A Nárcisz (Narcissus) gondozása, ültetése

Amikor a tavaszra gondolunk, legtöbbször a nárcisz (Narcissus) virág jut eszünkbe. Sárga virágai megélénkítik  a kertet, és jelzik, hogy vége a télnek.

A tipikus nárciszvirág hat lepellevélből és hat, csővé összeforrt melléklepelből áll, ez a nárcisz koronája. Lehet egyszerű vagy teltvirágú, sárga vagy akár halvány rózsaszín is.

Ültetés

A nárciszokat ültethetjük virágágyakba, fák tövébe vagy a gyepbe. Rendkívül jól alkalmazkodnak, szinte semmi gond nincs velük. Az alacsony fajokat és fajtáikat emelt ágyásokban vagy cserépben is nevelhetjük.

Kora ősszel ültessük a hagymákat 10-15 cm mélyre. Szórjuk el véletlenszerűen egy virágában, vagy ültessük csoportosan. Az alacsony fajokat mint pl a Narcissus bulbocodium, jó vízáteresztő talajra van szükségük, és nyílt térre, ahol nem nyomják el őket más növények.

A nárciszok legtöbbje tavasszal virágzik, de néhány faj ősszel, ilyen többek között a bizarr, zöld virágú Narcissus viridiflorus

Hasznos tanácsok

Virágzás után a levelek még néhány hétig zöldek maradnak. Vannak, akik összekötik a leveleket, de ez csökkenti a fotoszintézist, és gyengíti a hagymát. Ha a gyepbe ültetünk nárciszt, ne nyírjuk le a füvet addig, amíg a levelek el nem hervadnak.

A Nárciszok osztályozása

Olyan sokféle nárcisz van, hogy a virágtípusok alapján osztályokba sorolták őket. A legnépszerűbbek közé tartoznak a trombita nárciszok, ilyen pl. a sárga Narcissus ‘Dutch Master’ és a fehér ‘Narcissus Hood’. Hosszú koronájuk van, és a legtöbben ezeket tartják tipikus nárcisznak. A nagy koronájú nárciszok koronája rövidebb, a kis koronájúaké pedig még rövidebb, kisebb, mint a szirmok egyharmada.

Vannak teltvirágú nárciszok, amelyekben a korona helyett egymást átfedő szirmok állnak, a hasadt koronájú nárciszoknál a korona félig szegmensekre oszlik, amik kihajlanak a szirmokra. Számos osztály a fajokról kapta a nevét. A tazetta nárciszok például többvirágúak, ilyen a Narcissus tazetta, és idetartozik a korai virágzású, erősen illatos, papírfehér nárcisz (Narcissus papyraceus) is. A széles körben termesztett, korai virágzású Narcissus ‘February Gold’ a cyclamineusok osztályába tartozik, amelyeknek visszahajló szirmaik vannak, a Narcissus cyclamineus virágjához hasonlóan.