Érdekesség

Fürdőszobai növények – Mutatjuk a megfelelő növényeket

Ha úgy érzi, hogy fürdőszobája csupasz, rideg, túlságosan steril hatású, zöld növényekkel életet varázsolhat belé. A megfelelő fajták kiválasztásához szeretnénk néhány tanácsot adni.

Sok növény kifejezetten szereti a fürdőszobát

Mindnyájan gyakran ábrándozunk arról, hogy pálmaágak alatt lubickolunk, és….

Fürdőszobánknak természetesen megvannak a maga korlátai, és ha a hatás nem is fedi teljesen az eredeti elképzelést, mégis szép lehet és zöld. Egyes növények ráadásul sokkal jobban kedvelik a fürdőszobát, mint például a nappalit.

Nedves, meleg klíma

Több növény esetén olvashatni, hogy egzotikus növények igen magas páratartalmat és rendszerint magas hőmérsékletet igényelnek – voltaképpen azt a klímát kedvelik, amelyet hazájukban megszoktak. A lakószobában ez a páratartalom nehezen – talán csak elektromos párologtatóval – valósítható meg.

A fürdőben viszont zuhanyozás után pontosan a kívánt meleg, párás levegőt élvezhetik. A pára még a tükrön és a szemüvegünkön is lecsapódik. Valóságos melegházi klíma, ami az érzékeny egzotikus növények paradicsoma! Fürdés után is hosszú ideig nedves marad a levegő az elpárolgot víz és a száradó törölközők hatására.

Fényviszonyok

Az említett előnyök dacára, sajnos, sok fürdőszobának súlyos hiányossága, hogy a tér nem elég világos. Kicsi az ablak, ráadásul, hogy ne lehessen belátni, gondosan befüggönyözzük.

Ide olyan növényt keressünk, amelynek leírásában az áll, hogy a félárnyékot, sőt az árnyékot is tűri. A többi tönkremegy.  A tejüveg nem csökkenti a fényt, de a tűző napot megtöri. A szórt fény sok növény számára kellemes.

Ha a fürdőszoba sötét, nincs ablaka, akkor le kell mondanunk az élő növényekről, marad a művirág.  Ha jól el tudjuk rendezni őket, igen dekoratívak lehetnek.

Hova helyezzük a növényt?

A fürdőben nemcsak az ablakpárkányra tehetjük a növényt. A hely megválasztása mindig a fényviszonyoktól függ, illetve attól, hogy milyen gyakran cserélgetjük a növényeket. Például a WC öblítőtartályát is jótékonyan elrejthetjük néhány futónövény mögé.

A kád melletti keskeny peremen kis tömött növények érzik jól magukat. A zöld növények látványát a tükör megduplázza. Arról nem is beszélve, hogy egy nagy tükör a legparányibb fürdőszobát is tágassá teszi.

A fogmosó pohár és a folyékony szappan között érdekes látvány egy kőre állított szakállbromélia. Különösen szépen mutat, ha a tükör köré néhány csüngő növényt helyezünk.

A cserepek szomszédságában elhelyezz korallok, kagylók, szép kövek növelik az egzotikus hatást.

A spray veszélyes

Ha a fürdőben növényeket tartunk, feltétlenül tudnunk kell, hogy az ott használt spray-k, dezodorok, hajlakkok stb. ártanak a növényeknek. A növény levelét soha ne érje közvetlenül a spray-k tartalma.

Melyiket hova?

A növényeket igényeiknek megfelelően válasszuk ki és helyezzük el aszerint, hogy hogyan képzeltük el kis fürdő-paradicsomunkat.  Ha őserdőt szeretnénk, nagyméretű növényeket válasszunk: kókuszpálmát (Cocos nucifera), kanári főnixpálmát (Phoenix canariensis), monszterát (Monstera), filodendront, palkát, esetleg a hűvösebbet kedvelő csavarpálmát (Pandanus) (a színes virágzatúak több meleget igényelnek), dzsakarandafát (Jacaranda) vagy sárkányfát (Dracaena).

Aki trópusi esőerdőre vágyik, minél több páfrányt vegyen. E célra kiválóan alkalmas a buzogányvirág (fényigényes!). Megfelelnek a nyílgyökér különböző fajtái is.

Ha a tükör mellé vagy az ablakpárkányra kis, alacsony növényeket szeretnénk helyezni, válasszunk valamilyen hosszú levelű vagy gombafejű páfrányt, pettyeslevelet (Hypoestes) vagy hálóslevelet (Fittonia). Ha virágosat szeretnénk, a fokföldi ibolya vagy a gloxínia alkalmas, a ciklámen viszont nem, mivel páraigényes ugyan, de a fürdőszobai meleget nem bírja. A szobafenyő esetében ugyanez érvényes.

A dolog praktikus oldala

A szobakertész számára a fürdő nem csupán egy növényekkel benépesíthető tér, hanem praktikus növényápolási lehetőségeket is nyújt. Ha például valaki szívesen foglalkozik szaporítással, magról hajtatással, dugványozással, a fiatal növények számára szinte nem is találhat jobb helyet a szíráztatásra és gyökereztetésre, mint a fürdőszoba ablakpárkánya. A levegő magas páratartalma kiválóan kihasználható.