Szobanövény

A gyapot mint szobanövény

A gyapot egészen különleges szobanövény. Rendkívül érdekes látványt nyújt, amikor virágzás után megjelennek rajta a jellegzetes fehér vattacsomók. Kár, hogy ez a növény a rövid életűek közé tartozik.

A gyapot jellemzői

A gyapot (Gossypium) a mályvafélék családjába tartozik. A kiterjed család tagjai közül ennek a növénynek a legnagyobb a gazdasági jelentősége. A természetben növő gyapottal szemben a lakásban nevelt példányok nem nőnek túl nagyra. Az egy méter magas növény már kivételnek számít. Az átlagos magasság ez alatt marad.

Ágai gyakran rövidek, nem fejlődnek ki teljesen. Csúcsaikon három, öt vagy hét karéjos levél ül. A sárga, krémszínű vagy vöröses virágok ezzel szemben viszonylag nagy méretűek. A gyapotot nem csak azért neveli az ember, hogy kecses termetében, karéjos leveleiben vagy színes virágaiban gyönyörködjék, hanem azért a sikerélményért, amelyet a hófehér gyapotpamacsok megjelenése nyújt.

Gyapotpamacs

Gyapotszüret otthon

A 2-6 cm hosszú, fehér szőrök egyfajta pamacsot alkotnak, amely a viszonylag nagyméretű magokat veszi körül. A szőrök az elszáradt szirmok közül bukkannak elő. Nemsokára pedig már csak a majdnem teniszlabda méretű, gyapjúszerű termésburok látható a növényen amely ekkora sokat veszít szépségéből.

A növény a magoknak és a gyapotnak köszönheti gazdasági jelentőségét, többi része kereskedelmi szempontból értéktelen, hiszen semmire sem használható. Érdemes egyszerre több növényt nevelni a lakásban, hogy kissé kopár külseje kevésbé tűnjön fel, annál inkább azonban a gyapotpamacsok nagy tömege.

A magok a vattacsomókban rejtőznek

A gyapot gondozása

A nappali ablakpárkányán a gyapotnövény 50-100 cm magasra nő. Ehhez mindössze egy idényre van szüksége.

A virágok kb. júliustól jelennek meg. Színük szép, átmérőjük 8-8 cm. Illatuk nincs.

Fény és hőmérséklet

A növényt tartsuk mindig nagyon világos helyen, de ne tegyük ki perzselő napfénynek. Nyáron a hőmérséklet 24 °C-ig emelkedhet.

Öntözés

A virágzási időszakban rendszeresen, ne túl ritkán öntözzük a növényt. Két öntözés között azonban mindig száradjon ki kissé a föld. A cserép soha ne álljon vízben. Az öntözővízhez hetente egyszer keverjünk egy adag tápoldatot. A virágzási időszakon kívül csökkenthetjük az öntözés gyakoriságát.

Föld és átültetés

A gyapot tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő általános virágföldben fejlődik a legjobban. Gondoskodni kell arról, hogy a gyökerek körül cserélődjön a levegő. Ennek feltétele, hogy a tálkában soha ne álljon víz. Csak a több éves fajokat kell 2-3 évente átültetni.