Kerti növények

Gyöngyvessző (Spiraea)

A gyöngyvessző hófehér virágfelhője a tavaszi kert ékessége.

Gyöngyvessző jellemzői

A tavaszi gyöngyvessző-fajok kertjeink kedvelt dísznövényei. Virágaik gazdagsága rendkívül látványos és a bokrok formája is mutatós. Egyes fajok levelei ősszel sárgára vagy vörösesbarnára színeződnek.

Legkorábban a hamvas gyöngyvessző (Spiraea cinerea) virágzik áprilisban. A kecses megjelenésű mirtuszlevelű gyöngyvessző (Spiraea thunbergii) mindössze 1 m magasra nő és röviddel az előző faj után virágzik. A mirtuszlevelű gyöngyvesszővel egy időben virágzik az élesfogú gyöngyvessző (Spiraea x arguta). Elegánsan elhajló ágait erős illatú virágernyők borítják. Az eddig említett három faj levelei ősszel narancsos-aranysárgára színeződnek. A közönséges gyöngyvessző (Spiraea x vanhouttez) májustól júniusig hozza ugyancsak tömött sorban álló virágait.

Májustól júliusig virágzik a nipponi gyöngyvessző (Spiraea nipponica), melynek hajtásai egyenesen felfelé nőnek, csak csúcsuk hajlik vissza enyhe ívben. Különösen gazdagon nyílik és nagyméretű virágokat hoz a kökénylevelű gyöngyvessző (Spiraea prunifolia). Apró fehér, rózsára emlékeztető virágai májustól júniusig díszítenek.

Gyöngyvessző ültetése

Ültethetjük egyedül, csoportban vagy vegyes virágos sövény részeként. Kecses formájával és lombozatával szép ellenpontja lehet a merevebb ágrendszerű, sötétzöld levelű cserjéknek. Virágos sövénynek kiválóan alkalmas. A metszést jól tűri, de természetes formájában szebb látványt nyújt. Szoliterként ültetve a gyöngyvessző kiváló háttere lehet az évelőknek és a hagymás növényeknek.

Ültetési idő: tavasz vagy ősz.

1. Ültetés előtt vegyük ki a cserjét a konténerből, és a földlabdát állítsuk egy órára vízbe.

2. Ássunk egy a földlabdával megegyező mélységű, de kétszer olyan széles ültetőgödröt. A talajhoz keverjünk egy vödör komposztot.

3. Emeljük ki a növényt a vízből. A sűrű, szövedékes gyökereket óvatosan lazítsuk fel, húzzuk őket távolabb egymástól.

4. A cserjét olyan mélyre ültessük, hogy a földlabda teteje talajszintbe kerüljön. A gyökerek köré töltsünk javított földet.

5. Nyomkodjuk meg a talajt, majd alakítsunk ki tányért a tő körül, és alaposan öntözzük meg a növényt. Takarjuk a talajt.

Az elöregedett cserjéket erőteljes visszametszéssel újítsuk meg. Tél végén az összes hajtást vágjuk le kevéssel a talaj felett.

Gyöngyvessző gondozása

A gyöngyvessző egyszerűen gondozható. Virágait áprilistól júliusig hozza. Vágott virágnak is alkalmas. Napos helyen több virágot hoz, de a félárnyékot is elviseli. Bármilyen jó vízáteresztő talaj megfelelő számára. Hosszan tartó szárazság idején öntözzük meg a növényeket.

Kora tavasz – ültetés

Vásároljunk lomb nélküli cserjéket és ültessük el őket, amint megmunkálhatóvá válik a talaj. A növények sűrűn nőtt ágait 2-3 évente ritkítsuk ki.

Nyár – metszés és talajtakarás

A virágzó hajtásokat vázába tehetjük. Elnyílás után minden levirágzott hajtást az elágazásig vágjunk vissza, hogy a következő évi virágzáshoz új hajtások fejlődhessenek. A gyökerek felett komposzttal takarjuk a talajt. Szárazság idején  bőségesen öntözzük meg a növényeket.

Ősz – ültetés

Ültetéshez ugyancsak kedvező időszak (októbertől novemberig).

Kártevők és betegségek

A gyöngyvessző fiatal hajtásait olykor levéltetvek lephetik el. A kártevők a sejtnedveket szívogatják és mézharmatot választanak ki, amelyen gyakran korompenészgombák telepednek meg. A tetveket erős vízsugárral vagy kenőszappan-spiritusz oldattal mossuk le.