Nyugati tuja – örökzöld dísz

nyugati tuja (Thuja occidentalis)

Az életerős tujafajták eltérő formában, magasságban és színben kaphatók.

Tuja jellemzői

Az örökzöld nyugati tuja (Thuja occidentalis), amelyet életfának is nevezünk, Észak-Amerikából származik. A kúpos növésű alapfaj 20 m magasra nő, levelei pikkelyesek, télen megbarnulnak. ősszel apró barnásvörös tobozai fejlődnek, amelyek a növény többi részéhez hasonlóan szintén mérgezőek. Sok faj-tája van, amelyek lombszínükben és növekedési formájukban térnek el egymástól.

Nyugati tuja toboz termése
Nyugati tuja toboz termése

Oszlopos formájú

Oszlopos formájú a ‘Columna’, amely 8-10 m magasra nő, pikkelylevelei élénk zöld színűek. Keskeny, magas sövényt nevelhetünk belőle. Az élénkzöld levelű ‘Holmstrup’ mindössze 2-5 m magasra nő; alacsonyabb, keskeny sövénynek való.

Kúpos formájú

Kúpos formájú a 8-10 m magasra növő ‘Lutea’, amelynek pikkelylevelei egész évben aranysárgák. A ‘Recurva Nana’ csak 1-2 m-es magasságot ér el, levelei zöldek, nem fényesek, télen megbarnulnak. A széles sövénynek is alkalmas ‘Smaragd’ magassága eléri a 3-6 m-t, levelei élénkzöldek. A ‘Sunkist’ 2-5 m magasra nő, lombozata halványsárga, de pikkelylevelei télre bezöldülnek.

Gömb formájú

Gömb formájú a ‘Danica’ fajta, amely csak 0,3-1 m magasra nő, élénkzöld levelei télen bronzos zöldre színe-ződnek. A 2-3 m magasra növő ‘Rheingold’ pikkelylevelei aranysárgák, de télen réz-sárgára változnak. Az ugyancsak 2-3 m magas ‘Ellwangeriana’ levelei zöldek. A nála sokkal alacsonyabb, mindössze 0,3 m magasra növő ‘Tiny Tim’ friss zöld pikkelylevelei télen barnás árnyalatot öltenek.

Tuja ültetése

A tuják igénytelen növények, mégse ültessük őket az út közvetlen közelébe, ahol a téli sózás károsíthatja őket. Szoliterként a magas növésű fajták a kert érdekes központi elemei lehetnek. Fás szárú növények csoportjában ugyancsak jól mutatnak. A sárga pikkelylevelű fajták szép ellenpontjai a fák és cserjék alkotta zöld foltoknak.

Sövénynek különösen alkalmasak a tuják, mivel jól tűrik a metszést. A rendelkezésre álló hely szélessége és magassága alapján válasszuk ki a megfelelő fajtákat. A szabályos elrendezésű kertek alapvető formai elemei a gömb vagy kúp alakúra nyírt tuják. Dézsába és tartóba a törpe növésű fajokat ültethetjük, és a teraszt vagy a tetőkertet díszíthetjük velük.

Ültetés lépései

Ültetési idő: tavasszal vagy ősszel

1. Ássunk a gyökérlabdánál kétszer szélesebb és ugyan olyan mély ültetőgödröt. A talajhoz keverjünk komposztot.

2. Szórjunk a gödör aljára egy kevés földet. A gyökérlabda felső síkja talajszintbe kerüljön.

3. Bontsuk ki a gyökérlabdát borító zsákot, a szélét hajtsuk vissza. Nem szükséges eltávolítani, mert idővel elbomlik.

4. Töltsük a javított földet a gyökerek köré, alaposan tapossuk meg, majd a tő körül formáljunk öntözőtányért.

5. Alaposan öntözzük meg a tuját. A talajt takarjuk komposzttal vagy kéreggel, hogy hűvös és nyirkos maradjon.

Az oszlopos és kúpos formájú növényeket télre kötözzük össze széles szalaggal, hogy megelőzzük a hőnyomás okozta károkat.

Tuja gondozása

A nyugati tuja egyszerűen gondozható, örökzöld növény. Virágzási ideje márciustól májusig. Apró toboz terméseit szeptembertől teremnek. Napos helyen jobban fejlődik, de egyes fajták pikkelylevelei télen csúnyán elszíneződnek. Enyhén nyirkos talajt kedveli. Nem viseli el a szárazságot és a sózást.

Tavasz – ültetés

Amint megmunkálhatóvá válik a talaj, ültessük el a fiatal tujákat, majd alaposan öntözzük meg őket.

Nyár – gondozás és metszés

Szárazság idején legalább hetente egyszer bőségesen öntözzük meg a növényeket. Az örökzöld sövényeket csak nyár végén nyírjuk formára. A szoliterként álló egyedeket lehetőleg ne metsszük, hogy kifejleszthessék természetes formájukat.

Ősz – ültetés és teleltetés

A tuják ültetését kora ősszel is végezhetjük. Az első fagyok előtt alaposan öntözzük meg őket. A napnak kitett helyeken nád-borítással védjük a növényeket a szárító széltől.

A törpe növekedésű fajták dézsába és tartóedénybe ültetve is kielégítően fejlődnek.

Kártevők és betegségek

A tuja aknázámoly hernyói berágják magukat a hajtásokba. Augusztustól a károsított hely feletti hajtás-részek elsárgulnak, majd elhalnak. A fertőzött ágakat jócskán vágjuk vissza. Erős fertőzés esetén júniusban permetezzünk Bacillus thuringiensis készítménnyel vagy rovarölő szerrel.