A kávézacc a növények számára sok hasznos tápanyagot tartalmaz, ezért kiválóan alkalmas komposztálásra vagy a növények trágyázására.
Hogyan ha a kávézacc a növényekre?
Számos kertész és növénykedvelő használja fel újra a kávézaccot, hogy természetes módon táplálja növényeit. A kávézaccban található tápanyagok – például a nitrogén, foszfor, kálium, magnézium és mikroelemek – segítenek a növények egészséges növekedésében. A kávézacc savas kémhatása segít lazítani a talaj szerkezetét, javítva annak vízáteresztő képességét. A föld és kávézacc kombó miatt egy jó minőségű savanyú föld keletkezik, ami a számos növényre pozitív hatással van.
A kávézacc remek nitrogénforrás a komposztban. Segít gyorsítani a komposztérés folyamatát.
Kávézacc a kertben
Melyek azok a növények, amelyek a legjobban profitálnak a kávézacc adta előnyökből?
Rózsák – A rózsák imádják a kávézaccot. Virágzásuk dúsabbá válik tőle, és mélyebb lesz a színük. A kávézacc segít nekik jobban ellenállni a kártevőknek és betegségeknek. Havonta egyszer szórjuk köréjük a frissen őrölt kávézaccot.
Pázsitfüvek, díszfüvek bokrai igényelik a magas nitrogéntartalmú tápanyagokat, amit a kávézacc bőségesen tartalmaz. A kávézacc segít fenntartani egészséges zöld színüket.
Citrusfélék – A savanyú talajt kedvelő növények, mint a citrom, narancs, lime és grapefruit imádják a kávézacc adta savas kémhatást. Egy-két havonta hintsük köréjük a kávézaccot a talaj felfrissítésére.
Szobanövények – Sok szobanövény, mint a filodendron, pálmaliliom, orchideák, kedveli a kávézacc adta enyhe savasságot. Hetente egyszer hintsük a földjükre.
Kávézacc a kertben
Paradicsom – A paradicsom imádja a kávézaccban lévő káliumot. Zsengébb, egészségesebb termést kapunk tőle. Kávézaccal trágyázva kevesebbet kell öntöznünk.
Uborka – Az uborka is jobban terem kávézaccos trágyázással. Zöldebb lesz a levele, és kevesebb öntözést igényel.
Krumpli – A burgonyafélék imádják a kávézacc adta savasságot. Csökkenti a talaj pH-ját, amire a krumplinak szüksége van. Finomabb lesz az íze.
Cserjék, fák – Sok díszcserje és fa is jobban fejlődik kávézaccos trágyázástól. Főleg a savanyú talajt kedvelők, mint az azálea, hortenzia, rododendron.
Ezek a növények tehát biztosan hálásak lesznek, ha a kávézaccot felhasználjuk a táplálásukra. Még a nem kávézó növények alá is érdemes kis adagokban elszórni, mert tele van értékes tápanyagokkal. Ügyeljünk azonban, hogy friss, 1-2 napnál nem régebbi kávézaccot használjunk, mert a penészesedés elkerülése érdekében minél előbb el kell juttatni a növények gyökérzónájába.
A kávézacc tápanyagban gazdag trágyaként való felhasználása tehát remek módja annak, hogy újrahasznosítsuk a háztartási hulladék e formáját, és visszaforgassuk a természet körforgásába. A növényeket egészségessé, termékennyé teszi, a kertet pedig virágzóvá varázsolja. Mi pedig élvezhetjük zöldellő kertecskénket, miközben a fenntarthatóságért is teszünk. Mindenkinek csak ajánlani tudom hát a kávézacc eme felhasználásának módját!