Kerti növények

Oregoni hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana)

Hamisciprus jellemzői

Ez a keskeny, gúla alakú fa bókoló ágakat, lefelé hajló vezérágakat növeszt; gyakran többtörzsű; kérge vörösesbarna, szálasan felrepedezett. Illatos lombja lapos habitusú, apró, hegyes pikkelylevelei hamvaszöldek. Télen -15 °C és – 20°C -ot is elviseli.

Hamisciprus gondozása

Az oregoni hamisciprus a napos fekvést és a nedves, jó vízelvezetésű talajt kedveli, mely lehet savanyú, semleges vagy lúgos kémhatású. Tökéletes szoliterként, és jól mutat lombos fákkal vegyes ültetésben, a kert határán vagy nyírt sövényben.

A 60 cm-nél kisebb oregoni ciprusokat szabad-gyökerűként is lehet ültetni. Ha azonban nagyobb ennél, akkor földlabdás vagy konténeres csemetetét vásároljunk annak érdekében, hogy sikeresen megeredjen. Ezek az örökzöldek kifejlett faként is kaphatóak az erre szakosodott faiskolákban.

A hamisciprusok nyírásakor fontos, hogy ne vágjunk bele az idősebb fás részekbe, mivel ezek fognak kihajtani. A metszésre legalkalmasabb a késő tavaszi vagy késő nyári időszak.

A C. lawsoniana észak.amerikai neve Port Orford céfrus – a név arra utal, hogy Oregonban fedezték fel. 1954-ben kezdték termeszteni Charles Lawson faiskolájában, innen ered az angliai elnevezés.

oregoni hamisciprus

Fajok és fajták

‘Columnaris’: oszlopos fa, hamvaskék lombbal.

‘Pendula Vera’: nagyon kecses, csüngő formájú fajta.

‘C. obtusa (japán hamisciprus): japánból származó, lassú növekedésű, 35 m magas fa.

‘C. pisifera (szaváraciprus): egy másik, japánból származó, lassú növekedésű faj, 35-50 m magasra nő.