Zöldség

Madársaláta termesztése

Galambbegysaláta (madársaláta) a szinte tökéletes vitamin és ásványi anyag forrás télre. Mutatjuk hogyan ültess és nevelj, saját termesztésű madársalátát.

Madársaláta jellemzői

A madársaláta vagy galambbegysaláta (Valeriaonella locusta) csak 10 cm magas nő, viszont egész télen elláthat minket ízletes leveleivel, amelyek tele vannak C-vitaminnal, karotinnal és ásványi anyagokkal. Őszi vetéshez kiváló fajta például a ‘Dunkelgrüner Vollherziger’ az ‘Elan’ és a ‘Vit’. Hajlamosak azonban a felmagzásra. Ha a nyári melegben vetjük el őket, akkor virágozni kezdenek, és már nem lesz jó az ízük. Vannak azonban felmagzásra nem hajlamos fajták is, amelyeket egész évben vethetünk, ilyen például az ‘Amely’, a ‘Favor’ és a ‘Lala’.

Főbb jellemzők

Tudományos név:

Valerianella locusta

Család:

Macskagyökérfélék.

Elhelyezés:

Napon, Félárnyékban.

Tápanyagszükséglet:

Alacsony.

Vetés:

Július végétől szeptember közepéig, üveg alatt októberig. Felmagzásra nem hajlamos fajtákat egész évben.

Betakarítás:

Szeptembertől áprilisig, felmagzásra nem hajlamos fajtákat egész évben.

Megjegyzés:

Cserépben is nevelhető.

Madársaláta egyéb elnevezései; salátagalabbegy, mezei saláta vagy egyszerűen galambbegy.

Madársaláta termesztése

Madársaláta vetése, gondozása

A madársaláta szereti a napfényt és a félárnyékot is, és bármely normális kerti talaj megfelel neki. Őszi betakarítás céljából július végétől lehet vetni, téli vagy tavaszi szedéshez szeptember közepéig, melegházban októberig. A felmagzásra nem hajlamos fajtákat egész évben lehet vetni. Széles kézmozdulatokkal vethetjük szórva, vagy egymástól 10-20 cm távolságra lévő sorokba. Csak vékony földréteget húzzunk a magokra, és a növények kikelése után ritkítsuk meg a sort úgy, hogy legalább 5 cm legyen a távolság egy-egy példány között.

Tartsuk mindig nedvesen a növényt, és ne alkalmazzunk nitrogéntartalmú trágyát, nehogy túl magas legyen a saláta nitráttartalma. Ha keményebb fagyok jönnek, ajánlatos fátyollal, fóliával vagy tűlevelű ágakkal betakargatni a vetést.

Vetési időtől függően 4-10 hét elteltével vághatjuk le a levélrozettákat közvetlenül a talaj fölött.