Szobanövény

Vérvirág (Haemanthus) fajták bemutatása

A vérvirág a trópusokról származó, érdekes hagymás növény. Szobanövényként nálunk is jóé érzi magát. Ékessége a jellegzetes, pompon formájú virágzat.

A vérvirág jellemzői

A Haemanthus nevű nagy növénynemzetség valamennyi tagja évelő hagymás növény.

A kelet-afrikai trópusokról származó H. multiflorus kivételével valamennyi faj hazája Dél-Afrika, ahol vadon él. Buja levelei és különleges virágai miatt szobanövényként is kedvelt. Egyes fajok levele egész éven át zöldell, a legtöbb faj azonban ősszel lehullatja levelét.

A fehér, sárga vagy piros virágok gömbforma virágzatot alkotnak a hosszú tőkekocsány végén. Az egyes fajták finom szálakból álló virágzatát levelek burkolják. A növény a virágok vérvörös színe után kapta magyar nevét.

Az áprilistól májusig virágzó vérvirág (H. multiflorus) olyan, mint egy kis fa.

A vérvirág félék gondozása

Fehér vérvirág (Haemanthus albiflos)

A fehér vérvirág (Haemanthus albiflos) élénk zöld színű, nagy, húsos leveli örökzöldek. A növény júliustól októberig virágzik. Gömbvirágzatot alkotó kis, fehéres, sárgás színű virágait nagy, fehéres-zöld levelek veszik körül.

A virágzatból kinyúlnak a fehér porzószálak és a sárga portokok.

Fehér vérvirág (Haemanthus albiflos) gondozása, szaporítása

A fehér vérvirág igénytelen, terebélyes és a betegségeknek ellenálló szobanövény.

Ne tartsuk túlságosan meleg meleg hőmérsékletű helyiségben. Nyáron óvjuk a déli napsütéstől. Csak akkor ültessük át, ha a gyökerek kinövik a cserepet. Átültetéskor a nagyobb töveket megoszthatjuk. A pozsgások által is kedvelt, homokkal kevert virágföldbe ültessük.

A fehér vérvirág másik szaporításai módja: vágjunk le egy húsos levelet, és fóliába csomagolva helyezzük egy nem túl meleg szobába az ablakpárkányra.

A vágás helyén néhány hét alatt sok kis új növény fejlődik. A növénykéket válasszuk le, és ültessük szét cserepekbe.

A fehér vérvirág (Haemanthus albiflos) júliustól októberig nyílik.

A Haemanthus multiflorus és a Haemanthus katherinae

Talán a legszebb vérvirág félék. Lombhullató fajok, és csak akkor hoznak virágot, ha biztosítjuk számukra a téli nyugalmi időszakot.

Tőosztással szaporíthatók. A kb. 8 cm nagyságú hagymákból július-augusztusban egyidejűleg fejlődnek ki a levelek és a virágok. A kb. 30 cm-es tőkocsányon ülő levelek 30 cm hosszúra is megnőhetnek. A tőkocsány végén a gömbforma virágzat számtalan kis piros virágból áll.

Különösen kedvelt a Haemanthus multiflorus és a Haemanthus katheriane keresztezésével nyert ‘König Albert’ nevű hibrid. Ez különösen  erőteljes növekedésű növény.

Haemanthus coccineus

A Haemanthus coccineus szintén lombhullató, de csak tavasszal hullajtja le levelét. Az új levelek megjelenése előtt, augusztus-szeptemberben virágzik. A lapos, ecset-formájú virágzatot feltűnő, piros gallérlevelek fogják körül. Levelekkel telel át.

A lombhullató vérvirág fajok gondozása és szaporítása

Ezeket a növényeket világos, de ne túl meleg helyre tegyük. A H. katherinae idősebb példányait nyáron kitehetjük a szabadba, például a teraszra 12 °C-on teleltessük, és csak az új levelek megjelenése után tegyük 16-18 °C-os helyre.

Amint a levelek fonnyadni kezdenek, szüneteltessük az öntözést, és csak akkor adjunk neki újra vizet, amikor ismét kihajt.  A növényt nem kell minden évben átültetnünk, elég, ha néhány évenként, a nyugalmi időszak után tőzegkorpa, lombos talaj és homok keverékébe tesszük. A többi lombhullató vérvirág fajt a H. katherinaehez hasonlóan gondozzuk. Nyáron és télen magasabb hőmérsékletet igényelnek.

A növények sarjhajtásokkal vagy magvetéssel szaporíthatók. A magvetés azonban nagy szakértelmet igényel.

A magokat frissen vessük el, különben csíraképességük elvész. A csíráztató cserepet 20-24 °C hőmérsékleten tartsuk. Az előcsíráztatás után a magoncokat ültessük szét, majd később háromszor vagy négyszer ültessük át őket, fokozatosan cserépbe.