Kerti növények

Nyírfa (Betula pendula)

A fehér kérgű (törzsű), susogó lombkoronájú nyírfa a kertek népszerű növénye.

Nyírfa jellemzői

A nyírfa (Betula pendula) az egyik legkecsesebb fa. Minden évben megfigyelhetjük rajta az évszakonkénti változásokat. Zsenge, világoszöld lombjával tavasszal a termékenység és a megújulás szimbóluma. Nyáron a levelek színe először sötétzöld, majd ősszel csillogó aranysárgába megy át. Nagyon elegáns hatású a fehér törzsű nyírfa. Világos kérge télen, a lombhullás után kiemeli a fa szép, kecses termetét.

A közönséges nyír (Betula pendula) sok fajtájával együtt a legismertebb fehér kérgű nyírfa. Rendkívül szép a ‘Tristis’ szomorú-nyír hosszan lecsüngő ágaival, valamint az alacsonyabb (4-5 méter magas) ‘Youngif és a ‘Dalecarlica’ szabdalt leveleivel, kemény ágaival és ívelt gallyaival.

A papírnyír (Betula papyrifera) vakítóan fehér kérge papírvékonyan válik le, magassága 17-30 méter.

A nagylevelű japán nyír (Betula platyphylla van japonica) a legtöbb nyírfajnál két héttel korábban rügyezik, kérge szintén szikrázóan fehér.

A kövi nyír (Betula ernzanii) törzse sárgásfehér, teljesen sima.

A Himalájai nyír (Betula jacquemonti) fehér kérge nagy darabokban válik le a törzsről. Ez az egyik legszebb nyírfa.

Ültetése

A mutatós fehérkérgű nyírfa minden évszakban feltűnő jelenség, ezért olyan helyre ültessük, ahol érvényesül a szépsége. Szoliterként tetszetősen emelkedik ki környezetéből. Lehetőleg ne ültessünk alá semmit, mert sok vizet és tápanyagot igényel.

A csoportos ültetés vagy a kis nyírfaerdők telepítése csak nagy kertekben javasolt. Itt is vegyük azonban számításba a nagy mennyiségű lehullott levelet, amelyet évről évre termelnek a fák. Víz közelében rendkívül jól érzik magukat a nyírfák, hiszen kedvelik a nyirkos talajt.

Nyírfa ültetés lépései

Ültetés: tavasszal.

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröt. A nyírfát kiadósan öntözzük meg.

2. A földhöz keverjünk két vödör komposztot és egy marék trágyát. Annyit tegyünk a gödörbe, hogy a nyírfa egy szintben legyen a talajjal.

3. Ne ültessük túl mélyre a nyírfát. 60 cm mélyre verjünk le mellé egy karót úgy, hogy ne érjen a koronáig.

4. Mielőtt betemetjük a gödröt, vágjuk fel a gyökeret védő zsákot. Töltsük fel a gödröt, tapossuk be, és alakítsunk ki tányért a törzs körül.

5. A fát kiadósan öntözzük meg. A törzset fent és lent erősítsük a karóhoz egy-egy nyolcashurokkal.

Ha nem kellenek a talajtakaráshoz, a lehullott nyírfaleveleket adjuk a komposzthoz. Nagyon jó erre a célra, mert gyorsan rothad.

Gondozása

A nyírfa egyszerűen gondozható fa, tetszetős fehér kéreggel. Virágzási ideje április. Gyönyörű tarka őszi lombszíne van a fáknak. Napfényigényes növény. A nyírfát magában vagy csoportosan, szabad területre ültessük, ahol nem árnyékolja más fa. A nyír nyirkos, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban.

Tavasz – ültetés

A fiatal nyírfákat akkor ültessük el, amikor már rügyeznek. A tapasztalatok szerint olyankor könnyebben meggyökeresednek. ősszel lehetőleg ne ültessünk nyírfát. A szomorú-nyíreket és a szeles vidékeken élő növényeket támasszuk meg erős karóval.

Nyár – gondozás

Száraz időben alaposan öntözzünk. Sok nyírfa szárazság esetén idő előtt elveszíti a lombját. Ha vastag réteg aprított fakéreggel takarjuk a talajt a nyírfa tövénél, elnyomjuk a gyomokat, és a talaj is megőrzi a nyirkosságát. A nyírfafajtákról július—augusztusban szedhetünk magot, és elvethetjük őket. A magvetés rendszerint sikerrel jár.

A nyírfát ne metsszük. Nem tűri a visszavágást; akkor fejlődik a legjobban, ha nem nyúlunk hozzá.

Nyírfa csapolása

A nyírfa csapolás vagy más elnevezéssel viricselés, azt a folyamatot értjük, amikor tavasszal a nyírfa nedvét begyűjtjük.

A nyírfa nedvét a fa törzséből lehet lecsapolni az ún. “nyírfa csapok” segítségével, de akár egy egyszerű kis átmérőjű cső segítségével is. Ezek a csapok a fa törzsébe vannak elhelyezve, és segítenek a fa nedvének biztonságos és hatékony gyűjtésében.

nyírfa cspolása
nyírfa csapolása

Hogyan kell a nyírfát lecsapolni?

1. Válaszuk ki a megfelelő nyírfát, amelynek átmérője legalább 20 cm, és amely még nem öregedett túl.

2. A csapok elhelyezése: a csapokat általában a talajtól mért 1,5 méter magasan helyezzük el, körülbelül 5 cm mélységben a fa törzsében, és enyhén lejtő irányban, hogy a nedv lefelé tudjon folyni.

3. A nedv gyűjtése: az ajánlás szerint egy fa törzséről évente legfeljebb kétszer gyűjthető nedv, és az első gyűjtés legfeljebb két hétig tarthat. A nedvet gyűjtő edények általában a csapok alá vannak helyezve, és a nyírfa nedve magától folyik az edényekbe.

4. A csapok eltávolítása: amikor a nedváramlás leáll, a csapokat távolítsuk el. Mivel a fa képes regenerálni magát, így a következő évben újra lehetséges a nedv gyűjtése.