséges gyökérzet a következő évben sok virágzó hajtást hoz, gyorsan bokrosodik.

Néhány lonc élénk színű bogyója mérgező.

A Lonc gondozása

A legtöbb lombhullató kúszó lonc erőteljes növekedésű, akár 3-6 méter magasra is felkúszik. Száraik hamar benövik a lugasokat, erkélyrácsokat, falakat és kerítéseket.

Virágzás

Májustól októberig virágoznak. A virágok többnyire átható illatúak.

Fényigénye

A jerikói lonc akkor fejlődik a legjobban, ha félárnyékba ültetjük. A szárak a nap irányába nőnek. Bár fagytűrőnek tartjuk, kemény teleken mégis visszafagyhat. Az elfagyást megakadályozhatjuk a tövek takarásával. Használjunk száraz lombot, fakérget vagy forgácsot.

Öntözés

Ültetés után alaposan locsoljuk meg, később csak a száraz időszakokban kell öntöznünk. Azokat a növényeket amelyeket nem éri eső, egész nyáron öntöznünk kell.

Föld

Nem túl száraz, agyagos kerti talajt igényel, amelyhez kevés tőzeget is keverhetünk. Az idős egyedek megsínylik az átültetést.

Nyesés, visszavágás

Az elvirágzott hajtásrészeket késő ősszel vagy télen vágjuk le. A kívánt koronaforma kialakítása vagy megtartása érdekében egész évben metsszük.

Szaporítás

Magvetéssel vagy dugványozással szaporítható. Az érett magokat gyűjtsük be, és vessük el. Igénytelen, gyorsan fejlődő növény.