Díszkert

Pázsitviola (Aubrieta) ültetése, gondozása

Az örökzöld párnaalkotó növények élénk színű foltokat rajzolnak a tavaszi kertbe.

A pázsitviola jellemzői, fajtái

A pázsitviola (Aubrieta) a szikla- és függőkertek egyszerűen gondozható, kedvelt növénye. Apró, szürkészöld, lapát alakú levelei alacsony, örökzöld párnákat alkotnak. A négy sziromból álló virágok áprilisban és májusban olyan nagy számban nyílnak, hogy alig lehet látni tőlük a leveleket.

A bevált tőosztással vagy szaporítással szaporítható fajtája a középkék ‘Blaumeise’, a kék ‘Tauricola’, az erőteljes sötétkék ‘Hamburger Stadtpark’, a levendulakék ‘Neuling’, a világos levélszélű, levendulakék ‘Silberrand’, a kékeslila ‘Blue Emperor’, a ragyogó kékeslila ‘Schlob Eckberg’, a sötétlila ‘Dr. Mules’, a sötét rózsaszín ‘Rosenteppich’, a mély sötétvörös ‘Red Carpet’, a kárminpiros ‘Vesuv’ és a borvörös ‘Bordeaux’.

A pázsitviola korai virágzása miatt a méhek és egyéb rovarok fontos tápláléknövénye.

Magról szaporítható nagyobb virágú, de rövidebb életű fajtái között található a középkék ‘Novalis Blau’, a sötétlila ‘Royal Violet’, A kárminrózsaszín ‘Leichtlinii’, a bíborvörös ‘Royal Red’ és a sötét bíborszínű ‘Whitewell Gem’.

A pázsitviola még cserépben is gyönyörűen mutat.

A pázsitviola igényei, gondozása

Fényigényes, közvetlen napfénynél fejődik a legjobban. Egyszerűen gondozható. Jó vízáteresztő, meszes talajt igényel, amely enyhén száraz és homokokos-agyagos. Ne adjunk a növényeknek friss trágyát vagy nitrogéntartalmú ásványi trágyát. Évelő, örökzöld növény, mely áprilistól májusig terjedő időszakban hozza pompás gyönyörű virágait. A bogarakkal, kártevőkkel szemben ellenálló.

Tavasszal vásároljunk palántákat vagy friss vetőmagot, ha magról szaporítható fajtát választottunk. Ne begyünk összetömörödött, a cserépből kinyúló gyökerű növényt vagy régi virágmagot.

Tavasz – ültetés és vetés

Márciustól vagy áprilistól ültessük el. A magokat januártól áprilisig vessük el ritkásan, nyirkos földdel teli ládába. Ne takarjuk be (fényben csíráznak). Tartsuk a ládát 12-15 °C-os hőmérsékletű helyen. Négy-öt hét elteltével tűzdeljük a magoncokat 8 cm átmérőjű cserepekbe. Ha kellőképpen megerősödtek, ültessük ki őket. Korai vetés esetén már az első évben hoznak virágot.

Nyár – tőosztás

Virágzás után vágjuk vissza a pázsitviolát, vagy szaporítsuk tőosztással. Tartós szárazság esetén öntözzük.

Ősz – ültetés

Szintén alkalmas időszak a pázsitviola elültetésére.

Hova ültessük?

A pázsitviola ragyogó virágpárnái még a kövek és járólapok közötti fugákban is megélnek. Leginkább sziklakertben érzi jól magát ez a virág. Szintén kiválóan érzi magát támfalon és kőkerítésen, ahol zuhatagként aláomló virágai festői látványt nyújtanak.

Ágyásszegélyként különösen ajánlott a pázsitviola, mert nem nő magasra és nagyon hosszú életű. Út mentén rendkívül mutatós mert oldja a járdavonalak szigorúságát, anélkül, hogy nagyon ránőne az útra.

Ültetés lépései

Ültetési idő, tavasz vagy ősz.