Kerti növények

Kerti seprűfű (Bassia scoparia f. trichophylla)

A kerti seprűfű erkélyládák, dézsák és kerti ágyások mutatós dísznövénye. Az egyéves növény őszig őrzi meg zöld színét, később a hideg, pirosra festi leveleit.

Szabadban is tartható cserepes növény

A kerti seprűfű korábban igen kedvelt növénynek számított. Mára – érthetetlen módon  – kissé háttérbe szorult, holott kerek formájának és sűrű, hosszúkás leveleinek köszönhetően a kertek valóban mutatós dísze. Szépségét tovább emeli a pompás színváltozás, amelynek során a nyári üde zöld levelek színe ősszel tűzpirosba fordul.

Mivel jól tűri a szelet, alacsony, gyorsan növő sövénynek kiválóan alkalmas.

 

 

Különböző méretű változatok

A Bassia nemzetségbe mintegy 30-40 faj tartozik. A B. scoparia (syn. Kochia scoparia) Közép-Európában vadon nő. Különösen szép fajtája a ‘Trichophylla’, amely ősszel vörösre színeződik. A B. scoparia ‘Childsii’ ezzel szemben megőrzi zöld színét. A legtöbb Bassia-faj 150 cm magasra és 80 cm szélesre nő. Ez adja kerek formájukat.

Léteznek azonban olyan fajták is, amelyek soha nem nőnek 50 cm-nél magasabbra. A kerti seprűfű nagyszámú ága ferdén felfelé növekszik, tövük gyakran erőteljesen elfásodik. A növény tartása általában nem okoz nehézséget.Ha kiültetjük mindössze tápanyagban gazdag talajra van szüksége. Öntöznünk csak a száraz időszakokban kell.

Elhelyezés

A kerti seprűfű a szabadban, csoportba ültetve érvényesül igazán, de erkélyládában is tartható. Ha teraszt vagy tágas tornácot szeretnénk díszíteni vele, ültessük dézsába. Egynyári sövényt is kialakíthatunk segítségével: ültessük sorba a kerítés vagy a kerti út mellé.

A hideg hatására a kerti seprűfű színe élénkpirosra változik.

A seprűfű gondozása

A kerti seprűfű virágai aprók, jelentéktelenek, illatuk nincs. Ősszel az egész növény színe vörösre változik. Makktermést hoz.

Fényigénye

Elviseli ugyan a félárnyékot, de az őszi színpompa érdekében jó, ha nyáron napos helyen áll. A ragyogó színek sokáig tartanak; a növény csak az első kemény fagyok beálltával pusztul el.

Öntözés és trágyázás

A cserepes növényeket rendszeresen és bőségesen öntözzük, a nyári hónapokban többször trágyázzuk. A kertbe ültetett egyedeket csak a száraz időszakokban kell megöntözni, és nem szükséges olyan gyakran trágyázni sem.

 

Föld és átültetés

Mivel egyetlen idény alatt teljesen kifejlődik, tápanyagban gazdag földet igényel. A cserepes növényeket többször is ültessük át – lehetőleg mindig valamivel nagyobb méretű cserépbe vagy dézsába, mint az előző, mert így elősegíthetjük a növekedést.

Szaporítása

Legegyszerűbben magról szaporítható. A magokat márciusban (bent a lakásban!) cserepekbe vagy tálakba vessük. A csírázási képességet magas talphőmérséklettel növelhetjük: 18 °C-os hőmérsékleten kb. 8-10 napba telik, míg a kis növények megjelennek.

Ha már elég nagyra nőttek, egymástól viszonylag nagy távolságra ültessük szét őket cserepekbe vagy dézsába. Május közepén a fagyok elmúltával, tegyük ki a növényeket a szabadba. Eleinte csak napközben szoktassuk a töveket a szabad levegőhöz. Júniusban már éjszakára sem kell visszavinnünk őket a lakásba.