Méhbalzsam (Monarda)

A méhbalzsam pompás virágai kellemes illatú levelek fölött nyílnak.

A méhbalzsam jellemzői

A vörös méhbalzsam (Monarda didyma) vad változata Észak-Amerikából származik. Erős, szögletes szárán sok ajakos virág nyílik széles örvökben. Leveleinek menta- és kakukkfűillatuk van.

Vörös méhbalzsam (Monarda didyma)

Kerti ültetésre elsősorban hibrid fajtái alkalmasak. A piros, a rózsaszín és a bíbor különböző árnyalataiban, valamint fehérben kaphatók.

Kedvelt fajta a sötét skarlátvörös virágú ‘Cambridge Scarlet’, a halvány-rózsaszínű ‘Croftway Pink’, az élénk lazacpiros ‘Prarieband’ és a rikítócseresznyepiros virágú ‘Adam’. Hófehér virágot hoz a ‘Schneewittchen’. A sötétlila ‘Blausrumpf’ különösen magas növekedésű.

Fehér méhbalzsam (‘schneewittchen’ fajta)

Illata és színe vonzza a pillangókat és a méheket. Ha egy teraszhoz közeli ágyásba ültetjük a méhbalzsamot, egész nyáron gyönyörködhetünk a pillangókban.

Ha a méhbalzsam vad változata nő a kertünkben, kóstoljuk meg egyszer illatos levelét. Mentaillatú teát, apróra vágva pedig salátát vagy húst ízesíthetünk vele. Kora reggel szedjük le, mossuk meg, és rázzuk le róla a vizet.

Vásárlási tipp: dús, egészséges lombú növényt válasszunk. A konténeres növényeknek jól fejlett a gyökérrendszere. Ne vegyünk hervadt levelű vagy fehér, porszerűen lisztharmatfoltos növényt.

Méhbalzsam gondozása

A méhbalzsam évelő növény. Virágzása júniustól szeptemberig tart. Virágai vágott virágnak is alkalmasak, kedvelik a pillangók és a méhek.

A méhbalzsam a napfényes vagy félárnyékos helyet kedveli. Napos helyen a talaj legyen nyirkos, félárnyékban szárazabb is lehet. Laza, tápanyagban gazdag talajt igényli. A méhbalzsam az enyhén nedves talajt is tűri.

Kora tavasz – a növények osztása

Három-négyévente tavasszal osszuk részekre a bokrokat. Ássuk ki a gyöktörzset, és éles ásóval osszuk szét. Az egészséges, erős részeket, amelyeken több új hajtás van, ültessük el újra.

Nyár – öntözés

A méhbalzsam sok vizet igényel. Ha nem esik az eső, nyáron hetente egyszer, esetleg kétszer öntözzük.

Ősz – visszametszés

Döntsük el, hogy virágzás után levágjuk-e a szárat vagy érni hagyjuk a gömbölyű magházat őszi és téli dekoráció gyanánt.

Elhelyezés

A méhbalzsam nemcsak az évelő növényekkel beültetett ágyásba, hanem a cserjés napos szegélyre vagy fűszernövénykert természetes hatású ágyásaiba is illik. Mivel a nyirkos talajt kedveli, kis tavak közelébe is ültethetjük. A hosszú életű évelő növény föld alatti hajtásokkal terjed, és idővel terebélyes bokrokat alkot. Ezért különösen alkalmas az elvadításra színes, természetes ágyásokban.

A méhbalzsam élénk színű virágörvei nemcsak ágyásban mutatnak szépen, hanem vágott virágnak is alkalmasak, vázában sokáig megmaradnak.