Fűszer- és gyógynövény

Fűszernövények a balkonon

A kert hiánya nem kell, hogy akadályt jelentsen azok számára, akik szeretnék a saját maguk által termesztett fűszernövényeket fogyasztani. Még egy kis balkonon is termeszthetünk bazsalikomot, oregánót és más fűszernövényeket egy kis edényben.

Az egynyári fűszernövényeket már áprilisban elvethetjük, a hidegre érzékenyebbeket csak május közepe után. A majoránna, a kakukkfű és az oregánó palántanevelési ideje hosszú: 10-12 hét. A rozmaringot, babért és hasonló növényeket többéves cserepes növényként vásároljuk meg. Tavasszal és nyáron a kertészetekben gazdag kínálat van cserepes fűszernövényekből.

Vásárlási tanácsok

Kis cserepű növényeket válasszunk, a fűszerek erősek és egészségesek legyenek, tehát ne legyenek sárga vagy erősen károsodott leveleik. A földjük ne legyen se túl száraz, se túl nedves. Ne riadjunk vissza attól, hogy a vásárlás előtt a gyökérlabdát kihúzzuk a cserépből. A gyökereknek hófehérnek kell lenniük, nem szabad, hogy barnás elszíneződés legyen rajtuk. Amint kinőtték az eredeti cserepüket, nagyobb cserépbe kell ültetni őket.

A fűszernövények helyes gondozása

Öntözés: A növények jobban szeretik, ha a talajuk inkább száraz, mint ha túl nedves. Ennek ellenére nem szabad a cserepekben levő földnek teljesen kiszáradnia.

Trágyázás: A túl gyakran trágyázott fűszernövények veszítenek a zamatukból. Az egynyári fűszernövényeket általában nem trágyázzuk. Viszont ha hiánytüneteket mutatnak – például levélsárgulás – , megtrágyázhatjuk őket. Az évelő fűszereket hathetente a normál adag felével trágyázzuk.

Átültetés: Legalább 15 cm átmérőjű cserepet válasszunk, a cserépátmérő 5 c,-rel legyen nagyobb az előző cserépénél.

Téli védelem: Az évelő télálló fűszernövényeket teleltethetjük a balkonon, a fagyérzékenyeknek, mint a babér és a rozmaring, keressünk hűvös, világos helyet. Vigyázat, a kisméretű cserepek könnyen átfagynak!

A fűszerek betakarítása

A friss levelek és hajtások szedése jócskán elősegíti az új hajtások kifejlődését. A fűszereket fogyasztás előtt mossuk és konyhai papírtörlőn szárítsuk meg. A legtöbb fűszernövényben virágzás előtt a legnagyobb az illóolajok koncentrációja, ilyenkor kell leszedni őket. A levelndula, a kakukkfű és az oregánó kivételek: ezeket virágzás közben kell szedni.

Fűszernövények csúcsformában

Visszametszés: A többéves fűszernövényeket  – függetlenül attól, hogy lágyszárúak vagy törpecserjék – virágzás után erőteljesen vissza kell metszeni, hogy kompakt maradjon a termetük, és ne fásodjanak el nagyon a hajtásaik (pl. a menta és a zsálya esetében).

Formára alakítás: A babér és a rozmaring nagyon könnyen gömbölyű fácskává alakítható. Ehhez formára hajlított drótvázat kell a növényre tenni, és a túlnyúló ágakat a formának megfelelően le kell vágni. Ennek ideális időpontja a június. Kis gyakorlással komplikáltabb formákat, például spirált vagy piramist is ki tudunk alakítani.

Fűszernövények szaporítása

Tőosztás: A gyökérlabdát éles késsel vágjuk ketté (borsmenta, citromfű).

Legyökereztetés: A hosszú hajtásokat hajlítsuk le a földfelszínig, és kapoccsal rögzítsük. Amint meggyökeresedett a hajtás, leválaszthatjuk az anyanövényről (menta, rozmaring).

Dugványozás: 5-7 cm hosszú csúcshajtásokat a nedves földbe szúrjuk és átlátszó búrával letakarjuk.  Amikor gyökereket eresztettek, cserepekbe ültetjük.

Segítség az utánpótlás neveléshez

Palántaföld: Teljesen csíramentes, speciális földkeverék magvetéshez és palántázáshoz.

Tőzegcserép: Tőzegből készült hajtócserepek, megkönnyítik a palánták átültetését. A növénnyel együtt ültetendők el.

Mininövényház: Nedves, meleg környezetet teremt a palántáknak.