Kerti növények

Indás ínfű, a talajtakaró vadvirág

Az indás ínfű gazdagon virágzó, erőteljes növekedésű talajtakaró, mely késő tavasszal virágzik.

Ínfű jellemzői

Az indás ínfű (Ajuga reptans) ellenálló hazai vadvirág, amely rövid idő alatt tömött növényszőnyeget alkot.

A virágok áprilistól júniusig nyílnak a legfeljebb 15 cm hosszú virágzatokban. Az apró ajakos virágok örvekben, emeletesen ülnek a szárakon, és sok rovart vonzanak. Többnyire kék színűek, de vannak rózsaszín és fehér fajták is. Növekedését tekintve az ínfű örökzöld talajtakaró, rozettaszerű tűlevelekkel. Ezek közepéből emelkednek ki a kecses virágbugák. Ezenkívül a növény 10-30 cm hosszú indás hajtásokon levélrozettákat hoz, amelyek gyökeret vernek a talajban.

Kertészetekben a tiszta fajon kívül néhány szép fajta is kapható. A zöld levelű ‘Alba’ fehér, a ‘Rosea’ rózsaszín virágokat hoz. A legtöbb fajtának azonban kék árnyalatú virágai vannak, és a levelek színezetében térnek el egymástól. A legismertebb fajta az ‘Atropurpurea’ (vagy `Purpurea’) barnás leveleivel, valamint a ‘Burgundy Glow’ fehér-piros tarka lombjával. A ‘Variegata’ levelei fehér-sárga foltosak. Egzotikus hatásúak a ‘Multicolor’ (más néven ‘Rainbow’) pirosas, sárga és zöld foltos levelei. A ‘Catlin’s Giant’ kezdetben pirosas, később zöld, különösen nagy leveleivel és erőteljes növekedésével tűnik ki.

Az indás ínfű gondozása

Tavasz – ültetés és trágyázás

Kedvező időszak az ültetésre. A meggyökeresedett növények köré terítsünk komposztot és összetett szerves trágyát.

Nyár – öntözés és nyírás

Száraz időben 7-10 naponként alaposan öntözzük meg. A nagyobb felületeket virágzás után nyírjuk le magasra állított fűnyíróval. Kisebb ágyásokban ollóval távolítsuk el az elhervadt virágokat.

Ősz – levelek eltávolítása

A lehullott leveleket gereblyézzük össze. A nyirkos avar összecsomósodik, s ezért megfulladhat és elrothadhat alatta az ínfű. Egy vékony lombréteg nem árt neki.

A tarka lombú fajták színes levelei bezöldülhetnek. Ennek megakadályozására minden zöld rozettát távolítsunk el.

Ínfű ültetése

Az ínfüvet mindig csoportosan ültessük félárnyékos, enyhén nyirkos talajú helyre. Félárnyékos virágágyakban az előtérbe ültessük, de ne gyenge növekedésű szomszédok mellé, mert elnyom-hatja őket. Fás szárú növények előtt vagy alatt pompás talajtakaró. Út menti ágyásban vagy a terasz mellett szépen befedi az éles sarkokat és peremeket. Kis tó partján kedveli a nyirkos talajt, így varázslatos látványt nyújt fák vagy bokrok alatt.

Ültetés lépései

1. Ültetés: tavasszal. Lazítsuk fel a talajt, távolítsuk el a gyomokat. Bőségesen dolgozzunk bele komposztot és egy kevés trágyát.

2. Az ágyást gereblyézzük simára, és ássunk gödröket, egymástól 15-25 cm-re. Az ínfüvet nagyobb csoportokban ültessük el.

3. Óvatosan vegyük ki a növényeket a cserépből. Úgy ültessük el őket, hogy talajszintben legyenek. A földet nyomkodjuk le.

4. Finoman öntözzük meg a növényeket. A következő hetekben se hagyjuk kiszárad a talajt, hogy jól begyökeresedjenek.

5 Amíg a növények zárt takarót nem alkotnak, takarjuk közöttük a talajt komposzttal vagy aprított fakéreggel.

Indás ínfű szaporítása

Az indarozetták leválasztásával tavasszal vagy ősszel nagyon egyszerűen szaporíthatjuk az ínfüvet.

Kártevők és betegségek

Nyirkos, rossz vízáteresztő talajban az ínfüvet néha gyökér- és szártőrothadás támadja meg, s ennek következtében elhalnak a növények. Megelőzésként levegős helyre ültessük az ínfüvet, és háromévente osszuk szét.