Kerti növények

Szagos bükköny (Lathyrus odoratus)

A finom illatú szagos bükköny a legszebb nyári virágok közé tartozik. Gyakran kúszik, így csakhamar gyönyörű virágpompát varázsol a jelentéktelenebb falakra és erkélykorlátokra is.

A szagos bükköny jellemzői

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) kacsok segítségével kapaszkodik a magasba. Szicíliából származik, de már egész Európában sok csodálója van. Igénytelen, és egészen őszig gyönyörködhetünk színes virágaiban. Vágott virágként is kedvelt. Egyedül vagy más virágokkal – nefelejccsel és füvekkel – is csokrokba köthetjük.

Számtalan színben pompázó virágok

A szagos bükköny virágai akár az 5 cm-es átmérőt is elérhetik. Elvirágzás után hüvely termések képződnek rajtuk. Magjait nem érdemes megőrizni, inkább vásároljunk frisseket a következő tavasszal.

A szagos bükköny virágzási idejét meghosszabbíthatjuk, ha gyakran vágunk belőle a vázába i. Ne tépjük, hanem óvatosan, ollóval vágjuk le a virágokat, nehogy megsérüljön a törékeny kacsrendszer.

Szagos bükköny gondozása

A szagos bükköny kedvező feltételek mellett akár 2 méter magasra is felkapaszkodhat. Sűrű növésű.

Virágzás

Valamennyi virágszáron nagy virágok ülnek. Színük a fehértől a rózsaszínen és a lilán át a rikító pirosig terjed. Kellemes illatúak.

Fényigénye

Átlagos nyári hőmérsékleten jól érzi magát, szereti a napfényt.

Öntözés

Ha nem tartjuk egyenletesen nyirkosan a földjét, lehullanak a bimbók. Öntözzük bőségesen, és a virágzási időszakban rendszeresen trágyázzuk. Öntözéskor ne kerüljön víz a virágokra, mert csúnya foltokat okozhat.

Föld

Tápanyagban gazdag kerti földben fejlődik a legszebben. A cserepes növényeket általános virágföldbe ültethetjük. Mivel egyéves növényről van szó, nem kell átültetnünk.

Metszés visszavágás

Ha túl gyorsan nő, metszéssel alakíthatjuk, de egyébként csak akkor vágjuk, ha virágaiból szép csokrot szeretnénk tenni a vázába.

Környezet

A szagos bükköny kúszó tulajdonságánál fogva kiválóan alkalmas arra, hogy kerítésekre, korlátokra vagy csúnya falakra felfuttassuk. Gyorsan beborítja a kívánt felületet. Félárnyékos erkélyen is szépen virágzik.

Szagos bükköny nevelése

A szagos bükköny egyéves növény, nyári virág. A nemesítéseknek köszönhetően a vadon élő fajokból színpompás fajták alakultak ki, amelyek szabadföldi vagy növényházi nevelésre egyaránt kiválóan alkalmasak. Ha azt szeretnénk, hogy a virágvázánkba is mindig jusson ebből a hálás virágból, vetéskor sok magot szórjunk ki, hiszen a mutatós csokrokhoz sok virág kell.

Növényházban

A növényházban már februárban elvethetjük a magokat agyagcserepekbe. A kikelt növénykéket március végén, áprilisban tűzdeljük át a ládákba. A sorok között 10-25 cm távolságot hagyjunk, hogy minden növény elegendő fényhez jusson. Feszítsünk ki támasztékul drótot vagy spárgát, hogy megkapaszkodhassanak rajta a fiatal növények. Tartsuk a földet egyenletesen nyirkosan, nehogy a teljes virágzás előtt lehulljanak róla a bimbók.

Szabadban

Május végén közvetlenül az erkélyládákba vagy cserepekbe is vethetjük. A lakásban már márciusban, áprilisban is elvethetjük. Előnye, hogy az előnevelt, majd a szabadba kiültetett növények előbb virágoznak.

Mivel előfordulhat, hogy néha léha magvak is keverednek az egészségesek közé, vessük sűrűn, és a kelést követően 15 cm-es távolságra ritkítsuk ki a magoncokat. Ha a fiatal növények elérik a 25 cm-es magasságot, kupacoljuk fel körülöttük kissé a földet. Így jobban megállnak.