Szobanövény

Kenciapálma (Howea forsteriana)

Kenciapálma jellemzői

A növény érdekessége  a lendületesen feltörő levélágakban rejlik. Kis növényként, de nagyra nőtt állapotban is árusítják. Kiérdemelve azt a hírnevet, miszerint rossz körülmények esetén is jól tartható lakásban, de tulajdonképpen csak akkor igazán szép, ha gondosan ápolják.

A hosszú levelek a növénynek nyitott, légies jelleget kölcsönöznek. Zárt térben a pálma akár 2 méter magasra is megnőhet. A kenciapálma öregedése folyamán rövid törzset képez, amely lefelé vastagodik.

Ennek a növénynek biztosítsunk elég szabad teret, hogy teljes nagyságában kibontakozhasson. Állítsuk kis virágtartó állványra egy olyan helyiségben, ahol sok fényt kap.

Kenciapálma gondozása

Fényigénye: Legjobb a világos, szűrt fény, de a rövid időre elhelyezhető sötétebb zugokba is. Ha a növény huzamosabb ideig kénytelen nélkülözni a fényt, növekedése lelassul, majd végül le is áll.

Vízigénye: Bőségesen öntözzük! Fontos, hogy a földje mindig nedves legyen. A növekedési időszakban kéthetente kezeljük tápoldattal. Télen kevés vízzel öntözzük, éppen csak annyival, hogy a földje ne száradjon ki.

Hőmérséklet: A kenciapálma jól fejlődik normál szobahőmérsékletnél, de nem viseli el a hideget. 12 °C – náá alacsonyabb hőmérsékletnél a levelek csúcsai megbarnulnak és elsorvadnak.

Levegő páratartalma: A kenciapálma jól tűri a száraz levegőt, meleg helyiségben azonban növelni kell a levegő páratartalmát. Ezt úgy érhetjük el, ha a virágedényt vastag, nedves kavicsrétegre állítjuk. A lobját gyakran kell vízzel permetezni a takácsatkák távol tartása érdekében, amelyek szeretik a meleg, száraz zugokat. A levélágakról a port langyos zuhanyzással vagy nyáron a szabad térben csendes esővel távolíthatjuk el. Ne használjunk semmiféle , a kereskedelemben levéltisztításra forgalmazott szert, mert az árthat a leveleknek.

A kenciapálma gyökerei szeretik a szoros helyet a cserépben, ezért olyan edényben nő a legjobban, melynek látszólag kicsi a mérete. A növényt késő tavasszal csak két- vagy háromévente ajánlatos átültetni. Az átültetéshez főleg agyagos virágföldet használjunk. Ha a növénynek már a legnagyobb edénymérete van szüksége, akkor helyezzünk évente friss földet a régire, és nyomjuk rá erősen a gyökérzetre.