Kerti növények

Lopótök (Lagenaria siceraria) gondozása, felhasználása

A fenti képen látható lopótök nem a földön fekszik, hanem egy bokron lóg. Ilyen növényt magunk is könnyen nevelhetünk, a termésekből pedig dísztárgyakat is készíthetünk.

Lopótök jellemzői

Az egynyári növény az uborkával, étkezési tökkel, cukkinivel és dinnyével együtt a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozik. A lopótök termése nem ehető, barkácsoláshoz viszont kiváló alapanyag.

Lopótök termesztése

A növény magját akár az interneten keresztül is megrendelhetjük. A magokat májusban ültessük el. Egy hónappal később, amikor kint a hőmérséklet már elég magas, ültessük ki a kis magoncokat a szabadba.

Meleg, napos helyet igényelnek, a széltől és a huzattól pedig óvjuk őket. Déli fekvésű kerítésfal vagy egy tágas erkély kiválóan megfelel erre a célra. Lényeg, hogy a növény sok napot kapjon, a termés ugyanis csak a fagyok beállta előtt tud beérni.

A lopótöknek a melegház kínálja a legjobb körülményeket. Ha itt helyezzük el, biztosak lehetünk benne, hogy a termések nagyra nőnek és beérnek az őszi fagyok előtt.

A szép formájú, világoszöld termések csak késő őszre érnek be.

Beporzás

A lopótök virágai fehérek és meglehetősen nagyok, 4-5 cm átmérőjűek.

Minden növényen kétfajta virág figyelhető meg: hímivarú és nőivarú. Ahhoz, hogy a nőivarú virágok termést tudjanak nevelni, elengedhetetlen a beporzás.

Ha a növényt lakásban neveljük, magunknak kell gondoskodnunk róla, hogy a hímivarú virág virágpora rákerüljön a nőivarú virág bibéjére.

A beporzást finom, puha ecsettel végezzük. A pollent kenjük rá a nővirág bibéjére. A nővirágot arról ismerhetjük fel, hogy a fehér sziromlevelek alatt zöld magkezdemény látható. A későbbi szép, formás lopótök ebből a magkezdeményből alakul ki. A hímivarú virág alatt nincs magkezdemény.

Tipp: Ha nekünk kell a beporzást elvégezni, figyeljük a virágokat. Néha már kora reggel kinyílnak, néha viszont csak este férhetünk hozzá a virágporhoz.

Ne szedjük le korán

A lopótöknek teljesen be kell érnie, különben a szárítás során elrothad. Ne szedjük le tehát túl korán, hanem várjuk meg, amíg az első éjszakai fagyok megékeznek.

A terméseket szárral együtt szedjük le, hogy a szárításhoz fel tudjuk őket akasztani. A szárítás időtartama alatt biztosítsunk 10-20 °C-os hőmérsékletet. A lopótök akkor száradt ki teljesen, ha a termést megrázva a magok zörögnek a belsejében. Ekkor a terméseket kifényesíthetjük, befesthetjük, de akár viasszal is polírozhatjuk.

Beérett lopótökök

A lopótök gondozása

A lopótök terebélyes növény, kúszó szárai több méteres hosszúságot érhetnek el. A növekedési időszakban támasztékra van szüksége.

Virág

Nagy, fehér virágai nektár illatúak. A növényen a hím- és nőivarú virágok külön helyezkednek el.

Fény és hőmérséklet

Sok napot és meleget igényel. Ha kiültetjük a szabadba, válasszunk ilyen helyet a növénynek.

A legjobb körülményeket a melegház biztosítja számára, de a meleg lakásban is elültethetjük és előnevelhetjük. Június közepe és vége között a magoncokat ültessük ki a szabadba.

Öntözés, tápanyag

Bőségesen és rendszeresen öntözzük. A növény egész nyáron kapjon az öntözővízzel együtt tápoldatot is.

Föld

Jó kerti föld és komposzt keverékében fejlődik a legjobban. Ha a növényt nagyobb edénybe ültetjük át, és az erkélyen vagy a teraszon helyezzük el, használjunk általános virágföldet.

A lopótök felhasználása

Az egyik leggyakoribb felhasználási módja a lopótöknek, hogy madáretetőt készítenek belőle.

Lopótökből készült madáretető