Kerti növények

Margaréta (Leucanthemum maximum)

Egyetlen margaréta is rengeteg varázslatos virágot hoz.

Margaréta jellemzői

Az itt bemutatott kerti vagy óriás margitvirág – amelyet margarétaként ismerünk – a krizantémok nagy nemzetségébe tartozik. Már régóta az egyik legkedveltebb kerti virág, ráadásul vágott virágnak is kitűnő. Vázában sokáig megmarad. A nagy virágfejek hófehérek, a közepük sárga. Számos egyszerű, félig telt és telt szirmú faj létezik.

Egyes fajták virágainak átmérője meghaladhatja a 10 cm-t. A virágok magassága fajtánként különböző. A mutatós ‘Silberprinzesschen’ csak 30 centiméteresre nő. A lazaszirmú ‘Christine Hagemann’ magassága viszont elérheti a 90 cm-t.

Mindegyik faj egész nyáron virágzik. Ha a növényeket az első virágzás után erőteljesen visszavágjuk, késő nyáron másodszor is, még pompásabban virágba borulnak.

óriás margitvirág
óriás margitvirág

Margaréta ültetése

Az óriás margitvirág igénytelen növény, csak ne ültessük pangó vizes talajba. Bár ott is virágzik, évről évre gyengébb lesz. Ha lehet, válasszunk neki napos helyet. Félárnyékban is megél, de sokkal kevesebb virágot hoz. Virágágyásban vagy szegélynövényként a margitvirág nagyon jól kitölti az évelő vagy egynyári növények közötti hézagokat.

Aki könnyen gondozható, fehér virágtengerre vágyik, ültessen be egy nagy ágyást kizárólag ezzel a tartósan virágzó növénnyel. A margaréta jól fejlődik dézsában is, ha soha nem hagyjuk kiszáradni, és havonta egy alkalommal virágtápot is adunk neki.

Ültetés lépései

1. Óvatosan vegyük ki a növényt a cserépből. Ássunk akkora ültetőgödröt, amelyben jól elfér a gyökérlabda.

2. Keverjünk a kiemelt földhöz egy kevés komposztot. A margarétát úgy helyezzük a gödörbe, hogy a földlabda kissé kiálljon.

3. Töltsük fel a gödröt a földkomposzt keverékkel. Halmozzunk fel némi földet a tő körül. Bőségesen öntözzük meg.

4. Takaróanyagként terítsünk szét komposztot a felhalmozott föld körül (ne közvetlenül a tőhöz). Így a talaj nem szárad ki olyan hamar.

5. Közvetlenül a virágzás előtt trágyázzuk a kerti margarétát csontliszttel vagy komposzttal. öntözzük rendszeresen.

A magas szárú margarétát fel kell kötözni, nehogy a nehéz virágok letörjék a hosszú szárakat.

óriás margitvirágok
óriás margitvirágok

Mit ültessünk mellé?

Az egyszerű margaréta majdnem minden virághoz illik. A magas bugavirágok – például a szarkaláb vagy a kardvirág – szép kontrasztot képeznek a margaréta kerek virágaival. Az örökzöld sövényekhez különösen jól illenek a hófehér virágok: vidámmá teszik a sűrű lombos vagy tűlevelű sövények látványát. Ha sövény elé ültetjük a margitvirágot, válasszunk neki napos helyet.

Beszerzési tanács

Vásároljunk erős, mélyzöld növényt. Kerti margitvirágot tavasztól őszig szerezhetünk be.  Soha ne vegyünk halvány levelű vagy rothadó növényt, és olyat se, melynek levelein fekete foltok láthatók.

margaréta virága
margaréta virága

Margaréta gondozása

A margaréta vagy más néven óriás margitvirág, egyszerűen gondozható évelő növény. Júniustól szeptemberig virágzik. Vágott virágnak is kiválóan alkalmas. A margaréta napos, szélvédett helyet igényel. Vízáteresztő talajt igényel. A margaréta jól fejlődik minden tápanyagban gazdag kerti talajban. A komposztos trágyázás serkenti a virágzást. A növény nem tűri a pangó vizet.

Ősz – ültetés

Az első talaj menti fagyok beköszöntéig ültessük el az óriás margitvirágot.

Tavasz – osztás

Ássuk ki az idősebb növényeket, és osszuk szét a bokrokat.

Nyár – gondozás

Röviddel a virágzás előtt még egyszer trágyázzuk meg. Júliustól ne adjunk neki több rózsatrágyát, mert fagyérzékennyé válhat. Augusztusban káliummal trágyázzuk. Szárazság idején öntözzük. A hervadt virágokat rendszeresen távolítsuk el.

Kártevők és betegségek

A szürkepenészt (Botrytis) gomba okozza. A fertőzés jele bársonyos, szürke lepedék, amely az egész növényt beboríthatja, és előbb-utóbb elrothasztja. Távolítsuk el és haladéktalanul semmisítsük meg a fertőzött növényrészeket.