Kerti növények

Trombitafolyondár (Campsis radicans)

A trombitafolyondár feltűnő, különleges virágokkal pompázó kúszónövény.

Fajtái és jellemzői

A trombitafolyondár (Campsis radicans) a Campsis nemzetséghez tartozik, amelyhez két fajt és egy hibridet sorolunk. Jellemzőjük, hogy mutatós, élénkzöld, páratlanul szárnyalt leveleik akár 25 cm hosszúra is megnőnek, és virágaik júliustól szeptemberig nyílnak. A tölcséres virágok tömött bogernyőkben helyezkednek el.

Kötegekben álló virágok. köztük a sárga virágú ‘Flava’ fajta.

Trombitafolyondár

A trombitafolyondár (Campsis radicans) Észak-Amerikában honos, 7-9 m magasra kúszó növény. Léggyökereivel és liánszerű hajtásaival kapaszkodik. Ennek ellenére a fiatal egyedek hajtásait szeles vidéken célszerű támasztékhoz kötni.

A hajtások végén sűrű kötegekben akár tizenkét virág is állhat együtt, az egyes csőszerű virágok hossza elérheti a 7 cm-t. Külső oldaluk narancssárga, szegélyük skarlátvörös, belsejük sárga. A különösen gazdagon nyíló ‘Flamenco’ fajta virágai narancsvörösek, a ‘Flava’ fajtáé sárgák.

Legyünk türelmesek, mert az első virágok legkorábban hat év múlva jelennek meg.

A trombitafolyondár tölcsérvirága

Hibrid trombitafolyondár

A hibrid trombitafolyondár (Campsis x tagliabuana) az előzőekben ismertetett faj és a kelet-ázsiai származású, rendkívül érzékeny kínai trombitafolyondár (Campsis grandiflora) keresztezésével jött létre. Valamivel alacsonyabbra: 4-6 m magasra nő, kúszásra kevésbé hajlamos, inkább cserje termetűvé fejlődik, ezért mindenképp kötözzük támasztékhoz.

Külünösen gazdagon és szépen virágzik a ‘Madame Galen’ fajta, melynek hatalmas virágai belül skarlátvörösek.

A trombitafolyondár gondozása

Napos, meleg, szélvédett helyen érzi jól magát, különösen akkor, ha árnyékoljuk a tövét.  Tápanyagban gazdag, humuszos talajt igényel, amely lehet meszes is. Ügyeljünk rá, hogy soha ne száradjon ki teljesen.

Dézsába ültetve is nevelhetjük támaszték mellett, így sűrű leveleivel és mutatós virágaival kiváló takarónövény.

Tavasz – ültetés

A fiatal növényeket akkor ültessük ki a kertbe, amikor már nem várhatók kései fagyok. Ha mégis előfordulnának, takarjuk le a növényeket fóliával. A tövekhez ültessünk alacsony évelőket amelyek gondoskodnak az árnyékolásról. Vágjuk le az esetleg elfagyott hajtásokat.

Nyár – gondozás

Szárazság idején alaposan öntözzük meg a növényeket. Késő ősszel három-négy szemre vágjuk vissza az elvirágzott hajtásokat.

Ősz – fagyvédelem

A fiatal növényeket az első években fenyőgallytakarással védjük a fagytól.

Kártevők és betegségek

Tartós szárazság esetén túlzott nitrogénadagolás következtében ellephetik a levéltetvek. Ezek a parányi zöld vagy fekete rovarok a fiatal hajtásokat és rügyeket szívogatják, amelyek végül elsorvadnak. Fertőzés esetén permetezzük kenőszappan-spiritusz oldattal.