Kerti növények

Ökörfarkkóró, hosszú virággyertyák

A magasba törő ökörfarkkóró kiemelkedik a kert növényei közül.

Ökörfarkkóró jellemzői

Az ökörfarkkóró (verbascum) a magvetés évében lapos levélrozettát képez, amelyből csak a második vagy harmadik esztendőben fejlődik ki a magas tőkocsány, rajta sok fokozatosan nyíló bimbóval.

Gyapjas ökörfarkkóró

A gyapjas ökörfarkkóró (Verbascum bombyciferum) kétéves növény, magassága elérheti az 1,8 m-t. Felszínét nemezes szőr borítja. Kénsárga virágai júliustól augusztusig nyílnak. A ‘Polarsommer’ fajta aranysárga virágokat hoz, és csak 1,6 m magasra nő.

Gyapjas ökörfarkkóró (Verbascum bombyciferum)

Déli ökörfarkkóró

A déli ökörfarkkóró (Verbascum chaixii) évelő, levelei zöldek, magassága mindössze 1 m. Világossárga virágai júliustól augusztusig jelennek meg. Az ‘Album’ fajta virágai fehérek.

Déli ökörfarkkóró (Verbascum chaixii ‘Album’)

Kis-ázsiai ökörfarkkóró

A kis-ázsiai ökörfarkkóró (Verbascum olympicum) kétéves, és akár 2 m magasra is megnőhet. Fehér gyapjas leveleket fejleszt, és elágazó bugáin júniustól augusztusig sárga virágokat hajt.

Kis-ázsiai ökörfarkkóró (Verbascum olympicum)

Lila ökörfarkkóró

A lila ökörfarkkóró (Verbascum phoeniceum) évelő növény, magassága csak 40-60 cm. Levelei sötétzöldek. Nagyon karcsú virágszárain májustól júniusig nyílnak a bíborlila, hosszú szárú virágok.

Lila ökörfarkkóró (Verbascum phoeniceum)

Keresztezett fajták

Az ökörfarkkóró keresztezett fajtái hosszú életűek, és változatos színekben pompáznak: a ‘Tink Domino’ rózsaszín virágokat hoz, és 1 m magasra nő. A ‘Cotswold Queen’ borostyánszínű virágokat hoz, magassága elérheti az 1,5 m-t. Az 1,8 m-es ‘Densiflorum’ citromsárga virágaiban lila portokok helyezkednek el.

Ökörfarkkóró gondozása

Az ökörfarkkóró egyszerűen gondozható, kétéves vagy évelő növény. Májustól augusztusig virágzik. Napos, meleg, száraz helyen fejlődik a legjobban. Jó vízáteresztő, tápanyagban szegény talajt igényel. Homokkal vagy finom kaviccsal javítsuk a talaj vízáteresztő képességét.

Késő tavasz – vetés és ültetés

Az ökörfarkkóró magjait vessük szabadföldi ágyásba. Vékonyan takarjuk be a magokat földdel, jelöljük meg, és óvatosan öntözzük meg a vetőterületet. A készen vett palántákat május közepe után ültessük végleges helyükre.

Nyár – átültetés és gondozás

Távolítsuk el az elnyílt részeket, ha azt akarjuk, hogy a növény tovább éljen, és késő nyáron má-sodszor is virágozzon. Augusz-tustól ültessük át a magoncokat.

Ősz – maggyűjtés

Az elnyílt szárakról rázzuk a magokat papírzacskóba, vagy vágjuk le az egész szárat, és tegyük tasakba. Vetésig tároljuk száraz helyen.

Azonnal vágjuk le az elnyílt szárakat a levélrozettánál, így a növények tovább élnek.

Ökörfarkkóró ültetése

Az ökörfarkkóró bármely napos, száraz helyen a figyelem középpontjában áll. Ház közelében, falak előtt, terasz mellett és rézsűben egyaránt vonzza a tekintetet. Ágyásban vagy szegélynövényként ültessük a magas változatokat a háttérbe, az alacsonyakat az előtérbe vagy a sziklakertbe. Út vagy kerítés mentén, a kapu közelében az ökörfarkkóró messziről köszönti az érkezőket.

Ültetés lépései

1. Lazítsuk meg az ágyás talaját. Távolítsuk el a gyomokat és a köveket. Szükség esetén dolgozzunk a talajba homokot. Gereblyézzük simára.

2. Vetési idő: május és június. Ritkásan szórjuk ki az ökörfarkkóró magjait az előkészített ágyásba.

3. Finoman gereblyézzük be a magokat a földbe, és jelöljük meg az ágyást. Gyenge vízsugárral öntözzük meg a vetést.

4. Augusztustól ültessük a magoncokat végleges helyükre. A faj, illetve fajta növekedési hajlamától függően tartsunk 20-60 cm tőtávolságot.

Szaporítás

A keresztezett fajtákat gyökérdugvánnyal szaporíthatjuk. Ősszel ássuk ki a rizómát, vágjunk le róla 5-7 cm hosszú gyökérdugványokat, és eredeti növekedési irányuknak megfelelően tűzzük őket homokos földdel töltött, 10 cm átmérőjű cserepekbe. Öntözzük meg a dugványokat, és teleltessük őket fűtetlen melegágyban.

Növényvédelem

A lisztharmatot gombák okozzák. A levelek színén és fonákján fehér, penésszerű bevonat képződik. A levelek felpöndörödnek és elsatnyulnak. A fertőzés a hajtásokra és a virágrügyekre is átterjedhet. Semmisítsük meg a beteg részeket.