Szobanövény

Lószőrpálma (Chamaerops humilis) vagy törpepálma gondozása

A földközi-tenger vidékéről származó törpepálma az összes szobanövény közül a legkönnyebben tartható. Sok helyre van szüksége, és igen sokáig élhet. Előnyös, ha nyáron a szabadban tartjuk.

Lószőrpálma jellemzői

A trópusi vidékekről származó legyezőpálmákat néha igen nehéz szobai körülmények között tartani, mert sok fényre és magas páratartalomra van szükségük. A törpepálma ezzel szemben igénytelen és könnyen nevelhető. Ennek köszönhető, hogy a növénnyel az utóbbi években egyre több helyen találkozhatunk.

A törpepálma különösen kedveli az olyan folyosókat és helyiségeket, ahol télen nincs túl meleg. A sötétebb évszakokban, magasabb hőmérsékleten legyezőlevelei kissé jelentéktelenebbé válnak. Általában nyárra visszanyeri szép formáját, különösen akkor, ha a szabadban tartjuk.

Délies hangulatot teremt

A teraszon vagy az erkélyen elhelyezett törpepálmával kifejezetten délies hangulatot varázsolhatunk a rideg városi környezetbe. Júniustól szeptemberig kint maradhat  a szabadban, és nagyon szépen fejlődik a nyári hónapokban egy nyugodt helyen a kertben, miközben gyökérzete is megerősödik.

A nagy legyezőlevelek hosszú levélnyeleken ülnek, amelyeket egyenes vagy hajlott tüskék borítanak. Oldalhajtásai miatt a növény idővel terebélyessé válhat.

Lószőrpálma igényei, gondozása

A lószőrpálma alacsony és meglehetősen terebélyes, ezért az idősebb példányok már nem tarthatók az ablakpárkányon. A növekedés mértéke a különböző példányok között igen eltérő. Az idősebb növényeken apró, sárga, fürtös virágzat jelenhet meg, amelyből azonban csak ritkán fejlődnek ki a bab formájú termések. Ezeket a déli országokban található példányoknál láthatjuk.

Fény és hőmérséklet

A törpepálma kedveli a fényt, de jól érzi magát egy kissé sötétebb helyen is, ha a téli szobahőmérséklet nem túl magas. Néha elveszíti szép formáját, de visszanyeri, ha a nyarat a szabadban tölti.

Öntözés

A pálmák elviselik ugyan valamennyire a szárazságot, de csak akkor szépek igazán, ha földjüket állandóan nedvesen tartjuk, és áprilistól októberig hetente egyszer trágyázzuk.

Átültetés

A pálmáknál előfordulhat, hogy gyökereikkel kinyomják a cserép alját. Használjunk ezért mély, széles cserepet. A törpepálmát tavasszal vagy a nyári, szabadban töltött pihenő után ültessük át tápanyagban gazdag földbe, amelynek fele kerti föld, fele pedig tőzegőrlemény legyen.

A törpepálma szaporítása

A lószőrpálmátt szaporíthatjuk az alsó részén folyamatosan képződő oldalhajtásokkal. Ilyenkor félig bevágjuk a hajtást, és betakarjuk nedves tőzegőrleménnyel. Miután meggyökeresedett (ez akár fél évig is eltarthat), a hajtást teljesen levágjuk, és elültetjük. Néha maghoz is hozzájuthatunk, akár egy Dél-európai utazás során is. Virágfölddel megtöltött cserepekbe vessük el a magvakat, és a csírázás alatt biztosítsunk 20-25 °C-os hőmérsékletet.