Kerti növények

Tűzeső, tűzgyöngyvirág (Heuchera)

A tűzeső apró virágai mintha lebegnének a mutatós levelek között.

Tűzeső jellemzői

A tűzeső (Heuchera) vagy más néven tűzgyöngyvirág virágai illatos felhőkként nyúlnak a szép lomb fölé. A kertek díszítésére elsősorban a Heuchera keresztezett fajtái és az apró virágú tűzeső (Heuchera micrantha) alkalmas.

A számtalan harangszerű virág fajtától függően piros, rózsaszín vagy fehér.

Az évelő a virágzási időszakon kívül is tetszetős, hiszen levelei csodálatos formájúak: részben kerekdedek, részben karéjosak, sőt kortól és fajtától függően mintásak is.

Idővel a vérvörös tűzeső szétterül és párnaszerűen fejlődik. Levelei többnyire nem állnak 30 cm-nél magasabban, de a virágzatok akár 70 cm-re is felnyúlhatnak.

A tűzeső keresztezések számos bevált fajtája ismert. Piros virágú a ‘Carmen’, a ‘Firebird’, a ‘Rakete’, a ‘Red Pimpernel’, a ‘Red Spangles’ és a ‘Widar’. Rózsaszínben nyílik a ‘Coral Cloud’, a Vörös lombú Palace Purple’, ‘Gracillima’, a ‘jubilee’, a ‘Lady Romney’, a ‘Scintillation’ és a ‘Weserlachs’. Tiszta fehér fajta a ‘Silberregen’ és a ‘Snowflake’.

‘white cloud’ fajta

Az apró virágú tűzeső (Heuchera micrantha) a nemesített fajtáknál nagyobbra, 90 cm magasra nő. Míg a tiszta faj levelei szürke rajzolatúak, virágai pedig piros-fehérek, legkiválóbb fajtája, a ‘Palace Purple’ tiszta fehérben nyílik és mutatós, bronzvörös leveleket hoz. Ez a fajta egyszerűen szaporítható magról.

Bíborvörös tűzeső (Heuchera micrantha ‘Palace Purple’)

Tűzeső gondozása

A tűzeső évelő talajtakaró növény. Májustól júliusig virágzik, virágai vágott virágnak is alkalmasak. A növények a napfényt és a félárnyékot is jól tűrik, de napos helyen több nedvességet igényelnek. Humuszban gazdag talajt igényel. Fontos a jó vízáteresztő képesség. A meszes talajhoz keverjünk tőzeget.

Tavasz – ültetés és trágyázás

Kedvező ültetési idő. A korábban elültetett növényekről távolítsuk el a fagyvédő takarást. A tövek körül dolgozzunk a földbe komplex szerves és ásványi műtrágyát, és takarjuk a talajt vastag komposztréteggel.

Nyár –  tisztítás és öntözés

Tőben vágjuk le az elhervadt virágszárakat, hogy megakadályozzuk a sok energiát felemésztő magképződést. Öntözzünk, mihelyt a legfelső földréteg kiszárad. Takarjuk a talajt a tövek között, hogy jobban megtartsa a nedvességet.

Ősz – fagyvédelem

Vágjuk vissza a növényeket és terítsünk a talajra aprított fakérget. Takarjuk a töveket gallyakkal.

Tűzeső ültetése

A tűzeső humuszos, tápanyagban gazdag talajon, napos vagy félárnyékos helyen fejlődik a legjobban. Évelőágyások vagy szegélyek előterében a virágzási időszakon kívül is szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak tetszetős formájú levelei. Ligetek szélén és fák alatt, ahol vékony szárait nem tépázza a szél, színes felhőkként nyílnak a virágai.

Természetes kertbe a kissé kusza formájú apró virágú tűzeső. Kerti tó közelébe ültetve is remekül érvényesül a tűzeső. A karcsú növényekkel szikla- és teraszos kerteket is díszíthetünk.

A tűzeső akkor mutat a legjobban, ha egyszínű, páratlan számú növényből álló csoportba ültetjük.

Ültetés lépései

1. Ültetési időszak: tavasz. Mélyen lazítsuk fel a talajt. Dolgozzunk bele bőven komposztot és egy kevés komplex szerves és ásványi műtrágyát.

2. Ültetőkanállal ássunk a gyökérlabdánál kétszer nagyobb ültetőgödröket, egymástól 30-40 cm távolságra.

3. Vegyük ki a palántákat a cserépből. Fogjuk meg a növényt, és ütögessük meg a felfordított edény egyik oldalát.

4. Ültessük el a növényeket a talajjal egy szintben. Körben töltsük vissza a földet, és jól nyomkodjuk le. Bőségesen öntözzünk.

Tűzeső szaporítása

A tűzesőt ősszel rizóma dugványokkal szaporíthatjuk. A húsos gyöktörzsből késsel vagy ásóval válasszunk le részeket, és ágyazzuk őket palántaföldbe. Öntözzük meg a földet, és állítsuk a cserepet hűvös helyre. Mihelyt megjelenik az első hajtás, tegyük az edényt világos helyre. Májusban ültessük ki a növényeket.

Növényvédelem

A tűzesőt ritkán támadják meg kártevők vagy betegségek. Olykor mégis előfordulnak rajta fonalférgek, amelyek jelenlétéről a levélerekkel határolt barna foltok tanúskodnak. Távolítsuk el a beteg növényeket, és ültessünk a helyükre olyan virágokat, amelyek távol tartják a nematodákat (fonálférgeket).