Zöldség

A tűzbab (Phaseolus coccineus) termesztése, gondozása

Szép virága miatt a tűzbab nyáron minden erkély vagy terasz tetszetős dísze lehet, a zöld hüvelyű termés pedig változatossá teszi ételeinket. Pillangó virágai dús fürtöt alkotnak.

A tűzbab bemutatása

A tűzbab (Phaseolus coccineus), vagy más néven török bab, nagyon szép növény. Mielőtt rájöttek volna, hogy termése ehető, hosszú ideig csak vonzó külseje miatt termesztették.

A növény olyan gyorsan nő, hogy az üres falat rövid idő alatt virágokból és levelekből álló sűrű növénytakaróval borítja be. Vannak tarka változatok is.

Piros virágok

A tűzbab meleg erkélyen vagy védett teraszon könnyen nevelhető. A virágok egyszínű pirosak vagy piros foltok keverednek egymással a szirmokon. Ritkán előfordul tiszta fehér virágú faj is. A virágokon kívül maga a dús levéltömeg is igen látványos.

Kis helyigényű

A növény viszonylag kis helyet igényel, viszont nagyon hatásos a csupasz fal előtt. Emellett bőséges termést is hoz.

A nyers tűzbab mérgező

Ne feledjük, hogy az üzletben vásárolt feketés tűzbab nyersen mérgező. Ne engedjük tehát, hogy a gyerekek játszanak vele.

Egy-két babszem természetesen nem okoz semmi bajt, de nagyobb mennyiségben fogyasztva fejfájás, gyomorpanaszok és hányinger léphet fel. Főzés során a mérgező anyagok elbomlanak.

Tűzbab elkészítése

Az egész hüvelyek változatosan készíthetők el. Főzzük őket enyhén sós vízben 8-10 percig. Öntsük le róla a vizet, majd engedjünk rájuk hideg vizet. Ha a babra vajon pirított mandulát szórunk, ínyenc előételt készíthetünk.

A főtt babot vajban is megforgathatjuk. Tehetjük salátába vagy levesbe, de köretként is felhasználhatjuk.

A tűzbab igényei, nevelése

A tűzbab kúszónövény, hajtásai 3-4 méterre is megnőhetnek. Támasztékra mindenképp szüksége van. Nagyméretű hármas osztott levelei vannak.

Virág

Dús fürtöt alkotó virágai tipikus pillangós virágok. A szirmok fehér-piros cirmosak vagy néha egyszínű fehérek. Sokáig virágzik, de a virágoknak nincs illatuk.

Fény és hőmérséklet

A világos, meleg helyet kedveli. Ha a föld túl hideg, elrothadnak a földben lévő magok, mielőtt még kicsíráznának.

A magokat ezért inkább a lakásban vessük el cserepekbe, és a növényt csak a fagyosszentek után tegyük ki a szabadba.

Öntözés és tápanyag

A növekedés megindulása után rendszeres öntözést és híg tápoldat-koncentrátumot igényel.

Föld

Jó kerti- vagy virágföldet igényel. Ha a babot ládába vetettük el, a növénykék nagyságától függően folyamatosan ültessük át őket cserepekbe.