Kerti növények

Murvafürt (Bougainvillea)

Aki járt már az Alpoktól délre, bizonyára látta, hogyan kúsznak fel a házfalakra és a fákra e lenyűgöző szépségű növény színpompás fellevelű indái. Szépségét szerencsére otthon is élvezhetjük.

Murvafürt jellemzői

Felfedezőjéről, a világot körülvitorlázó Louis de Bougainville-ről kapta latin nevét a Bougainvillea. A francia utazó Brazíliában 1760 körül találta meg ezt a növényt, amely kerek száz évvel később Európába terjedt el széles körben. Mivel meleg, napos vidékről származik, a déli fekvésű ablakokban érzi igazán jól magát.

Élénk színű fellevelek

Igazán vonzóvá feltűnő árnyalatú fellevelei teszik a murvafürtöt. A voltaképpeni virágok hármasával alkotják a virágzatot. A fellevelek változatos színekben pompáznak; leggyakrabban lilásvörösek vagy sötét rózsaszínűek, és szinte teljesen eltakarják a virágokat.

A legszebb növényekkel tavasszal és nyár elején találkozhatunk.

Murvafürt fajtái

A szobai nevelésre alkalmas fajok közül legismertebb a jól felismerhető virágú Bougainvillea glabra (kopasz murvafürt), melynek fellevelei lilák, rózsaszínűek, pirosak vagy rézvörösek lehetnek.

Nagyon hasonló hozzá a Bougainvillea spectabilis, melyet a déli országokban sövényekre és házfalakra felfutó dísznövényként nevelnek. A nyaralók gyakran viszik haza dugványait, ám ez a nemesítés során erőteljesebbé vált növény nem érzi jól magát a lakásban.

Három javasolt murvafürt-fajta

Hogy a választást megkönnyítsük, három fajtát ajánlunk: a Bougainvillea glabra ‘Alexandra1-t, a Bougainvillea spectabilis ‘Granada’-t és ‘Killi Campbell’-t. Ez utóbbi narancsosan csillogó felleveleivel tűnik ki a többi közül.

Murvafürt gondozása

Ha azt szeretnénk, hogy a növény minden esztendőben virágozzon, be kell tartanunk egy bizonyos éves ritmust.

Szeptembertől februárig

Virágzás után a murvafürtöt állítsuk hűvös, ugyanakkor világos helyre. Legelőnyösebb a 8-10 °C közötti hőmérséklet. Ha ennél hidegebb van, a növény ledobja leveleit, de tavasszal újakat hoz.

Az őszi-téli hónapokban takarékoskodjunk az öntözéssel. Az sem baj, ha a föld közben kiszárad. Trágyázásra ilyenkor nincs szükség.

Februártól áprilisig

Február közepén ültessük át a növényt, és ha kell, vágjuk vissza.

Na használjunk túl nagy cserepet, mert a murvafürt akkor hoz igazán bő virágtermést, ha gyökerei nem találnak túl sok helyet az edényben. Fontos a talajnedvesség elvezetése, ezért a virágföldhöz kavicsot is keverhetünk.

A növényt erőteljesen megnyeshetjük. A hosszú főhajtásokat 5-6 cm-esre, az oldalhajtásokat pedig az első levélig vágjuk vissza. Vigyázzunk mert a hosszabb indákon hegyes ágtövisek fejlődhetnek, amelyek, ha nem figyelünk, kellemetlen sérülést okoznak.

Az agyagból készült cserép jobb, mint a műanyag, hiszen abból több víz párolog el.

Áprilistól szeptemberig

Az első bimbók, illetve virágok megjelenésekor tegyük a növényt végleges helyére, ahol elég fényt kap.

Később se változtassuk meg a helyét, különben elhullatja virágait. Nyáron az erkélyen vagy a teraszon is jól érzi magát. Arra azonban ügyeljünk, hogy éjszaka se érje 15 °C nál alacsonyabb hőmérséklet.

Télikertben akár 20-30 évig él. Szobában tartva a virágzás 4-5 év alatt többnyire gyengül. Ilyenkor érdemes a régi növényt helyett újat vásárolni.