Kerti ötletek

Így gyűjts az esővizet, amivel rengeteget spórolhatsz.

Esővíz helyes felhasználásával, könnyűszerrel csökkenthetjük a kertben a vízfelhasználást., hiszen az esővíz nem kerül semmibe.

Esővízgyűjtés

Az esővíz öntözésre alkalmas, és folyóvizet – azaz vezetékes vizet – spórolhatunk meg vele. Felfoghatjuk esővíztartályban, hordóban vagy ciszternában., és eltehetjük szárazabb időszakokra. Az esővíz nyáron gyorsan temperálódik, ezért különösen hasznos.

A savas eső nem árt a növényeknek. A meszes és a semleges talajt semlegesíti vagy enyhén savassá teszi, ami a legtöbb növénynek jót tesz. Ha gyakran használunk esővizet az öntözéshez, négyévenként ellenőrizzük a talaj pH-értékét.

Az ereszre szerelt vízleválasztó felfogja a tetőről levezetett esővizet. Bármilyen csőbe beépíthető. A lehajtható kifolyó szükség szerint az alá állított víztartályba vezeti, vagy becsukva a csatornába engedi a vizet.

Ereszre szerelt vízleválasztó vagy vízlopó.

Hosszan tartó szárazság után mintegy fél óráig hagyjuk elfolyni a vizet, amíg lemossa a port a tetőről, és csak ezután nyissuk le a kifolyót.

Vízmegtakarítás

Leginkább úgy takaríthatunk meg vizet, ha megőrizzük a talaj nyirkosságát. Ha takarjuk a talajt, felülete lassabban párologtatja a vizet. Ehhez szerves anyagot: kartonpapírt vagy takarófóliát használjunk. Kapáláskor a hajszálrepedések gyorsan eltömődnek, így a talaj nyirkos marad.

Sűrű növényzet hamar beborítja a talajt. Ez is csökkenti a párolgást, és hosszabb időre megköti a nyirkosságot.

Helyes öntözés

Öntözzünk mértékkel. Ne öntözzük túl a növényeket. A gyakori öntözés csak akkor szükséges, amikor a talaj 3 cm mélyen már nem nyirkos. A talaj fajtájától és minőségétől is függ, milyen gyorsan párologtatja a vizet. Az agyagos és humuszos talaj jól tárolja a vizet, a homokos talaj rosszul. Csak a könnyű, homokos talajt öntözzük gyakrabban.

Ne öntözzünk napsütésben. Reggel vagy este öntözzünk, mert ilyenkor kevesebb víz párolog el öntözés közben.

Használjunk alátétet. Az edényben nevelt növények hamar kiszáradnak. Nyáron mindennap öntözzük őket. Állítsuk a növényt alátétre, amely felfogja a felesleges vizet, és napközben visszavezeti.

Csepegtető öntözés. A növények mellé fektetett szivárogtató tömlő közvetlenül a gyökerekre adagolja a vizet. Így száraz és könnyű talaj esetében is mértékletes lesz a vízfogyasztás. Egyébként nagy vízmennyiség folyna le kihasználatlanul a talajvízbe anélkül, hogy a növényeknek hasznukra lenne.

Szivárogtató tömlő