Kerti növények

A Nárcisz (Narcissus) gondozása, ültetése

A nárcisz az egyik legkedveltebb tavaszi virág. A nemesítők munkájának köszönhetően ma már a legváltozatosabb virág formájú és színű nárcisz fajtákban gyönyörködhetünk.

Nárcisz jellemzői

A nárcisz latin nevét a görög mitológiából ismert szép ifjúról, Narkissis-ról kapta. Saját tükörképét megpillantva a tó vizén, azonnal beleszeretett e nimfának hitt lénybe, és szerelmi bánatában meghalt érte. Afrodité istennő a víz szélén álló, fehér nárcisszá változtatta az ifjút.

A nárcisz az ókori rómaiaknál és görögöknél a halotti virág szerepét töltötte be. Később a szerzetesek nemesítették, terjesztették. Nálunk csak a XVIII. században vált ismertté.

Vadon élő és nemesített fajták

A számos vadon élő fajon túl, sok nemesített fajtája is ismert. A fajták virágai egyszerűek vagy teltek, különböző formájúak és színűek lehetnek.

Könnyű nemesíteni

A hagymás növények levele általában hosszú. Virágzata egy kétkörös lepelből és az összenőtt melléklepelből áll. A legtöbb nárcisz fajtájának finom illata van. A nárcisz kiválóan alkalmas vágott virágnak, de nem különösebben tartós. Ne tegyük egy vázába például a tulipánnal, mert az elveszíti tartósságát.

Nárcisz ültetése

Szeptembertől októberig

A hagymákat már ősz elején elültethetjük ládákban vagy cserepekben. Ültetés előtt gondosan vizsgáljuk át a hagymákat, hogy nem támadta-e meg őket valamilyen gombabetegség. Ha felfedezünk ilyet, a hagymákat kezeljük gombaölő szerrel.

Nárcisz hagyma

Ezt követően ültessük el a hagymákat egymás mellé, jó minőségű morzsalékos föld és homok egyenlő arányú keverékébe, majd takarjuk le a földet 1 cm vastag kavicsréteggel. Ügyeljünk arra, hogy a hagyma csúcsát ne fedjük be földdel.

A ládákat vagy a cserepeket ássuk el a kertben úgy, hogy a hagymákat legalább 12-15 cm-es földréteg borítsa.

A legjobb, ha a nárcisz hagymákat szellőzőnyílásokkal ellátott papírzacskóban, hűvös helyen tároljuk

Decembertől januárig

Vigyük be a kiásott cserepeket a lakásba, és tegyük őket sötét, 14-16 °C hőmérsékletű helyre. Ha a hajtások már legalább 10-15 cm hosszúak, állítsuk a cserepet világosabb helyre, és tartsuk a hőmérsékletet 16-18 °C-on.

Ha mindent jól csináltunk, 4-6 hét múlva már gyönyörködhetünk a virágokban.

Márciustól áprilisig

Ha a nárciszt ebben az időszakban szaporítjuk, a virágok sokkal tartósabbak lesznek. Hozzuk be a hagymákkal teli cserepeket a lakásba, és állítsuk világos helyre.

Tazetta nárcisz (sokvirágú nárcisz) nevelése

Tegyük a kis hagymákat agyaggolyókkal töltött tálba, egészen sűrűn egymás mellé. Ha a hagymákat karácsony előtt 6 héttel ültetjük el, az ünnepeken már a virágokban gyönyörködhetünk. A tálat állítsuk mintegy 5 °C hőmérsékletű, világos helyre, és az agyaggolyókat tartsuk állandóan nyirkosan.

Amikor a bimbók már láthatók, melegebb (12-15 °C) helyre tehetjük a tálat. Ennél magasabb hőmérsékleten előfordulhat, hogy a szárak gyengék lesznek, ezért letörnek.

Nárcisz igényei, gondozása

A nárciszok magassága fajtól és fajtától függően 10-60 cm lehet. virágzás: egy- és többszínű fajtái vannak. A virágok színei a fehértől a sárgán át a rózsaszínig szinte valamennyi árnyalatot felölelik. Sok fajtának finom illata van. Fényigény: amikor az első virágok megjelenek, állítsuk világos helyre. Ha a hőmérséklet 15 °C-nál magasabb, gyorsabban elhervadnak a virágok. Öntözés: tartsuk állandóan nyirkosan a földjét, de a levelek visszahúzódásakor már ne öntözzük. Nem szükséges trágyáznunk. Föld: a legjobb a morzsalékos föld és homok egyenlő arányú keveréke.

Nárcisz szaporítása

Mivel a hagymákat vásároljuk meg, nem kell külön szaporítanunk.