Kerti növények

Négylevelű madársóska (Oxalis tetraphylla), lóhere gondozása

A kecses négylevelű madársóska (lóhere) egyedi formájának köszönhetően egyre több hívet hódít meg. Különösen újévkor ajándékozzák szívesen a szerencsét hozó, sötét rózsaszín virágú, mutatós növényt.

A négylevelű lóhere bemutatása

A négylevelű madársóska harang formájú, rózsaszínű virágzata és finoman formált levelei igen kedvelt növénnyé teszik. A növény báját növeli, hogy “alszik”, miközben sötét van, és “felébred”, amikor kivilágosodik.

A nappal nyitott levelek szinte ernyőszerűen összecsukódnak, ha csökken a fény – így védekezik a növény a hideg és a harmat ellen. Leveleit akkor is összezárja, ha a napfény túl erős.

A lóhere zárt helyiségben is megtartja ezt az érdekes tulajdonságát.

Állítsuk magasra a cserepet.

A négylevelű lóhere kiválóan alkalmas csüngő, ámpolnás növénynek. Minél több fény éri, annál gazdagabban virágzik. A napos ablakokban érzi igazán jól magát.

Ha leszáll az éj, a négylevelű madársóska levelei bezáródnak mint megannyi kis ernyő.

A madársóska, lóhere gondozása hónapról hónapra.

A négylevelű madársóska meghatározott éves ritmusa van. Télen teljesen elhervad, hogy azután tavasszal új életre keljen.

Fény és hőmérséklet

Növekedése és virágzása során sok fényre van szüksége. Elviseli a napot is. Nyugalmi időszakban biztosítsunk neki sötét, száraz helyet.

Öntözés, tápanyag

A cserépben nevelt növény földje mindig legyen nedves, ezért öntözzük rendszeresen. Tavasztól augusztus végéig havonta egyszer adjunk tápoldatot az öntözővízhez. Ősszel kevesebbet öntözzük, télen pedig egyáltalán ne. Ekkor függesszük fel a tápanyag-utánpótlást is.

Augusztustól – szeptemberig

A nyár vége felé kezdjük el fokozatosan felkészíteni a növényt a téli, nyugalmi időszakra. Ne trágyázzuk tovább, és csökkentsük az öntözővíz mennyiségét.

Októbertől – novemberig

Szüntessük meg az öntözést, és hagyjuk a növényt teljesen elhervadni.

Decembertől – januárig

Állítsuk a növényt száraz, sötét helyre.

Február

Ebben a hónapban kezdődik a növekedési időszak, új levelek képződnek. Ilyenkor a növényt átültethetjük, és ha idős példányról van szó, feloszthatjuk a gyökérgumót is. Állítsuk a négylevelű lóherét világos helyre.

Márciustól – áprilisig

A növényt öntözzük rendszeresen, és hetente egyszer trágyázzuk. Ügyeljünk arra, hogy a föld állandóan nedves legyen.

Május – június – július

A négylevelű madársóska teljes virágdíszben pompázik.

Ilyenkor is öntözzük rendszeresen, és havonta egyszer adjunk az öntözővízéhez tápoldatot. Távolítsuk el az elhervadt leveleket és virágokat, hogy újak képződhessenek.

Szaporítás

Az anyagumón sok apró sarjgumó képződik. Ezeket ősszel válasszuk le, télen tároljuk őket száraz hűvös helyen, 5 °C körüli hőmérsékleten, és tavasszal ültessük el őket.

A növényt magvetéssel is szaporíthatjuk.