Növényvédelem

Így védekezz hatékonyan a lótetű ellen

A Gryllotalpa, a lótetű (lótücsök) latin neve, mely a tücsök (Gryllus) és a vakond (Talpa) szavakból tevődik össze. Tökéletesen érzékelteti ennek a kártevőnek a szokatlan megjelenését!

A lótetű, lótücsök jellemzői

Zöldségágyásokban, könnyű talajokon és nedves réteken találhatjuk meg ujjnyi vastagságú járatait, és azok nyílásait. Különösen a fészke környékén lévő gyökereket rágja meg. A gyep foltokban kipusztulhat, a palánták elszáradnak.

Sötét nagy rések a burgonyán, amelyek egyértelműen jelzik a lótetű jelenlétét.

A lótetű (Gryllotalpa gryllotalpa) az egyenesszárúak közé tartozik. A hátsó lábainak ugróképességét elveszítette a talajban való ásó életmód végett. A talajban rovarok, lárvák, giliszták után keres, amiben az első pár lába segíti, az ugyanis leginkább ásóra hasonlít. Mivel a gyökereket is megrágja, így kerülhet könnyen a kerttulajdonosok célkeresztjébe.

A tojástól a kifejlett egyedig

Májusban, júniusban az állatok a talaj felszínén is megtalálhatók. A megtermékenyítést követően a nőstények 20-30 cm mély járatot készítenek, amelyek végén a tojásrakó kamrát alakítják ki.

Lótetű és tojásai, amik nagysága akár a 2 mm-t is elérhetik.

Fészkenként akár sárgás, 2 mm-es tojást raknak. A nőstény gondoskodó anyaként óvja a tojásait, majd a kikelő lárvákat is. A járatrendszer a talaj felszíne alatt, sekélyen helyezkedik el, csak a fészkekhez vezetnek függőleges járatok. A teleléshez mélyebbre húzódnak.

A már tojásokból kikelt lótetű lárvák.

Megelőzés

Segítsük elő a természetes ellenségek, így vakond, sündisznó, cickány, rigó, varjú megtelepedését.

A földön fekvő paradicsomhajtásokkal táplálkozó lótetű.

Lótetű elleni védekezés

A járatot mutatóujjunkkal kövessük a fészekig, majd ássuk ki, vagy öntsünk kevés étolajat, majd vizet a járatba. Az állatok így a felszínre jönnek, ahol befoghatjuk őket. A tojások és lárvák a kezeléstől elpusztulnak.

Lótetű csapda

Április és június között sima falú edényeket áshatunk a talajba. Az edény köré csillag alakban helyezzünk deszkákat. Ezek éjszakánként az edényhez vezetik az állatokat, amelyek azután így belehullanak, de kijönni már nem tudnak, így ez egy hatékony lótetű csapda.

Április és május tájékán bevethető a Steinernema carpocapsae fajhoz tartozó fonálféreg.

Jó tudni

Különféle talajtakaró, gerinctelen állatok elfogyasztása révén a lótetűnek tulajdonképpen haszna is van. Csak látható kártétel esetén kellene védekeznünk ellene. Előfordulása a házi kertekben mára megy egyre ritkább.