Kerti növények

Bugatölcsér – élénk színfoltok

A dús virágzatú bugatölcsér csodálatos nyári dísze a kertnek.

Bugatölcsér jellemzői

A bugatölcsérnek (Penstemon) sok faja létezik; tulajdonképpen évelő cserjék, de mivel kevéssé fagytűrők, nálunk általában egynyáriként termesztik őket. Ez elsősorban a kedvelt hibrid fajtákra érvényes. Minden faj cső vagy harang alakú virágokat hoz magas száron. A virágok élénk-piros és lila árnyalatokban pompáznak, gyakran fehérrel díszítve.

Mirigyes bugatölcsér

A mirigyes bugatölcsér (Penstemon hirsutus) a leginkább fagytűrő faj. Júniustól augusztusig virágzó halvány-lila virágai nagyon mutatósak.

mirigyes bugatölcsér (Penstemon hirsutus)
mirigyes bugatölcsér (Penstemon hirsutus)

Piros bugatölcsér

A piros bugatölcsér (Penstemon hartwegii) élénk piros és rózsaszín árnyalatokban virágzik. Ennek a fajnak a fajtáit gyakran Penstemon hibrideknek is nevezik, és különböző színkeverékekben kaphatók, ilyenek például a ‘Skyline-Prachtmischung’, az ‘Earlybird’-sorozat vagy a nagyvirágú ‘Giganteus’-keverék. Ajánlott fajtái a skarlát-vörös ‘Schönholzerf’ , a sárga, pettyes garatú ‘Scharlachkö-nigin’ vagy a piros ‘Southgate Gem’. E hibridek virágai körülbelül 5 cm hosszúra nőnek meg, maguk a növények pedig 80 cm-re.

Piros bugatölcsér (Penstemon hartwegii
Piros bugatölcsér (Penstemon hartwegii)

Szakállas bugatölcsér

A szakállas bugatölcsér (Penstemon barbatus) is gyakran kapható hibrid keverékben, ilyen például a ‘Praecox Nana’. Változatai a fehér ‘Alba’ és a halvány-rózsaszínű ‘Evelyn’. Alacsonyabbak, mint a kifejezetten magas hibridek: csak 40-50 cm-re nőnek meg. Leveleik és virágaik tetszetősebbek.

szakállas bugatölcsér (Penstemon barbatus)
szakállas bugatölcsér (Penstemon barbatus ‘Pinacolada’ )

Bugatölcsér ültetése

A bugatölcsér a meleg helyeket kedveli, ezért napos ágyásba és szegélyre való. A feltűnő hibrideket nagyobb vegyes vagy egymáshoz illő színű csoportokban ültessük el, és olyan növényeket válasszunk melléjük, amelyek nem nyomják el a szépségüket. Fák, cserjék mellé és természetes hatású környezetbe a mirigyes bugatölcsér illik és a kisebb szakállas bugatölcsér hibridek. A magas fajok vázában is sokáig mutatósak. Ha vágott virágnak ültetjük a bugatölcsért, kapjon külön ágyást.

Ültetés menete

1. Februártól március végéig vessük el a magokat a lakásban. A ládát vagy tálat töltsük meg vetőfölddel, és szórjuk rá a magokat.

2. A magokat vékonyan fedjük be földdel, és szórófejes öntözővel egyenletesen nedvesítsük meg. Világos, kb. 18 °C-os helyre tegyük.

3. Amikor a csírák 2-3 levélpárt hoztak, pikírozzuk őket külön cserépbe, és tegyük világos, de hűvösebb helyre.

4. A palántákat tetejezzük 8-10 cm magasan, hogy tömör, bokros növekedésűek legyenek. Május elejétől lassan eddzük őket.

5. Május közepétől ültessük ki őket. Készítsük elő az ágyást, alaposan lazítsuk fel a talajt. A kötött talajba tegyünk homokot vízelvezető rétegnek.

A bugatölcsért csoportokban ültessük el, egymástól 25-30 cm távolságra.

Mit ültessünk mellé?

Az élénk színű bugatölcsér kiválóan mutat semleges, egyszínű növények mellett. Szegélynövényként a fehér illatos ternye (Lobularia maritima) vagy a kék törpe lobélia (Lobelia erinus) illik hozzá a legjobban. Kevésbé feltűnő fajai jól kombinálhatók az évelő-ágyásban az óriás margitvirággal (Leucanthemum maximum), hosszúlevelű veronikával (Veronica longifolia) és magas baracklevelű harangvirággal (Campanula persicifolia). Fák, cserjék mellett élénkíti a tollbuga és az árnyékliliom színeit.

Bugatölcsér gondozása

A növény a napfényes helyet kedveli. A bugatölcsér szépsége csak napos helyen bontakozik ki. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt igényel, ami nem túl száraz. Feltétlenül akadályozzuk meg a pangó víz kialakulását.

Késő tél – vetés

Februártól vessük el vetőfölddel töltött vetőládába. Négy-öt hét múlva pikírozzuk a magoncokat külön cserépbe.

Kora tavasz – kiültetés

Eddzük a bugatölcsért, mielőtt kiültetjük a kertbe. Ehhez naponta néhány órára tegyük ki a szabadba védett, félárnyékos helyre. Május közepén, az utolsó fagy után ültessük ki a kertbe.

Nyár – kötözés és metszés

A magas fajokat és fajtákat kötözzük meg időben, nehogy meghajoljanak. Az első virágzás után vágjuk vissza a szárukat, Ez segíti az oldalhajtások képződését.

Késő nyáron gyökereztessünk csúcshajtásokat. Dugjuk őket tőzeg és homok keverékével megtöltött cserépbe, és fedjük le műanyag fóliával, amíg gyökeret eresztenek. A dugványokat világos, hűvös helyen teleltessük. Május közepétől ültessük ki a kertbe.

Betegségek és kártevők

A bugatölcsért szártőrothadás támadhatja meg. Ezt egy gomba okozza, és akkor alakul ki, ha pangó víz van a talajban. A jó vízáteresztő, vízelvezetővel ellátott talaj megelőzheti a fertőzést. A beteg növényt távolítsuk el és semmisítsük meg.