Kerti növények

Mexikói narancsvirág (Choisya ternata)

A mexikói narancsvirág mutatós, dús cserje, amelyen nyáron illatos virágok nyílnak. Télen a növény fagymentes télikertben, nyáron az erkélyen vagy a teraszon érzi jól magát.

A mexikói narancsvirág bemutatása

A mexikói narancsvirág a különböző citrusfélékhez és a kumquathoz (Fortunella japonica) hasonlóan a rutafélék családjának tagja. Ebben a családban számos olyan trópusi fa és cserje található, melynek levelei és virágai erős illatot árasztanak, és akad köztük ehető gyümölcsöt hozó faj is. Erősen illatozó levelekkel és virágokkal a mexikói narancsvirág is szolgál.

Fénylő levelek

A mexikói narancsvirág fénylő, bőrszerű levelei nem teljesen sötétzöldek, hanem kissé sárgába hajlanak. A hármasával legyezőszerűen álló hosszúkás levelek kb. 8 centiméteresek. Alakjuk erősen emlékeztet a törpenarancs (Citrus microcarpa) leveleinek alakjára. Mindkét növényre jellemző, hogy ha fény felé tartjuk, levelein ragyogóan áttetsző pontokat fedezhetünk fel. A mexikói narancsvirág szürkészöld ágai molyhosak.

A fehér virágok nemcsak szépek, de illatuk is kellemes.

Hidegházi növény

A mexikói narancsvirág hidegházi növény. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi és nyári hőmérsékletet jól tűri, mindössze arról kell gondoskodnunk, hogy szellős helyen álljon, például dézsában, az erkélyen vagy a teraszon. Télen továbbra is igényli a világosságot (éppen ezért nem tarthatjuk pincében), ugyanakkor viszont nem vihetjük be a fűtött lakásba sem, mert sok más dézsás növényhez hasonlóan csak a hidegházakra jellemző 5 °C-os hőmérsékleten érzi jól magát.

Ilyen szép lehet a helyesen gondozott cserje.

Mexikói narancsvirág gondozása

A mexikói narancsvirág idővel dús cserjévé nő, amelyen tenyeresen összetett, sima, bőrszerű levelek fejlődnek. Akár két méter magasra is megnőhet, elhelyezéséhez már ezért is télikertre van szükség.

Virágzás

Virágai sok hasonlóságot mutatnak a narancsfa virágával: fehérek és kellemes illatúak. Levelei is aromás illatot árasztanak.

Fényigénye

Egész évben sok fényt igényel, de nem tűri a közvetlen napsütést. Nyáron a szabadban szellős helyen tartsuk, télire állítsuk nagyon hűvös, de fagymentes helyiségbe.

Öntözés

A terebélyes cserje levelei sok vizet párologtatnak, ezért különösen nyáron bőségesen kell öntöznünk. Ilyenkor rendszeres trágyázásra is szükség van.  Télen kevés vizet, trágyát pedig egyáltalán nem igényel.

Föld

Gondoskodjunk tápanyagban gazdag földről, amely nagy mennyiségben tartalmaz tőzegkorpát.

Környezet

Mexikói narancsvirágot csak annak érdemes tartania, aki biztosítani tudja a teleltetéshez megfelelő nagyon hűvös, fagymentes, de világos helyet.

cserepes mexikói narancsirág

Szaporítás

A mexikói narancsvirágot magunk is szaporíthatjuk dugványozással; ennek ideje a tavasz vagy a kora nyár.

A külső hajtáscsúcsokból vágjunk le 8-10 cm hosszú darabokat, és ültessük el őket jó minőségű, tápanyagban gazdag, tőzegkorpa-tartalmú földbe. Mindaddig gondoskodjunk egyenletes, mérsékelt nedvességről, míg a dugványok meggyökeresednek. Legjobb ha szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát borítunk a cserépre, mert így melegházi klímát hozhatunk létre.

A gyökérképződés nem mindig megy könnyen, ezért nem árt, ha elősegítjük, például úgy, hogy a hajtáscsúcsok levágott végét elültetés előtt gyökereztető hormonporba mártjuk.

Átültetés

Amíg a cserje növekedése tart, minden tavasszal ültessük át a korábbinál valamivel nagyobb dézsába. Ültetőközegként használjunk laza, tápanyagban gazdag, tőzegkorpa-tartalmú földet. Az edény alján durva szemcséjű kavicsból alakítsunk ki drénréteget. A kifejlett növényt elegendő néhány évenként átültetni. A köztes időben cseréljük ki a legfelső földréteget, amelyben kicsapódnak a trágyából származó sók.