Hagymás virágok

Tavaszi hagymás virágok hajtatása

Igazi sikerélményt jelent, és nem is nehéz feladat kivirágoztatni az ablakban nevelt hagymákat és gumókat. Ha a hagymákat kéthetenként ültetjük el, örök tavaszt varázsolhatunk a lakásba.

Hagymák és gumók

Gumók

Az élősködő növényeket kivéve, a legtöbb növénynek olyan gyökérzete vagy föld alatti szára van, amelynek egy része megvastagodik. A növény ezekben a gumókban tárolja az életfolyamatokhoz szükséges tápanyagokat, többnyire szénhidrátok formájában (gyökér- vagy sarjgumók).

Hagymák

A hagymák nemcsak tápanyagokat raktároznak, hanem megtalálhatók bennünk a szár-, levél- és virágkezdemények is. A hagyma legalsó része a hagymatönk, amelynek alapi részéből nőnek ki a gyökerek, felső részén pedig a hagymalevelek ülnek. Ha kettévágjuk a virág-hagymát, gyakran már egyértelműen látható az új növény felépítése: a hagymatest centrumában megtalálható a szárkezdemény a bimbóval, valamint a további növekedést biztosító rügyek.

Előkezelt hagymák

Ha a jácint- vagy tulipán-hagymákat nagyon korán szeretnénk virágoztatni, vásároljuk előkezelt hagymákat. Ezeket már szeptemberben vagy októberben elültethetjük.

Tipp: Fedjük be a növény földjét vékonyan kavics- vagy homokréteggel, ezzel jelentősen megakadályozhatjuk a kártevők és kórokozók terjedését.

Csak nagy hagymákat vagy gumókat vásároljunk

Azalatt a rövid idő alatt, amíg a hagyma vagy a gumó a cserépben hajtásokat nevel és virágzik, csak kevés tápanyagot tud felvenni a földből. A tápanyag döntő része magában a hagymában vagy a gumóban raktározódik.

Azért is nagyon fontos a megfelelő hagymaméret, mert a kisebb hagymákban vagy gumókban nem halmozódik fel elegendő mennyiségű energia, ezért nem tudnak a cserépben virágot nevelni, vagy nagyon kicsi lesz a virágunk.

Ezeket inkább ültessük ki a kertbe, ahol természetes módon növekedhetnek.

Őszi virághagymák és gumók

A nyári virágok elvirágzása után eljön az ideje, hogy az ősszel virágzó hagymás- vagy gumós növények – például az őszi kikerics (Colchicum autumnale) és a pompás sáfrány (crocus speciosus)  – is kibontsák szirmaikat. Az előbbi faj különösen életképes.

Helyezzünk egy száraz hagymát az ablakba, és látni fogjuk, hogy föld nélkül is kihajt. Ez a módszer azonban legyengíti a hagymát. Ha az őszi virágok virágzási idejét szeretnénk kitolni, hogy télen is friss virágokban gyönyörködhessünk a lakásban, egy kis trükkhöz kell folyamodnunk: már tavasszal tegyük cserépbe a gumókat, és nyáron tartsuk őket száraz, hűvös helyen.

Tavaszi virághagymák és gumók

A hagymákat és a gumókat már ősszel tegyük a földbe. A cserepeket tartsuk néhány hétig hűvös helyen, majd vigyük be a lakásba.

A virágföld tetejére szórt homokréteget tavasszal távolítsuk el.

Megfelelő edények

Az első hetekben meg kell adnunk a növényeinknek az esélyt, hogy sűrű gyökérzetük fejlődhessen, amivel elegendő vizet vehetnek fel a talajból. Ha fejletlenek a gyökerek, a kis növény kidőlhet.

A kertészeti szaküzletekben gyakran árulnak olyan előhajtatott hagymás növényeket, amelyeket nagyon kis cserepekben kínálnak eladásra. Ennek oka a helyhiányban keresendő. Ha magunk hajtatunk, mindenképpen nagyobb és mélyebb cserepeket használjunk.

A vásárolt növényeket ültessük át, de nagyon vigyázzunk, nehogy megsérüljön az érzékeny gyökérzet. A hagymákat ne ültessük mélyebbre, mint korábban voltak.

A megfelelő föld

Ha nagy méretű hagymákat vagy a gumókat sikerült beszereznünk, nincs szükségünk különleges földre, mert ilyenkor a növekedéshez szükséges tápanyag nagy részét magából a hagymából vagy gumóból fedezi a növény, de ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről.

Föld helyett homokot vagy kavicsot is használhatunk, de számítsunk arra, hogy egyik sem tartja különösebben jól a nedvességet.  Feltétlenül akadályozzuk meg, hogy pangó víz keletkezhessen, mert a hagymák könnyen rothadásnak indulnak.

A jácinthagymákat akár föld nélkül, a szaküzletekben kapható, különleges üvegben is hajthatunk: a víz mindig csak a hagyma alsó részéig érjen. A hajtások megjelenéséig tartsuk sötétben a hagymákat és a gumókat.

Hajtatás után

Ha a hagymák és a gumók nem károsodtak a hajtás során, kiültethetjük őket a kertbe. Gyakran már a következő évben sok virágot hoznak, néhány év múlva pedig annyira megerősödnek, hogy újra hajthatjuk őket.

Megfelelő fajták

Nem minden hagymás növény alkalmas a hajtatásra, többnyire csak a különlegesen e célra nemesített fajták, például a Mendel-tulipánok, a karácsonykor hajtatható, kis virágú tazetta-nárciszok, a kerti sáfrány és néhány jácintfajta.